ANAF se apucă să externalizeze datorii

Ieri, Antenele titrau cu majuscule: ANAF nu va mai pune popriri pe conturi, zice Teodorovici. Aha. Ce frumos. Oamenii care au datorii vor putea desfăşura operaţiuni economice care, Doamne-ajută, să-i  facă eventual să şi achite numitele datorii. Că, desigur, popririle de conturi nu se puneau niciodată la noi şi ai noştri, ci numai la prostul de rând.

Apoi, intri în ştire. Ba da, vor exista popriri de conturi în continuare, dar nu se va ocupa ANAF de ele, ci le va externaliza unei companii private.

Aici mi-a îngheţat un pic sângele în instalaţie. Deci, stai, cum?

Ultima oară când am auzit de externalizări de datorii către un terţ, a fost cu ocazia poveştilor absolut oribile despre recuperatori de credite.

Şi sumele pe care le preluau ei, la valoare minimă. Şi nu te anunţau. Dar curgeau penalităţile la liber. Şi tu nu ştiai că eşti dator cu ceva. Apoi te trezeai că eşti dator nu ştiu câte mii de lei.

Şi când e vorba de un abonament depăşit la Vodafone, treacă de la tine, oricum eşti la Telekom acum şi te doare la bască. Când e vorba de situaţia ta fiscală, nu mai merge ceva de genul “mi se fâlfâie, îmi iau alta”. Eşti bun de plată şi punct.

Numai specula cu impozitele oamenilor nu se mai practicase până acum.

“Da, Lorena”, o să zică cititorul meu atotştiutor, “dar ce te împiedică să îţi plăteşti impozitele?”

Faptul că uneori nu ştii de ele.

Şi amintesc mica măgărie făcută de ANAF vara asta, prin august, tuturor PFA-urilor şi altor mici antreprenori.

Îmi spune o cunoştinţă că, fără notificare scrisă prin poştă, mail sau orice altă semnalizare, ANAF a recalculat contribuţia la sănătate pe 2013 pe baza nu ştiu cărei legi obscure şi s-a pomenit că are de plătit 2500 de lei. Orice impunere de genul are o durată de contestaţie. Dar cum ei nu au notificat pe nimeni şi nimic, durata de contestaţie a trecut, bine, mulţumesc.

Mă uit şi eu în spaţiul privat virtual. Dar desigur că, fără notificare, aveam şi eu impunerea respectivă. Bine, în cazul meu erau vreo 500 de lei, că în 2013, contribuţia la sănătate era încă mică, şi nici eu nu câştigam pe PFA cine ştie ce sume.

Deci, datoram 500 de lei de care nu aveam habar şi dacă nu-mi atrăgea cineva atenţia să mă uit, datoria asta ar fi atârnat de gâtul meu mult şi bine, ar fi fost externalizată la termen şi ar fi făcut penalizări până ar fi ajuns 3000 de lei, apoi ar fi venit popriri de conturi, telefoane şi mailuri să marchez banul.

Şi Isus să-l ţină sub umbrelă pe ăla căruia i se impun 5.000 de lei din start, pentru că a avut activitate intensă şi bine remunerată. Ăla va ajunge să-şi vândă casa şi să doarmă în gară.

Şi insist: pe recuperatorul banal de credite poţi să-l bagi direct şi fără ceremonie în mă-sa, de unde a făcut eroarea să iasă. Cu impozitele va fi mai complicat.

Foto: pixabay.com.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. Mirela says:

  Da da, sunt de groaza. Erau si pana acum. Eu de exemplu am o datorie de vreo 30 lei sau ceva de genul asta din 2017, impozit pe o luna de chirie, ca am o garsoniera inchiriata si a inceput contractul nou la 1 decembrie 2017, in 2018 s-a schimbat modul de calcul si au refuzat sa imi calculeze acea luna, decembrie 2017, care ramasese pe sistemul vechi. M-am dus de cateva ori la ei la fisc si am insistat sa mi se calculeze datoria sa o platesc pe loc, si de fiecare data au refuzat, sub diverse pretexte. Acum stau cu teama pentru aia 30 de lei pe care eu am tot vrut sa ii platesc si nu m-au lasat, sa nu ma trezesc cu cine stie ce suma, probabil cu vreo 2-3 luni inainte sa se prescrie datoria, ca asa fac. Iti trimit somatia chiar inainte sa se prescrie. Stiu de la altii care au mai trecut prin asta. Si acum ok, sa trimita cand vor, dar daca imi externalizeaza aia 30 de lei, cine stie cu ce suma de plata ma trezesc…

 2. Sonyared says:

  Ohoo! Chestia e ca ANAF- pasarica asta albastra a Romaniei- face dupa cum le taie mintea! Au personal angajat PCR( pile, cunostinte, relatii) cumva 90% din ei nu cunosc legile si ce cauta ei pe acolo. Interesant e ca iti afla numarul de mobil ( numar care e prepay si nu ai decat 10 oameni in agenda ca e cumparat recent!). Am cateva povesti interesante cum ANAF imi cere in 2013 un CAS din 2006!!! Gresit calculat tot pe o chirie.In loc de doua luni ( ca s-a expirat contractul dupa aia..) au calculat CAS pt. un an de zile! Si din 2006 nu s-a sinchisit nimeni sa ma anunte si cand le arati ca au gresit la calcule sa-ti spuna ‘asa e in calculator’! Pai noi platim dupa ce le da lor calculatorul sau ei nu le coreleaza cu realitatea documentelor? Desigur din 2006 se cer penalitati cum doar ANAF stie sa le ‘ciripeasca’- si datoria ajunge la DUBLU in benalizari.Lucu dealtfel interzis prin lege.Ca nu am contract cu ANAF sau cu CAS sa imi specifice ca penalizarile pot depasi suma datorata.
  Raspunsul lor : ‘ costa mai scump un avocat decat ce datorezi’!
  Si uite asa, baga poprire pe cont si iau o ciuca!
  In cont pun doar banutii pentru facturi si le achit in ziua respectiva!Inconvenientul e ca trebuie sa caut facturile si sa achit cu cash la PP si nu mai pot fi ‘comoda’ sa platesc de acasa.
  Bine ca-i scuteste de taxe pe CFR si TVR si ce-or mai avea! Deci pentru mine ANAF e o pasarica albastra.Niste HOTI ordinari ce se fac ca ploua cand le arati ca gresesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: