Texte pentru bula mea (I): Despre mici şi caractere mici

Context: Facebook mi-a dat ban 30 de zile. A venit o oligofrenă să-mi ia morţii-n pulă. Ei i-am luat pe ai ei. Iar ea nu doar că s-a văietat că răspunsul meu o jigneşte sinistru (deşi nu era decât replica în oglindă a agresivităţii ei complet gratuite), ci a dat un report la Facebook că uite, treceam eu nevinovată prin zonă, nici usturoi n-am supt şi nici botul nu-mi mirosea şi m-a luat Lorena la pulă.
Facebook: OK, Lorena, ban treizeci de zile.

Drept care, ştiu că textele pe care le voi scrie în septembrie vor atinge un public mult mai restrâns. Mai exact, bula mea de cititori care mi-s şi prieteni. De aceea, pe toată luna septembrie, iniţiem ciclul Texte pentru bula mea.

Eu m-am născut într-o regiune din secuime. Şi am următoarele lucruri de povestit:

90% dintre românii locali şi 90% dintre unguri se înţeleg foarte bine. Sunt colegi de muncă, prieteni, ies la bere împreună, fac mişto de politicienii hoţi împreună, etc., exact ca o gaşcă normală din orice alt colţ de ţară. Sau de lume.

În comunism, încercând să modifice procentajul etnic al populaţiei (90% şi ceva în Harghita, 80% şi ceva în Covasna), Ceauşescu a făcut un import masiv de români din alte regiuni. Dar, cum se întâmplă, nu i-a adus pe cei cu familii solide, bine integraţi în societate. Ăia erau perfect ok cum erau. A adus în mare parte elemente turbulente, beţivi, scandalagii, pleava societăţii.

De aici şi prejudecata aia că “Ardealul e mai civilizat”. Realitatea e că dacă vizitezi Bucureştiul, Ploieştiul, Constanţa, Craiova, Iaşiul, în calitate de venetic din secuime, rămâi uimit de adevăratul spirit românesc, umor, căldură, relaxare, bunătate. Da, românul normal e exact aşa. Numai că nimic din toate astea nu era trădat de elementele aduse cu arcanul de comunişti, să raporteze oficial o balanţă etnică mai echilibrată.

Dacă românii s-au văicărit mereu cu clişeul “Am intrat să cer pâine şi mi-a răspuns: Nem tudom”, n-au precizat niciodată incidentele inverse. Şi dau un exemplu. Aveam 14 ani. Eram în staţia de autobuz cu o prietenă, vorbeam ungureşte pentru că aşa voia pula noastră de cetăţeni liberi care nu datorează nimic nimănui. Şi s-a proţăpit în faţa noastră un goriloi urât ca o zi de salariu neonorată şi a început să ţipe la noi “Vorbiţi româneşte, că sunteţi în România.”
Noi ne-am speriat şi am plecat pur şi simplu. Am făcut o staţie pe jos. Ăla ne-a urmărit vreo două străzi, răgind: “Bozgorelor, vorbiţi româneşte, futu-vă-n gură”.
Şi e un incident pe care mulţi unguri vi-l pot confirma. Doar că ei nu au această cultură, a suferinţei ostentative întru muls mila opiniei publice.

Aşadar, actele de şovinism ordinar vin din ambele direcţii, şi adeseori, după cum vedem în incidentul Kaufland, sunt şi provocate.

Cum?
Exact cum am luat şi eu ban pe Facebook 30 de zile.
Citez din comunicatul Kaufland (pe care-l găsiţi aici):

La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.

De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.

Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.

Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 și apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.

Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.

Bravo, Kaufland, că nu ai cedat isteriei social media şi ai investigat situaţia.

Am nimerit mii de muişti online care au făcut exact acelaşi lucru: au postat insulte până când m-au înfuriat, apoi au făcut print screen DOAR cu reacţia de enervare şi s-au apucat să coalizeze alţi idioţi pe net împotriva mea. Minţind prin omisiune. Ceea ce este o dovadă de josnicie fără margini.
Şi aici prevăd: “Da, Lorena, nu trebuia să te laşi provocată.”
Până şi dreptul recunoaşte noţiunea de legitimă apărare. E legitimă pentru că, efectiv, tu ca om liber, integru, care nu datorează nimic nimănui, nu ai nici un motiv să tolerezi comportament abuziv.

Iar eu, să fiu manager Kaufland (sau chiar angajata Kaufland), l-aş da în judecată pe autorul filmuleţului pentru insultă, calomnie şi prejudicierea imaginii.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Ratacind pe net says:

  Corect, provocarile vin din ambele directii. Adica si pe unii unguri ii mananca in cur rau de tot sa inrautateasca situatia.

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/anpc-s-a-autosesizat-in-cazul-hipermarket-ului-kaufland-din-odorheiu-secuiesc.html

  ”După apariţia în mediul online a respectivului filmuleţ, comisarii OPC au fost în control şi au avut parte de acelaşi tratament. Au cerut produse în limba română şi nu au fost serviţi. Pentru această abatere, agentul economic a fost sancţionat astăzi (vineri – n.r.) cu suma de 10.000 de lei. Din păcate, nu este un caz singular şi au fost constatate astfel de abateri la mai mulţi agenţi economici din această zonă”, a spus comisarul-şef Sorin Susanu.’

 2. morbo says:

  Astea pot fi si provocari rusesti, de exemplu. L-au ajutat ei pe trump sa castige in america, agitarea apelor in romania e joaca de copii. Vloggerul ala prapadit poate fi unealta lor, fie perfect constient de asta, fie manipulat de cine i-a dat ideea sa se duca acolo “sa verifice”.
  Iar cine pica in capcana injurarii ungurilor e curva celor care vor dezbinarea romaniei.
  Eu sunt din ala cu autonomia ardealului, autonomia tuturor regiunilor, pt ca asta ar creste unitatea romanilor. S-ar elimina o parte din frustrari, intemeiate sau nu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: