Tina Turner, zeița care a înfrânt ageismul

Maică-mea se întreba dacă la 35 de ani mai poate să poarte roșu rubiniu, pentru că nu e o culoare potrivită cu vârsta.

Eu, copil de 7 ani, mă întrebam care plm vârstă, că 1. maică-mea mi se părea tânără și 2. credeam la 7 ani așa cum cred și atunci că poți purta ce culori binevoiește mușchiul tău la absolut toate vârstele, că ai o singură viață și că n-ai de ce să-ți tai singură aripile cu idei preconcepute pe care le vântură niște frustrați și frustrate din prostie și lașitate.

Că, în sinea lor, și ei ar vrea să poarte un decolteu provocator sau un pantalon mulat care să reliefeze partea dorsală, numai că le lipsesc curajul și asumarea.

Și atunci, când o auzeam pe maică-mea debitând astfel de stupizenii reductive, am decis că pe mine nu mă va interesa vârsta, că voi trăi cum vrea mușchiul meu la absolut toate vârstele, și dacă cineva va avea o problemă cu asta, va avea o invitație oficială cu antet să-mi soogă poola.

Sute de mii de femei din toată lumea făceau ca maică-mea, trăiau vieți ciuntite de prejudecăți imbecile și lipsite de orice sens, când, în 1997, Tina Turner, la 58 de ani, lansa acest duet plin de pasiune cu Eros Ramazzotti.

Evident, Tina Turner nu era singura artistă care cânta în continuare la 58 de ani. Dar restul femeilor “îmbătrâneau cu graţie”. A se citi se urâţeau de unele singure în timp ce abandonau orice pretenţie la frumuseţe şi la swag. În schimb, Tina îşi păstra senzualitatea, pasiunea, fusta scurtă cu vedere la partea dorsală, energia răvăşitoare, şi în toate apariţiile comune live cu Eros Ramazzotti, era vizibil că artistul e topit. Că nu se uită la ea ca la mă-sa, ci ca la o leoaică dezlănţuită.

Tina nu a revoluţionat doar rock’ n’ roll-ul. Deşi vocea ei senzuală, dar plină de forţă, va rămâne mereu în istoria muzicii. A revoluţionat imaginea femeii din societate.

Când a divorţat la 40 de ani de Ike Turner, sătulă de umilinţe şi de abuzuri, individul, un narcisist clasic, s-a răzbunat lăsând-o fără nici un ban şi cu patru copii. O situaţie în care multe femei sunt copleşite şi cedează nervos.

Tina n-a pierdut timp cu văicăreala plictisitoare. Ci s-a relansat o carieră solo impresionantă. Trei decenii de concerte divine, albume care făceau ploaie de Grammy şi atitudine de regină felină. Şi a demonstrat că vârsta e o simplă cifră.

Şi pentru asta îi voi purta eternă recunoştinţă. Nu vreau să fiu femeia care îşi face griji stupide legate de culoarea unui palton. Iar Tina Turner mi-a arătat că se poate.

***

Acest site îşi poate continua activitatea doar cu susţinerea cititorilor. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading