Reclama Covalact este fake și populistă

De câțiva ani mă tot bâzâie pe cap subiectul, și am tot omis să scriu despre el, dar dacă e campanie Covalact zilele astea și văd reclama de câte ori intru pe YouTube, mi-a venit motiivația.

Covalact e fosta Fabrică de Lapte Sfântu Gheorghe, Jud. Covasna. Eu m-am născut în Sfântu Gheorghe, vă pot spune că la fabrica de lapte lucrau mame ale multor copii din vecini și din școală.

Și, newsflash: pe niciuna n-o chema coana Chiva.

Se numeau Rozsika, Piroska, Mariska, Ildiko și așa mai departe. Pentru că toate, TOATE, erau unguroaice. Unguroaice, așa cum e peste 80% din componența etnică a județului Covasna.

Am locuit la periferia orașului și îmi amintesc viu punctul de colectare al laptelui. La sume modice, care nu acopereau munca și efortul oamenilor, dar nah, în condiții de monopol, nu te tocmești.

Nu exista nici o coana Chiva printre țărăncile care aduceau laptele proaspăt muls. Existau tot Rozsika și Zsofika, Piroska și Ilonka. Pentru că și țărăncile din zonă, cele cu bio-vacile care pășteau pe bio-pajiști, erau toate, TOATE, unguroaice get – beget.

Când Ceaușescu a făcut importul masiv de muncitori români, să mai egaleze din procentaj. i-a adus exclusiv la oraș. La țară, exceptând sătucele de romi, populația e formată, în procent de aproape 100%, din unguri.

De aceea, personajul coana Chiva al celor de la Covalact e o minciună de la obraz, un populism ordinar și o batjocură la adresa etniei reale a persoanelor care cresc vaca de când era vițelușă, o hrănesc, o îngrijesc și îi vând laptele atât de ieftin, să facă Covalact iaurturi la 8 lei bucata.

Dacă ți-a plăcut să îți cumperi materie primă de la țărănci unguroaice – singura etnie de țărănci din zonă – măcar fă bine și arată-ți respectul față de etnia lor și în reclamă, Covalact. Sau pleacă în gâtu mă-tii la Suceava, la Botoșani, ls Iași, unde vrei tu, și arată-ne-o pe coana Chiva de acolo.

Dacă cerem o listă a personalului de la Covalact, fac pariu cu voi că, în afara managementului care vine probabil de pe la București, muncitorii de jos sunt, în majoritate covârșitoare, unguri. Că asta e piața de muncă locală. Și dacă/ți convine munca ungurilor, laptele ungurilor, calitatea umană a ungurilor, prezintă asta într-o reclamă pe bune.

Nu există nici o coana Chiva în județul Covasna. E fake news. Există, cum am zis, Rozsika neni, Ilonka neni, Mariska neni și Ildiko neni. Astea fac bio-iaurtul prea bun, prea ca la țară.

Dacă aș fi genul care să umble cu petiții și reclamații – dar nu sunt, chiar am o viață socială – aș reclama Covalact la Consiliul Național de Combatere a Discriminării. De ce gâtlejul umed al mamelor voastre nu prezentați realist cine vă furnizează în mod real laptele prea bun, prea ca la țară, jigodiilor?

Aveam lipsă de calciu pe când eram copil. Până când ai mei au început să-mi aducă lapte de la o tanti din zona rurală de la marginea orașului. Nici pe tanti aia nu o chema coana Chiva, că nu era picior de român în zona aia. O chema Sarika neni, dacă țin bine minte.

De aceea mă ofensează profund, până la nivel de amintiri din copilărie, reclamele Covalact. Ai ales să îți înfigi firma într-o zonă ocupată de o minoritate etnică. RESPECTĂ, ÎN MORȚII MĂ-TII, PEISAJUL CULTURAL LOCAL ÎN CARE AI ALES SĂ FUNCȚIONEZI.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Lala says:

  Şi după mulți ani de dat lapte, văcuța ajungea gulyas, nu ciorbă, nu hamburger, nu biftec, nu beef jerky 🙂

 2. Morbo says:

  Jos palaria!
  Bravo!
  Nici daca era vreo romanca ardeleanca nu o chema Coana Chiva, asa ca e lovitura dubla (nu ca ar avea accent ardelenesc doamna din reclame, asa ca tripla lovitura).

 3. TrufiMufi says:

  Si aia care platesc cativa centi femei din SriLanka sa coasa tricouri in sweat shop-uri si dupa aia fac reclame platite regeste cu vedete de culoare care predica female empowerment? S-aia sunt prefacuti, ca prefacatoria cu ce vrea publicul sa auda vinde.

 4. Morbo says:

  da, dar pe plan international daca ceva ar avea sri lanka sau ceylon in denumire, cum are covalact covasna, ar arata fix sri lankezi (sau ar zice ca sunt sri lankezi) nici macar pakistanezi sau bengalezi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: