Top 10 Avicii

Nu există gen minor, doar artişti fără viziune. Scena electro dance a ultimului deceniu n-ar fi fost aceeaşi fără contribuţia inventivă, curajoasă şi lipsită de prejudecăţi a lui Tim Bergling, muzician, producător, DJ şi compozitor suedez, care a ajuns cunoscut în toată lumea cu pseudonimul Avicii. Dacă vă miraţi de unde s-a ales un tip din Suedia cu un astfel de lume, ei bine: pe când era mic şi şi-a făcut, ca toţi artiştii vremii, cont pe MySpace, şi a constatat ce am constatat şi eu când mi-am făcut cont pe Instagram: this name is already in use.

Dar în loc să se mulţumească cu tim.bergling2004 sau ceva de genul, omul a ales să se numească aşa cum nici un alt Tim Bergling – nume la fel de frecvent în Suedia, ca Ion Popescu în România – nu se va mai numi vreodată. Şi anume, Avicii, termen inspirat din budism, cu semnificaţia de “cea mai de jos treaptă a iadului”. E ca şi cum mi-aş lua eu pseudonimul Vama Veche. O, dar stai!

Într-o carieră de numai 11 ani, două albume şi patru EP-uri, Avicii şi-a creat o carieră atât de amplă, de prolifică şi de grandioasă, încât, la 28 de ani, vârsta decesului – da, au remarcat deja unii la mine pe perete că a ratat la mustaţă Clubul 27, care reunea toate geniile care au abuzat de alcool şi altele să-şi iasă din carapace – deci, la 28 de ani, se stabilise deja ca un nume de mainstream al entertainmentului mondial, unul dintre primii DJ care să susţină un turneu de stadioane.

Noi o să facem aici un top 10, în care îi includem şi remixurile, şi colaborările, şi piesele originale, câte puţin din tot, în amintirea verilor care au fost cu 20% mai demente şi datorită lui Avicii. Ca de fiecare dată, dacă preferatul vostru nu s-a nimerit în topul meu, băgaţi politicos opinia voastră în comentarii şi nu vă crizaţi la mine, că nu suntem armata poporului şi nu-i o problemă gravă să avem gusturi diferite. Încă.

Să trecem, dar, la muzică.

10. “Lay Me Down” 

 

Să începem cu o compoziţie originală a lui Avicii de pe albumul lui de debut, True (2013), pe versurile lui Adam Lambert, care a şi înregistrat vocea pentru piesă. “Lay Me Down” este o piesă chintesenţială disco, cum nu s-a mai auzit pe ringul de dans de la albumul “Off The Wall” al lui Michael Jackson încoace.

Dar disco reinterpretat, pe ritmuri contemporane. Piesa a ajuns la un nivel de popularitate care a culminat cu includerea ei în reclama Lipton Ice Tea pe 2014.

9. Girl Gone Wild (UMF Mix) feat. Madonna 

Cariera Madonnei şi-a menţinut relevanţa pe jumătate de secol, pentru că artista a ştiut întotdeauna să colaboreze cu oamenii care dictau trendul. Iar pe ultimul deceniu, aceşti oameni au fost câţiva dintre DJ-ii celebri care făceau legea în cluburi.

Versiunea UMF Mix a piesei Girl Gone Wild de pe albumul “MDNA” al artistei (2012) a contribuit masiv la succesul acestui album, iar Madonna, fată recunoscătoare, a şi creat intro-ul reprezentaţiei live în care anunţă lumii că a apărut o nouă vedetă pe firmament. Strălucirea pop a reginei showbizului şi ritmurile sexy ale lui Avicii s-au contopit precum sacul şi peticul.

8. Hey Brother 

 

Altă compoziţie originală a lui Avicii, tot de pe albumul de debut True, cu vocaluri de Dan Tyminski (solist american de bluegrass), Hey Brother izbuteşte, ca de altfel tot restul carierei lui Avicii, să demonstreze cât de inclusivă poate fi muzica dance, şi cum beats combinate cu trompetă (cred, pe de altă parte, eu sunt surdă) dau cel mai amuzant marş patriotic posibil. Iată acest cântec introspectiv, sentimental, nostalgic, siropos – cum devine genul de sirop pe care vrem să ni-l punem în cocteil, într-o seară fierbinte de party.

E nevoie de curaj artistic nebun să îmbini genuri atât de radical diferite. Genul de curaj care naşte trenduri.

7. Street Dancer 

 

Acest single din 2011, de dinainte ca “Levels” să-l propulseze pe culmile gloriei internaţionale, este o altă compoziţie proprie, o piesă electronică pură şi simplă, un “bumţi-bumţi”, cum ar zice plăieşii.

Dar ce descoperi, ascultând-o este că a) e magnetică şi te fură în exact cinci secunde de cum începe şi b) în mâinile unui om talentat, bumţi – bumţi prind muzicalitate, culoare, aromă şi gust. Parcă e o plimbare tripată pe la Carnavalul de la Rio, cu pene multicolore fluturând în toate direcţiile şi lume care dansează frenetic pe străzi, pentru că poate.

Încă dinainte să înceapă să amestece genuri, Avicii demonstra că bumţi-bumţi nu are de ce să fie plat şi gol, chiar când se bazează strict pe propriile arme.

Şi, de dragul vremurilor când puteam înjura liniştiţi pe Facebook, comentarii de YouTube la piesa asta.

Pentru că nu-i aşa, nu poţi spune altuia că nu eşti de acord decât cerându-i să-şi pună capăt zilelor.

6. Lonely Together 

 

Ultimul mare hit al lui Avicii, Lonely Together feat. Rita Ora (2017) aduce ce e mai bun în ambele lumi. Un hit pop scris după toate regulile hiturilor pop care intră în heavy rotation pe radiouri, cu un sentimentalism potenţat de vocea catifelată a Ritei Ora, care avea nevoie mare de un hit în perioada aia a carierei ei – şi scheletul electronic care transformă piesa într-o creaţie tipică Avicii.

Se poate remarca o temă recurentă în toate piesele de până acum. Şi în general în cariera lui Avicii. Dacă ierarhia obişnuită a unui hit pop are în top interpretul, Avicii a fost omul care şi-a menţinut pole position-ul în toate piesele pe care le-a produs, ocazional omiţând să precizeze cui aparţine vocea. Ca un fel de poetic justice pentru compozitorii insuficient preţuiţi din toată lumea.

5. Addicted To You

 

Tot albumul True, tot 2013. Sunt adepta adevărului, n-am ce să fac. 🙂

O colaborare cu solista americană de folk rock Audra Mae, care livrează o interpretare înflăcărată şi plină de emoţie, piesa asta e balada electronică de care nu ştiai că ai nevoie în viaţa ta. Iar Avicii o “îmbracă” în beats senzuale,  suficient de edgy încât să dea o notă personală piesei, dar totodată suficient de discrete să nu diminueze impactul beltingului visceral care îţi înfige piesa în sistem.

4. Wake Me Up 

Pentru că, dacă nu bag şi hiturile, mă ucide lumea cu pietre. 🙂

Era anul lui Dumnezeu 2013 şi lumea încă nu gândea muzica electronică în acest mod: ca pe o pălărie foarte largă în care intră orice iepure vrei tu să bagi. De aceea, când Avicii a început să plimbe prin festivaluri acest crossover de house cu soul şi pop, lumea a rămas vag tâmpită câteva secunde, ne-prea-ştiind de unde să apuce situaţia. Apoi, oamenii s-au liniştit, şi-au văzut de dans, iar “Wake Me Up” a ajuns unul dintre hiturile definitorii ale carierei lui Avicii.

3. Fade Into Darkness 

 

Încă o piesă timpurie a lui Avicii, din 2011, piesa include tema din piesa “Perpetuum Mobile” a trupei de avant-pop Penguin Cafe Orchestra, reorchestrată şi încărcată cu un alt tip de angoasă, care creşte pas cu pas, reflectată şi de interpretarea necreditatului Andreas Moe. Pianul care acompaniază piesa e ca monstrul ăla din filmele horror pe care ştii că-l ai sub pat, dar nu se concretizează decât sub formă de obiecte lipsă şi tensiune fără explicaţie logică.

2. Silhouettes 

 

De la primele beats, ai senzaţia că asişti la bătăile necontrolate de inimă ale unui om panicat. Structura e similară, narativă, iar interpretarea fantomatică a lui Salem Al Fakir potenţează această piesă la un nivel de poezie dark, de o frumuseţe greu de transpus în vorbe. Drept care, n-o transpunem.

1. “Levels” 

 

Hitul cel mare, piesa care l-a scos pe Avicii din nişă şi l-a făcut cel mai fierbinte export suedez al deceniului. Piesa care a reactualizat-o pe Etta James în minţile publicului, sau, în cazul publicului foarte tânăr, le-a introdus-o în fişiere. Modul impecabil în care se “topesc” unele-n altele fragmentele electro şi sample-urile gospel, fuziunea dintre vechi şi nou, faptul că poţi lucra pe un material atât de intens şi de bine înrădăcinat în cultura pop şi să rămâi ferm şi neclintit tu însuţi – toate acestea au trimis piesa în top 10, în peste 15 ţări.

Şi chiar dacă eu aş fi preferat să pun în vârful topului o compoziţie originală, mergem pe vorba marelui filozof Mirel Palada: statisticile nu minte, fată. (Cu completarea mea: Minte doar ăla care le interpretează. 😀 )

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. m says:

    Uite pe cineva care sigur va fi asociat în viitor exclusiv cu anii 2010. E o chestie care mi se pare specială (chiar daca e tragică, pt că sunt puțini care se lasă de tot în cadrul unei perioade de genul asta, fara sa mai te gândești deceniile următoare că ar putea scoate ceva nou ; doar moartea dă siguranta asta). Va fi acolo, cu winehouse pt anii 2000, cobain pt anii 90…de 2pac și biggie nu reușesc să zic la fel, pt că au apărut și după aia cântece nelansate in timpul vietii (deci uneori nici moartea nu te oprește fix atunci).

  2. Lorena Lupu says:

    aşa este.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: