Povestea spotului de campanie Trollywood

Pe moment, campania merge extrem de bine – 60% până la închiderea ediţiei, vă mulţumim şi promitem să scriem lucruri frumoase şi pe viitor. Singura mea tristeţe e dată de răceala cu care a fost primit clipul de crowdfunding atât pe Hyperliteratura, cât şi pe Facebook-ul editurii.
De obicei, cel puţin în ţara noastră, spoturile în care oamenii anunţă o campanie sunt seci şi neprietenoase. Oamenii care vorbesc despre scopul campaniei şi eventualii lor susţinători stau ţepeni, încordaţi, în câte o poziţie nefirească, de parcă ar strânge în cur un morcov uns cu vaselină şi le-ar fi frică să nu lunece afară – şi vorbesc extrem de nesiguri pe ei şi în vizibil disconfort cu un interlocutor imaginar.
Sincer, mi-e greu să-mi imaginez ceva mai dureros pentru inimă şi minte decât un spot românesc de campanie. OK, poate videoclipurile lui Eminem.
Şi atunci a trebuit să găsesc un concept. Un mod de a spune povestea care să nu fie detestabil din rărunchi.

(Şi pentru că spotul pare incompatibil cu WordPress pe anumite interfeţe, las şi linkul direct. Aici.)

***

Când a înfiinţat editura Hyperliteratura, Andrei Ruse, care e el însuşi scriitor, şi încă unul foarte, foarte talentat, a avut în minte un lucru: să promoveze scriitorii aşa cum şi-ar dori el să fie promovat.
În mod real, piaţa de carte din România e sinistră din acest punct de vedere. Editurile oferă scriitorului 7 – 10% din preţul de vânzare al cărţii, dar îl lasă să facă 90% din munca de autopromovare, auto-laudatio şi autoorganizare de evenimente. Ţi-au organizat o lansare? Sănătate şi multă virtute, din acel punct fabulos.
Şi ştim cu toţii că, la cât de activă e viaţa în online, o lansare, mai ales una stearpă ca un uter de 70 de ani, e uitată prompt şi irevocabil. Trebuie să vii perpetuu cu lucruri noi, să menţii interesul în cartea respectivă şi să ai un flux solid şi constant de vânzări. Lucru pe care eu nu mai sunt dispusă să-l fac sub minimum 30% din preţul de raft. Sorry. Epoca mocangelii a apus în vieţile noastre.

Când Ruse mi-a spus tipul de editor care intenţionează să fie – am spus. OK, we’re on to something. Deci, tu pregăteşti autorul, din manuscris până la al zecelea tiraj. Ia hai să-ţi declanşăm Abagiul interior şi să mă îmbraci, să mă machiezi şi să mă pregăteşti pentru momentul crowdfundingului.

“Eu… eu n-am machiat pe nimeni în viaţa mea”, a zis Ruse.
“Excelent. Nici nu trebuie să fie un tutorial de makeup ca la profesionişti. Eşti în primul an al tău ca editură şi totul e trial and error. Ia-o uşor şi te prinzi pe parcurs. În plus, e ceva extrem de alluring în a vedea oameni făcând stângaci lucruri. O să se amorezeze toate cititoarele mele de tine”.

Şi discuţia despre carte, turneu, crowdfunding e între noi, în timp ce îmi aplică diversele produse de makeup.
OK, ne-am luat cu vorba şi m-a dat cu cam 40% mai mult fond de ten decât e necesar, dar te uiţi la clip. Şi chiar te amuză. E expresia aia a americanilor referitoare la makeup intens: my face is beat. Well, my face was literally beat into submission cu bureţelul ăla roz.

Clipul a fost filmat de bunul nostru prieten Lucian Năstase (mulţumim, Lucică!), iar locul (şi recuzita consumabilă lichidă, din care i-am administrat câteva “articole” şi lui Ruse înainte de filmare, pe baza principiului “Nu există femei urâte, doar băutură puţină”), ne-au fost oferite de barul Hype din Centrul Vechi (Str. Covaci, Nr. 6 – încercaţi mojito dacă vă duceţi).

Comentatorii de pe pagina Hyperliteratura ni s-au plâns că “nu suntem serioşi” şi că sesizează o tentă foarte porno. “Parcă am fi în culise la Librarian Gone Wild.”

Încă o dată, despre ce blog e vorba? Trollywood.
Câte texte intens erotice am publicat eu pe acest blog de-a lungul timpului? Sute.
Câte au intrat în volumul final? Cumpăraţi volumul şi veţi vedea.
Cele mai kinky în orice caz.

Deci, da, chiar suntem în culise la Librarian Gone Wild. Nu suntem serioşi în sensul ăla scorţos al cuvântului şi nu vom fi niciodată. Cel puţin eu – nu ştiu dacă Ruse se va scorţoşi cu vârsta, dar sper că nu.

Presale Trollywood: tot aici.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: