Si noi de unde luam lemne?

Guest post de Dana Purgaru

‘Buna ziua, primaria?’, intreb hotarata. ‘Da, cine sunteti?’, mi se raspunde pe un ton sceptic de parca n-ar trebui sa sune nimeni necunoscut la primarie. ‘O locuitoare din comuna dumneavoastra’, raspund cu vocea omului indreptatit sa spuna o mica minciuna pentru un scop nobil si adaug repede: ‘As dori sa stiu de unde pot lua lemne pentru foc pentru ca acum, de cand cu atatea controale, imi e teama sa mai iau de la cei care vand pe strada din carute si, in plus, nu se mai gasesc lemne la fel ca inainte, nu mai au curaj sa vanda ce-au taiat din padure’. ‘Aaa… lemne pentru foc? Pai, nu stiu, de la ei cred’, continua vocea sceptica. ‘De la cine?’, insist eu. ‘De la cei care vand lemne’. Logic. ‘Dar dumneavoastra, primaria, nu ii puteti ajuta cu informatii pe cetatenii din comuna care vor sa cumpere legal masa lemnoasa? Majoritatea se incalzesc cu lemne si acum sunt controale si…’. ‘Nu stiu, doamna, nu stiu’. Pac. Sfarsit de conversatie cu primaria, sfarsit de perspectiva de intrare in legalitate.

Bun. Pun din nou mana pe telefon si sun la unul dintre multele anunturi de pe internet care promit transporturi cu lemne la domiciliu. ‘Buna ziua, ma intereseaza niste lemne’, zic hotarata. ‘Da. Cat?’, mi se raspunde la fel de hotarat. ‘5 metri steri. Dar e legal, da?’, incerc eu sa sondez terenul. ‘Legal, nelegal, eu vi le aduc’. ‘Da, dar daca face cineva reclamatie?’. ‘Nu face, doamna, cine sa faca? Toti au nevoie de lemne’, mi se raspunde fara ezitare. ‘Am auzit ca se fac controale, stiti, cu Radarul Padurilor, prin GPS…’. ‘Dar dumneavoastra de ce puneti atatea intrebari? Ce conteaza? Eu vi le aduc si gata’, mi se raspunde taios.

Chiar asa. De ce ar trebui sa ma intereseze daca marfa care mi se livreaza e legala sau nu sau daca padurea din spatele casei nu va mai fi acolo peste 10 de ani? Eu trebuie sa inchid ochii si sa zic mersi.

Ajunsa pe o ulita din comuna la a carei primarie am sunat, intreb o femeie in varsta despre care aflu din vorba in vorba ca locuieste singura si se gospodareste greu din cei 500 de lei pe care ii primeste pensie. Dupa amabilitati, o atac: ‘De unde luati lemne de foc?’. ‘De la astia care trec pe strada cu lemne’, raspunde ea si ma priveste suspicioasa. ‘Si sunt taiate legal sau sunt furate din padure?’. ‘Nu stiu, maica, de unde sa stiu eu? Eu am nevoie de lemne asa ca iau’, raspunde ea si isi reia maturatul hipnotic al taranii din fata portii. ‘Si nu va intereseaza daca e lemn furat?’, mai incerc eu. ‘Pai, mama, daca nu luam d-ala inghetam in case’. ‘Si ce faceti daca nu mai trec carutele cu lemne furate ca nu mai au oamenii curaj sa taie din cauza amenzilor?’. ‘Ce sa facem? De unde sa ne luam lemnele? Mergem in paduri, care cum putem, si ne luam singuri, ca pe vremuri’, raspunde batranica si se uita lung la mine, moment in care imi dau seama ca ea singura nu ar putea face asta. Nu stiu ce sa-i mai spun.

Un domn vanjos, care si-a gasit de lucru langa noi, se destainuie fara introduceri: ‘Eu am luat lemne sambata acum, sa avem de apa calda, chiar daca e vara. Abia am gasit. Nu mai trec astia cu carutele de la padure cum treceau inainte. Le e frica. A venit unul cu o masina si era speriat rau. Cica ii urmareste politia. Le-a descarcat in curte repede si a bagat viteza. Vai de noi. Cica vor sa protejeze padurile. Da, domne’, sa le protejeze, dar noi de unde luam lemne? Ca nu ne da nimeni’. Nici lui nu stiu ce sa-i spun.

Din pacate, asta se intampla in fiecare sat si comuna din Romania. Locuitorii din mediul rural sunt partasi, in cardasie, in mod tacit, la taierea ilegala a padurilor de langa case si este falsa problema ca nu ii intereseaza soarta masei verzi. Este pur si simplu o resemnare; nu au incotro. Iar statisticile arata ca in mediul rural, care reprezinta circa 90% din suprafata tarii traiesc circa 44,80%, conform recensământului din 2011, din populatia totala a României de putin peste 20 de milioane de locuitori.  In 2015, majoritatea acestora se incalzesc cu lemne pentru ca, din nou, nu au incotro, neexistand gaze.

Implementat cu mare tam-tam, Radarul Padurilor nu va functiona pentru ca oamenii nu au alternative. Nu au nici un interes sa reclame transporturile ilegale de lemne si sa-si taie craca de sub picioare.

Iar de celebrul Cod Silvic, care a starnit controverse profunde la nivel inalt in ultimele zile, chiar nu-l intereseaza pe omul de la sat ale carui nevoi primare nu sunt asigurate de autoritati.

Problema defrisarilor masive, ce priveste viitorul tarii noastre a carei podoaba verde cheleste de la an la an atragand dupa sine alunecari de teren, cresterea poluarii si amenintarea multor specii de animale salbatice, nu este numai la nivel inalt, cauzata de firme straine care ne secera ‘aurul verde’, asa cum spun autoritatile. Problema este si la nivelul omului de rand, iar daca acolo nu este rezolvata, defrisarile vor continua indiferent de ce fac Guvernul, Presedintele sau Uniunea Europeana. Pentru ca degeaba interzici daca nu oferi alternative.

Asadar, autoritatile ar trebui sa se asigure ca orice locuitor din mediul rural care doreste lemne sa primeasca legal o masa lemnoasa provenind din taieri legale, controlate, inainte de a implementa mecanisme de interzicere si amenzi. Altfel, indiferent ce se va face, intrebarea va ramane, inocenta si sincera: ‘Si noi de unde luam lemne?’

Dana Purgaru e jurnalist si fotograf. O gasiti pe Facebook sau pe site-ul personal (momentan în construcţie). 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Bogdan says:

    Sincer, eu nu cred ca lemnele pentru incalzire sunt problema. Am crescut in zona de deal, la tara, de cand ma stiu oamenii de acolo folosesc lemnul din padure pentru incalzire si constructie si credeti-ma ca nu vorbim de nicio defrisare. Dar se taie cu aprobare de la padurar si copacii pentru taiere sunt marcati in acord cu el. El stie cat s-a taiat, unde si se ocupa si de plantat alti lastari. In locurile unde e lastaris sau sunt copaci tineri, nu se taie. Cand se taie pentru comert sau pentru export sau pentru mobile, fara autorizatii, atunci da, e o mare porcarie. Nu taranii care au nevoie de lemne sunt cauza defrisarilor, hai sa fim realisti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger