Pe de o parte, anunţurile de pe net sunt pline de promisiuni ameţitoare: mii de euro pe lună, program flexibil, vacanţe de vis, ba, în unele cazuri, cazare gratuită în condiţii de lux. Pe de alta, în conştiinţa populară, termenul „videochat” e la fel de detestat şi de hulit ca manelele (şi exact ca manelele, înfloreşte de zor în promiscuitate.)
Pe de o parte, se văd la televizor diverse poveşti despre arestări cu mascaţi, părinţi care-şi recunosc fetele pe ecran şi tinere care se plâng la showurile de scandal că nu au fost plătite pentru munca lor. Pe de alta, auzi frecvent, în discuţii de noapte târzie, pe la o beţie, cum X sau Y s-a apucat de videochat şi şi-a cumpărat un apartament într-un an.
Printre aceste contradicţii, un studio din Bucureşti vine cu un anunţ de o îndrăzneală fără precedent: „Vrem să fim prima companie mainstream de formare a modelelor de videochat din România.” Curajoşii se numesc Standard Studio.
Am aflat prima oară despre această firmă pe wallul de Facebook al scriitorului Iulian Tănase. Acesta avea un contract de colaborare cu compania şi o promova; iar 70.000 de „fani” care nu dăduseră nici un leu pe volumele lui, deveniţi subiţi verdictologi, îi povesteau cât de tare se întinează. Mie, din toată povestea, mi-a rămas în minte o informaţie: o companie de videochat care susţine un artist. Într-adevăr, e ceva neconvenţional din toate punctele de vedere. Şi cu acest gând, m-am dus să discut cu Irina Popescu, director al companiei Standard Studio.
Intru în clădirea aflată în renovare – pentru că, recent, studioul s-a mutat în Piaţa Romană, nas în nas cu metroul. Recepţia îmi aminteşte de aceea a oricărei corporaţii la care am fost vreodată, să fac interviuri. O domnişoară drăguţă îmi spune că managerul întârzie câteva minute şi îmi oferă cafea şi apă. Remarc că îmi aduce cafeaua într-o ceaşcă branduită Streamate. Streamate, unul dintre cele mai mari siteuri de videochat din lume, este partenerul exclusiv al studioului, adevăratul angajator atât al echipei de manageri – traineri – coordonatori, cât şi al fetelor care apar zilnic pe cameră.
„Imaginea proastă a videochatului în România”, îmi explică Irina, „se datorează faptului că, de la bun început, acest domeniu a fost asociat cu prostituţia de către opinia publică. Asta pentru că s-au mediatizat diverse poveşti pitoreşti de către presa de scandal şi, astfel, publicul a luat excepţiile drept realitatea de zi cu zi a industriei.
Pe baza poveştilor din tabloide, oamenii care nu au legătură cu domeniul văd videochat-ul ca pe ceva practicat de interlopi cu ceafa lată, care fac pe proxeneţii.
Şi de aceea, şi pentru că au impresia că asta vinde, majoritatea modelelor de videochat din România s-au promovat cu o imagine ieftină, vulgară şi lipsită de rafinament. Este principalul motiv pentru care Standard Studio există – pentru a le învăţa că NU asta e calea spre succes”.
Irina e foarte relaxată şi-şi asumă fără stres identitatea public. „Am terminat medicină veterinară. Am şi lucrat două luni la un cabinet, dar salariul mic şi lipsa de perspective m-au făcut să renunţ”. După câteva luni în care s-a perindat prin joburi temporare, a prins oferta care, de cinci ani, e jobul ideal pentru ea.
Streamate, acest site gigant, care deţine în prezent 70% din industria mondială a videochatului, şi-a dorit un studio dedicat exclusiv, care să-şi pregătească modelele pentru clientela lor de bună calitate, cu o educaţie mai înaltă şi o viziune diferită asupra cammingului făcut pentru plăcere. De aceea au abordat un studio din Las Vegas, Standard Studio, cu o ofertă imbatabilă: modelele primeau tratament preferenţial şi promovare, în schimbul colaborării exclusive şi respectului faţă de regulile de conduită specifice site-ului. După un timp, datorită numărului uriaş de românce care lucrau pe site, studioul american şi-a deschis o sucursală şi la Bucureşti.
„Ceea ce ne-am dorit mereu este să oferim o alternativă decentă, corectă, şi un tratament civilizat colaboratoarelor noastre. Şi, implicit, un acces la veniturile substanţiale pe care le poţi realiza pe webcam, fără abuzurile despre care ne-au povestit foarte multe modele şi fără contractele false care te pot scoate dator cu mii de euro la ANAF.”
Despre abuzuri, îmi dă câteva poveşti cutremurătoare relatate de tinere care veneau la interviu la Standard Studio: fetele erau claustrate în chichineţe insalubre sau în beciuri, forţate să ofere sex gratuit patronilor pentru a-şi primi banii obţinuţi de pe siteuri sau hărţuite cu ameninţări după ce renunţau la colaborare. Îmi relatează cum, pe la începuturi, aceste tinere erau penalizate cu sute de dolari – pentru că „patronilor” nu le ajungea procentul de 50%, voiau să-şi jecmănească victimele până la final – pentru pretexte imaginare, ca de exemplu, o pauză prea lungă sau faptul că s-au delogat din online cu cinci minute prea devreme.
Despre contractele false, îmi povesteşte despre alte tinere fete, cărora li s-au oprit lună de lună bani de impozite, şi despre cum, după câţiva ani, acestea s-au pomenit evazioniste fără voie.
Aşadar, îmi confirmă Irina, pe cât de mare e câştigul, pe atât de mari sunt pericolele legale.
„În cazul nostru, modelele lucrează direct pentru partenerul nostru american. Îşi primesc integral banii generaţi pe site, pe card, fără ca Standard Studio să primească vreun comision din ei, îşi declară veniturile şi-şi plătesc impozitele. Menirea lui Standard Studio e formarea acestor modele pentru partenerul american, Streamate. Noi suntem plătiţi separat pentru acest serviciu, pe baza unui contract. Practic, modelele au atât avantajele lucrului pe cont propriu, pentru că îşi primesc integral banii generaţi, pe propriul lor card, fără comisioane reţinute de noi, cât şi pe acelea ale lucrului într-un studio, pentru că folosesc echipamente de ultimă generaţie, le oferim trainingul cel mai bun din domeniu, care dă rezultate excelente, reflectate direct în încasările lor şi beneficiază de confidenţialitate totală.”
Dincolo de abordarea mainstream, corporatistă, sută la sută legală, a acestui domeniu atât de rău privit de opinia publică, îmi povesteşte despre viziunea diferită a companiei şi în ceea ce priveşte comportamentul online al colaboratoarelor.
„Imaginează-ţi că ieşi pe stradă ca o prostituată de pe centură. Cine se uită la tine? Gunoierul, muncitorul în construcţii, spărgătorul de seminţe. Persoane de joasă calitate, care te fluieră şi ţipă vulgarităţi după tine. Noi încurajăm o apariţie elegant – naturală, cu care ele să îşi atragă un grup de regulars de bună calitate, care să le trateze adecvat şi, implicit, să le recompenseze adecvat.”
De aceea, spune Irina, spoturile de promovare cu accent pe aspectul „tunat-siliconat-botoxat” devenite virale ale altor companii sunt periculoase. „Atrag genul de persoane neserioase pe care tu, companie, nu te poţi baza deloc, pentru că se aşteaptă la venituri colosale din prima secundă în care se aşază în faţa camerei, fără nici un efort şi fără nici o consistenţă în ceea ce priveşte implicarea în activitate. Poate că nu pare, dar e nevoie de efort şi concentrare să faci un astfel de job şi să obţii veniturile enunţate în reclame. Seriozitate, punctualitate, devotament. Atenţie la membrii siteurilor, disponibilitate pentru comunicarea cu ei. Respect un model bun şi serios din toată inima.”
Modele. Aşa sunt denumite în branşă fetele de pe cameră. Şi băieţii, dar Standard Studio lucrează doar cu fete. „Şi când spunem că lucrăm doar cu fete, asta se referă la tot personalul. Să nu existe nici un disconfort. Inclusiv echipa de suport tehnic are acces la computerele de lucru doar în momentul în care modelul este offline, pentru că vrem să asigurăm intimitate completă şi deplină”.
„De ce modele? Aveţi nevoie de siluete 90 – 60 – 90?” întreb eu.
„Nu. Avem nevoie de personalitate carismatică, restul se modelează. Problema cu fetele noastre e că au – toate – foarte multe complexe. Văd femei incredibil de frumoase făcându-şi griji interminabile în privinţa corpurilor lor. Şi ăsta e un alt lucru pe care vrem să-l schimbăm. Angajările noastre nu se opresc la 40 de ani, ca ale multora din concurenţii noştri. Intră de curiozitate pe streamate.com. O să vezi sute de femei mature. Zeci de bunicuţe americance relaxate câştigând tone de bani cu nonşalanţă. Asta pentru că, oricum ai arăta, dacă eşti îngrijită, cu părul şi ţinuta în regulă, şi eşti o doamnă, vei găsi bărbaţi care să vrea să petreacă timp online plătit cu tine. E ca-n dragoste.
Nu mă pot abţine să nu pun întrebarea tipic românească:
De ce ar plăti cineva pentru timp online?
Din singurătate. Din inadaptare socială. Din nevoia unei prezenţe feminine empatice. Din nevoia de iubire, până la urmă.
Aşadar, trag eu concluzia, asta e oferta voastră mainstream pentru piaţa din România? Videochat ca-n dragoste?
Irina zâmbeşte: Bună asta. O păstrăm.
Iti spun sincer ca sunt model de videochat de 2 ani de zile si sunt multe lucruri pe care opinia publica nu are cum sa le inteleaga. Cu siguranta, aceasta meserie este aleasa mai mult de nevoie decat de placere si trebuie sa ai un psihic tare. Nu trebuie sa te confunzi cu rolul pe care il joaci in fata camerei video, este doar un rol…
îmi dau seama că nu e uşor, am făcut acest articol la faţa locului, vorbind direct cu modele, coordonatoare şi management.
Mi-a placut asemanarea cu manelele. E prima data cand aud de asemenea comparatie, dar in ceea ce priveste opnia publica, ai dreptate, nu toata lumea reuseste sa inteleaga acest domeniu.
Poate ca si tu aveai o alta parere, pana sa ajungi sa discuti exact cu cineva implicat in asta, Este greu, pentru ca in ziua de azi multa lume isi da cu presupusul..si de aici pornesc fel si fel de pareri negative si neadevarate despre videochat. Cu un caracter puternic te descurci in lumea videochatului.
Prea multa lume judeca, din lipsa de detalii. Jobul in domeniul videochatului este un job ca oricare altul, care nu ar trebui criticat. Ai nevoie de calitati de comunicare si trebuie sa fii o persoana foarte deschisa ca sa ai succes.