Super Balcanic Şou

Deşi mă duc cu drag la toate concertele rafinate de blues, jazz, muzică simfonică şi experimentală la care mă cară amicii mei minunaţi – sau la care îi car eu pe ei – trebuie să recunosc că, dacă povestea nu are un pic de umor şi de poale-n-cap, mă plictisesc repede. De aceea, pot spune cu mâna pe inimă că nici un spectacol al acestui an nu m-a dixtrat şi nu m-a făcut să ţip extatic, aşa cum au făcut-o Emir Kusturica şi No Smoking Orchestra, cu Zdob şi Zdub în deschidere.
Am uitat de mine, am uitat de spaţiu şi timp: m-au halit pe pâine, m-au supt în totalitate, iar alea trei ore – cât a durat evenimentul – au trecut absolut imperceptibil. Am chirăit, am ţopăit, am răcnit – fără să-mi fi propus să fac aşa ceva. Adică, pe bune: uitaţi-vă la mecla mea, în fruncea blogului: par eu omul care să urle ca disperatul la un concert?

Bun, dar să revenim la această experienţă complet dementă: concertul lui EK, cu ZZ în deschidere. Vreau să lămurim o treabă de la bun început: SUNT FAN ZDOB ŞI ZDUB! ZZ RULZZZZ! Sunt fan al versurilor lor pline de haz, al ritmurilor jucăuşe, şi mai cu seamă, sunt fanul energiei şi pasiunii cu care îşi fac şoul pe scenă. Am ajuns la concertul lor extrem de extenuată, cu capul calendar; în zece minute ţopăiam pe scaun ca pe un căluşel zglobiu, cântând în gura mare, iar în alte zece minute dansam. Nu ştiu dacă există vreo formaţie românească la fel de histrioană ca ZZ. Poate Nightlosers. Dar Nightlosers nu au energia şi nebunia scenică a Zdubilor. Pe de altă parte, nu i-am văzut pe Zdubi cântând în spaţii mici, şi nici nu mi se par potrivite pentru ei. Fiindcă forţa lor scenică e de aşa natură, încât cere expansiune şi spaţii vaste de desfăşurare.

Acum, intenţionam să înfig un videoclip ZZ de pe iutub, dar m-am răzgândit. Nici unul din clipurile lor nu poate măcar să sugereze farmecul şi clocotul prestaţiilor live. ZZ e una din puţinele formaţii româneşti care iradiază pasiunea de a fi pe scenă. Şi rezultatul se poate caracteriza printr-un singur cuvânt: DELIR!

Mă întrebam în pauză ce Dumnezeu poate face Kusturica, pentru a crea o atmosferă şi mai tare decât opening act-ul. Ar fi fost patetic să fie sub formaţia de deschidere, dar în clipa aia mi se părea că Zdubii îmi dăduseră tot ce voiam şi mai mult de atât: muzică, energie, râs, dăruire. Există mai mult de atât?

Şi au intrat pe scenă…

Delirul a fost de o intensitate incredibilă – şi totodată, perfect controlat. Poantele jucate cu o spontaneitate convingătoare de vocalistul în costum de Batman erau regizate impecabil. E incredibil ce poate face un regizor – adică un constructor de joc scenic – din instrumentarul aparent limitat al unui concert. Câte chestii amuzante poate inventa, câte situaţii scenice aberant-ludice. Toate, desigur, puse în valoare de nişte instrumentişti de rămâneai fără aer, şi de un solist care era trei în unu (ca nessul): vocalist impecabil, actor de stand-up şi acrobat.

E super tare ideea de a-ţi lua – ca regizor – toate soundtrackurile celebre, de a le băga în tolbă şi de a le plimba în turneu european. Să fi fost numai acordurile mele preferate din “Vremea ţiganilor” şi “Pisica neagră, pisica albă” – şi concertul ar fi meritat deranjul. Dar dacă acestora li se mai adaugă şi poante de genul: “Regizorul Emir Kusturica caută Julietă!”, o găseşte în public şi toată formaţia îngenunchează în faţa ei, cântând o melodie de dragoste – sau vocalistul alege alte două voluntare în public şi le dă un arcuş cât juma’ de scenă, de care îşi freacă formaţia viorile şi chitarele – iar acordurile care ies din ele sunt impecabile – poţi să spui că eşti mai mult decât răsfăţat. Poţi să spui că ai asistat la un miracol al umorului şi al virtuozităţii. Şi că nu ai ştiut nimic despre arta de a face spectacol – până în clipa aia.

Închei cu o singură mărturisire: mi se întâmplă rar să mă contopesc în totalitate cu actul scenic. Şi mi se întâmplă şi mai rar să mă capteze pentru trei ore. Prin prisma acestui fapt, o să consider că ieri mi s-a întâmplat o minune.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. thoughtsbyada says:

  Ai stiut sa redai in cuvinte exact ce-am simtit cand topaiam pe ritmurile Zdubilor, cand ne-am hlizit la aparitia pe scena a lui Batman-Superman (avea aripi de Batman, dar costumul era albastru cu o dunga rosie, gen Superman 😛 ) si cand ii aclamam si aplaudam frenetic. Btw, o sa te invat sa fluieri asa cu degetele daca vrei! 🙂

 2. diana says:

  în românia lumea imită. imita la greu, rău şi jalnic. de aia multe trupe româneşti nu au aşa succes ca cele din basarabia, de exemplu. mă refer chiar la muzică, nu la tâmpenii.
  succesul grandios, atât de mult râvnit şi visat, nu vine pentru că, pe lângă talent, e important să mai ai şi un fel de nebunie, o scânteie, ceva inventat de tine, scos din tine, nu auzit şi copiat de afară. degeaba ai ureche bună şi voce, degeaba ai tehnică, dacă nu eşti original în ceea ce faci. dacă imiţi mişcări, gesturi, stil vestimentar, rămâi o copie, poate chiar una bună. dar atât şi nimic mai mult.
  zdobii sunt originali şi prin asta câştigă. aici, la moscova, la chişinău şi pe unde îi duce avionul…

 3. thoughtsbyada: de ce să fluier, dacă ştiu să ţip maicăăăăăăl? 😀 😀

  diana: ai perfectă dreptate. fanule!

 4. Andhra says:

  Zdubii mi-au placut f mult in 2007 la Peninsula, si i-am vazut de destule ori. Atunci mi s-au parut cei mai EI. Aseara… au fost intr-adevar scanteiosi. Cred ca sunt singura trupa de la noi pe care cand merg sa o vad nu pornesc cu un sentiment de blazare. Niciodata. Intotdeauna ii gasesc refreshing, sparkling si expansivi. Valerica imi face inima confetti de fiecare data. 🙂
  EK si incredibila orchestra nefumatoare… M-au amuzat toate fazele pe care le-ai povestit, plus cea cand explica faptul ca e o greseala ca ei nu sunt considerati aratosi, pt ca il au pe trompetist. :))
  Si eu am plecat de acolo vrajita si electrizata. Mai mult nu stiu ce as putea comenta, pt ca ai surprins esenta a tot ce a fost.

 5. Andhra says:

  Si m-a innebunit modestia lui Emir Kusturica.

 6. cutza40 says:

  wow, vin in bucureeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesti

 7. andhra: ai fost şi tu pe acolo? îmi pare rău că nu ne-am întâlnit.

  cutza: târliuuuu…. emir & nefumătorii s-au tirat deja 🙁

 8. simonarrr says:

  ZZ? Lorena, nici nu mai stiu ce sa cred. Ma dezorientezi 🙂

 9. Andhra says:

  Da, am fost. Si eu regret ca nu am stiut dinainte ca vei veni. Dar tot e ceva ca am vibrat ca zvapaiatele in momentele alea, deci cumva parca am trait impreuna acest concert, prin impactul lui si prin intensitatea cu care ne-a marcat. 😀

 10. simonarrr: de ce, până acum mă suspectai că îmi place romeo fantastik? 😀

  andhra: da, concertul ăla a fost un fel de orgie a urechilor. (şi aici, ochii minţii mele văd un desen animat porno cu multe urechi care şi-o trag în toate poziţiile. 😛 )

 11. vulpe vanator says:

  Imi pare bine ca v-ati distrat si ati trait intens atmosfera reprezentatiei.Ar trebui sa ia cineva in seama cronica ( aceasta a ) spectacolului, mai ales ca e facuta absolut nepartinitor de o Lorena exuberanta. Chiar simt ca v-ati incarcat cu energii pozitive de la reactorul salii.

 12. Andhra says:

  :)) Foaaaaaarteee taaaareee imaginea asta cu urechile perverse :p Un fel de earsutra, nu? :))

 13. thoughtsbyada says:

  De la tipat ragusesti, de la fluierat nu! 🙂
  Ai o leapsa aici http://thoughtsbyada.wordpress.com/2008/12/12/pune-virgula/

 14. thecreatrix says:

  Sunt zana carabina si WordPressul m-a inregistrat asa automat.

  Enfin!

  Zdob si Zdub la Peninsula 2005, Tg Mures. Am dansat si am facut pogo pe ploaie ca la un moment dat aveam noroi si in dinti! Era perioada “Dj Vasile”.

 15. claudiu says:

  va recomand si o iesire prin Republica. un paradis! oameni.. OAMENI (subliniez__ sunt niste oameni minunati)! distractie! obiceiuri! prieteni! simplitate si naturalete

 16. claudiu says:

  baaaaiiii si a dracu de muuuuuuuuuuuult vin!!

 17. Pari sa tipi ,sa urli ,sa faci urat:)))
  Mozaic de cantec
  Bucurie nebuna
  Traire efemera!,,un haiku,,

 18. vulpe vanator says:

  Sunteti minunati toti cei care ati scris ! Nu stiu de ce , va iubesc pe toti , fara discernamant, desi sunt mai mare ca voide ani, ma simt al vostru sufleteste.

 19. Andhra says:

  Apropo de ce a zis domnul Gurau Silviu, i-as da dreptate partial. Adecatelea eu mi te imaginez foarte usor extaziata si incontrolabila in contexte care te iau pe sus, de genul acestui minunat concert sub al carui efect eu personal inca ma aflu (Am ochii cat borcanele cu dulceata de gutui ale mamei din cauza de vizionat filmele lui Kusturica toata noaptea. Iar.)

  Asa… ca imi fug gandurile :)) Da. Cum ziceam. Candoarea ta nu mi se pare ca ar putea contrazice efervescenta pe care o poti avea. Esti un cameleon emotional, cam asa te vad. Cred ca sunt multe genuri de atmosfera care te pot prinde daca sunt de calitate si daca rezoneaza cu un aspect al personalitatii tale. Si atunci, in functie de situatie, poti fi domoala ca o ploaie cu stropi mici si rari, linistita si meditativa ca o patura de ceata (caci da, daca as personifica ceata eu as vedea-o ca pe o domnita nostalgica si ganditoare), nerabdatoare ca o ninsoare deasa sau puternica, ametitoare si exuberanta ca o ploaie greoaie pe vreme insorita. Si ioi, ce mi-ar fi placut sa te aud urland :)) Atunci cred ca ai fi fost un vant care vuieste pe neasteptate in arsita din iulie. 🙂
  No… scuza-mi te rog mesajul cam prea lung si lipsa lui de coerenta si unitate. Il poti sterge daca voiesti. Am simtit nevoia sa ti-l scriu. Si greseala sau nu, mereu ascult de impulsurile astea. 🙂 Sper ca nimic din ce am scris sa nu te deranjeze, comparatiile poate nu sunt cele mai inspirate (sunt foarte obosita, dupa cum am spus), dar sper sa vezi dincolo de eventualele cuvinte gresit alese. Si am incredere ca vei intelege ce am intentionat sa spun.
  Sper sa ai un weekend excelent!

 20. mă bucur mult să descopăr că v-am transmis starea de bine pe care mi-au dăruit-o “nefumătorii”.

 21. claudiu says:

  simpatica Andhra!!!!!!!!!!! 😡

 22. simonarrr says:

  Da, cu melodia aia “Sunt un barbat, cel mai luxos” =))

 23. KingSnake says:

  Hehe, deci erai unul din cei 50 de topaitori de la concert ? Mi-a placut mult de tot concertul ( de fapt concertele), pacat ca nu exista un loc mai bun pentru astfel de concerte decat sala palatului, caci lumea (ceilalti) a fost cam obosita si a stat pe scaune. La Zdubi am zbughit-o in marginea salii si am topait acolo in voie, iar la Kusturica ne-am deplasat inspre frumosii petrecareti din fata scenei ca sa dansam si sa cantam cu ei. Fain concert.

 24. Foaaarte. Ăsta ar fi fost un excelent concert de stadion.

 25. KingSnake says:

  Cred ca ar fi fost perfect pentru ceva gen Arenele Romane ( mai mult pentru Kusturica si concertul lui organizat in stil de petrecere/nunta/parastas balcanic) sau Stadionul Cotroceni ( pentru Zdob si Zdub si puterea lor de punere in miscare a maselor). Oricum o sa-i vad maine seara pe Zdubi si abia astept sa sar in ritmul zdraganelilor lor. 😀

 1. December 16, 2008

  […] Kusturica a faut ravagii la Sala Palatului. Cine l-a vazut a scris foarte frumos despre el aici. […]

 2. December 25, 2008

  […] carti le-am citit si mi-au placut mult, si am fost impreuna la concert la Emir Kusturica, impresii aici. Erika 2. Marsul Mosilor. Ma asteapta niste Sarbatori frumoase si linistite, la […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger