Tot ce voiai să știi despre pizza și ți-a fost teamă să întrebi

Dacă stai în Brașov sau împrejurimi, probabil că ai auzit de Ghimbav. E o localitate aflată la doi brânci și-un hop distanță de orașul martir; slujește de locuință multor oameni care vor să îmbine businessul din urbe cu pacea și confortul unei locuințe la loc cu verdeață.

Tot în Ghimbav, și-a deschis pizzerie prietena noastră Adriana Zamfirescu. Adriana a trăit și muncit mulți ani în Italia, unde a experimentat gustul bucătăriei autentice; și atunci, unul dintre visele ei a fost să ofere atât brașovenilor ieșiți la o plimbare cu mașina, cât și comunității de italieni din Brașov, o experiență culinară cât mai apropiată de patria mamă.

I-a spus Pizzeria Ciak!, pentru că decorul e inspirat din filme celebre din epoca de aur a cinematografiei, iar în italiană, Ciak! este zgomotul specific pe care-l scoate clapeta, când începe filmarea propriu-zisă a unei scene de film.

Tema cinematografică nu se regăsește doar în decor și spirit, ci și în numele pizzelor speciale, de autor, cum ar fi Pizza Alberto Sordi, cu mozzarella, hribi și cârnăciori, Pizza Sophia Loren, cu sos de roșii și fructe de mare proaspete sau Pizza Mastroianni, cu mozzarella, raddicchio și speck.

Asta, desigur, pe lângă un meniu care cuprinde și pizzele clasice, cunoscute și iubite de tot cetățeanul, de la  tandra Margherita la înfocata Diavola. Și pe lângă un meniu mai amplu, cu pasti, antipasti și alte nebunii, pentru care va trebui să vă deplasați până acolo.

Da, ați citit bine. Pizza de autor.

Nu-l pui pe nea Fănică să-ți facă pizza după ce ai simțit în papilele tale gustul pizzei din Peninsulă.

Adriana l-a cooptat în echipă pe cheful sicilian Rosarrio Navarria, un pizzaiolo autentic, care a și dezvoltat rețetele pizzelor-specialități din meniul lor.

I-am invitat pe Adriana și Rosarrio să-mi spună tot ce nu știam despre pizza și iată ce au avut să-mi povestească:

 

1. Cine a creat prima pizza?

La baza culturii alimentare a oricărei civilizații, în special a celor mediteraneene, se aflau focaccele, compuse din făină, apă și diferite condimente. Pentru egipteni, era „pita”, o mâncau în fiecare zi, inclusiv la desert, cu miere și curmale. Ei au fost printre primii descoperitori ai secretului dospirii. În Egiptul antic, s-a născut acum 6000 de ani primul cuptor adevărat: era din argilă, sub formă de con și substituia pietrele încinse folosite pana în acel moment pentru coacere.

Curiozitate: mari mâncători de „ pita”, egiptenii erau și mari băutori de bere. Ei au fost între primii care au produs-o și degustat-o: combinația pizza / bere s-a născut acum 4500 de ani!

2. „Pizza marinara”

Este cea mai veche dintre pizzele roșii: sos de roșii, usturoi, oregano, ulei de măsline. Numele său nu are nicio legătură cu peștele (care nici nu se afla printre ingrediente), ci cu faptul că era felul de mâncare pe care îl devorau pescarii, odată întorși în port.

3. Care a fost prima pizzerie din lume?
Antica Pizzeria Port’Alba din Napoli a luat ființă în 1738 pentru a hrăni vânzătorii ambulanți care circulau prin oraș.

În 1830, a fost primul local care oferea clientilor mese și scaune. Printre cei mai faimoși se numără regele Ferdinand de Bourbon, scriitorul Gabriele D’Annunzio, oameni de stat, filozofi, politicieni de marcă ai vremii.

4. Cum s-a nascut Pizza Margherita?

În 1830, Raffaele Esposito, un pizzar din Napoli, împreună cu soția sa, Maria Giovanna Brandi, a pregătit o pizza în onoarea reginei Margherita, care, după ce auzise zvonuri despre măiestria celor doi, a cerut în mod expres să mănânce o pizza în localul lor. Pizzarul a pregătit o pizza în cele trei culori ale stindardului italian – roșu (sos de roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) și i-a dat numele reginei. Continuă să fie cea mai faimoasă pizza de pe planetă.

5. Pizza cea mai scumpă din lume

Se numește Luigi XIII și are un preț la fel de „regal”: costă 8300 de euro. E o creație a lui Renato Viola, pizzaiolo din Agropoli (în provincia Salerno – Italia): 20 cm în diametru, servită de către însuși creatorul său la domiciliul clientului, cu sommelier și veselă de colecție. Aluatul, dospit 72 de ore, e decorat cu mozzarella de bivoliță DOP, sare roz australiană, caviar de înaltă calitate, langustă, creveți și râuri de șampanie.

6. Pizza și Google

La jumătatea anilor’90, înainte de a crea Google, Sergey Brin a pus pe picioare un serviciu care permitea comandarea pizzei utilizând faxurile din restaurante. A fost un câtamai falimentul, care, așa cum povestește el însuși, l-a învățat că oamenii nu își respectă întotdeauna promisiunile. Dacă ar fi funcționat, probabil că astăzi nu am fi avut cel mai popular motor de căutare – Google.

7. Pizza în spațiu

Anjan Contractor din Austin, Texas, a primit 125.000 de dolari de la NASA ca să dezvolte un prototip de imprimantă 3D capabilă să facă o pizza în 3D amestecând anumite alimente liofilizate și apă. Dacă va funcționa, va fi dată în dotarea astronauților implicați în lungi misiuni spațiale.

*

Pizzeria Ciak se află în Ghimbav, strada Lămâiței nr. 26C, parter. Puteți vizita siteul pizzeriaciak.ro, trimite un email la contact@pizzeriaciak.ro sau face o rezervare la telefon 0371473735.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Traian says:

    Nu că vreau să mă dau deştept, că sună bine tare pizza asta, dar românii sunt leneşi, n-o să meargă nimeni de la Braşov la Ghimbav pentru ea. Sau o să meargă foarte puţini şi atunci nu o să fie deloc rentabil restaurantul…

  2. Lorena Lupu says:

    Poate bucureștenii.

  3. Mihai says:

    Eu o sa dau o tura sa vad ce fac si sunt din Medias.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: