Talent eruptiv şi năucitor

Nu-mi propun să mă transform într-un Daniel Cristea Enache al editurii Herg Benet. Îmi lipseşte abilitatea de a trage de trepăduşi să-mi dea like la pagină, talentul de a umili oameni fără rost şi nemotivat şi, mai presus de toate, disponibilitatea de a-mi vinde liberul arbitru pe o lingură de ciorbă.

Şi totuşi, voi scrie despre un autor tânăr Herg Benet, care m-a frapat printr-un condei atât de intens şi atât de original, încât s-ar răzvrăti ficatul în mine dacă aş tăcea.

Cristina Boncea are 16 ani. Ca orice om de 16 ani, crede că unicul lucru cu care poţi ajunge la sufletul oamenilor sunt chestiile foarte-foarte şocante. De aceea “Octopussy” (nici o legătură cu James Bond-ul omonim, deşi am căutat-o), e povestea unei familii care, sub aparenţa de normalitate, practică diverse forme de acuplare şocantă şi nu se dă în lături de la nici o crimă. În acest bordel neruşinat mascat în dulce cămin se întoarce sora geamănă ţinută la casa de nebuni pentru tentative repetate de sinucidere şi se creează o tensiune foarte interesantă între refularea ei cu pusee de dezgust şi hedonismul abracadabrant al restului familiei.

Evident, la 16 ani, pierzi firele intrigii, uiţi unde te duceai, abandonezi lucruri pe care le-ai început, fără să le dai un finish, sari de la una la alta, deci arhitectura romanului e ca un căsoi desenat de un copil cu un băţ pe plajă. Dar nu mă deranjează. Pentru că scriitura în sine, verbul, substantivul, potriveala dintre, urlă de un talent cum rar am văzut. O artă a promiscuităţii ambigue, a ambiguităţii promiscue, a imploziei de imagini sugerate discret care mă fac să anunţ cu certitudine:

S-a născut un stilist. Să mai treacă zece ani şi veţi avea un romancier de mare talent. De îndată ce fata noastră va trece de etapa “Şocăm şi noi ceva azi?”, va fi unul dintre cei mai tari prozatori pe care îi veţi citi vreodată.

Între timp, citiţi Octopussy. Citiţi-l fără să pretindeţi perfecţiune, citiţi-l cu indulgenţa adultului care încurajează un copil năucitor de talentat. Nu vă ofuscaţi de scenele erotice care ating cota maximă de trolling literar; amintiţi-vă cum minţeaţi la 16 ani că vă futeţi cu Maria şi cu Roxana, în timp ce voi eraţi virgini cu caş la gură. De mult n-am văzut atâta talent brut. Aştept cu interes să se cizeleze.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Ei, ce ne mai mirăm atât… Romeo&Julieta “trăiau” ca bărbat şi femeie la 13-14 ani, la 15-16 ani aveau loc unele căsătorii regale. Hottie Cristina scrie ea ce scrie, la anii la care eu eram atent la fundul strâns în blugi al unor profesoare (31-32, 40+) din liceu. 🙂

    Octo/pussy – aluzia e şi la “pussy”, şi la “sexul feminin ca o ventuză aborbantă” (caracatiţa are ventuze).

    http://cristinaboncea.ro/

  1. December 30, 2015

    […] normal că erau mai greu de localizat, mai ales pentru oamenii proaspăt veniți în viața mea. Lorena Lupu avea dreptate când a scris despre cartea mea. Și pot găsi o mie de scuze pentru faptul că […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: