Andrei Șerban, Julieta și transexualul

Mă uitam eu pe niște grupuri de actorași, să văd ce castinguri interesante s-au mai anunțat săptămâna asta, când, deodată, văd o discuție aprinsă în contradictoriu.

Despre ce era vorba?

Despre un interviu recent al reputatului și celebratului regizor Andrei Șerban, acordat Eugeniei Vodă în cadrul emisiunii Profesioniștii. În acest interviu, monstrul sacru al teatrului românesc povestea că a demisionat din postul de profesor de teatru la Columbia University, unde profesase full time 27 de ani.

Motivul?

A venit o persoană transgender la admitere. Male to female. Și a propus monologul Julietei, din Romeo și Julieta, de Wiliam Shakespeare.

Andrei Șerban a refuzat să-l audieze, pe motiv că, dacă fost băiat (corectăm: ai arătat pe exterior a băiat, n. r.) până acum trei ani, nu ai cum să fii Julieta, și nu am cum să te învăț eu să fii Julieta.

Și pentru că i s-a cerut să-și revizuiască atitudinea pe subiect, a decis că e mai bine să plece.

O parte dintre actorași, sperând probabil că limbile în fiecare cotlon al anusului le vor aduce minimum un rol principal, poate chiar Julieta, aprobau de zor, da, domnule, cum își permite ăla să vină la admitere cu ceva atât de departe de el, blabla.

Restul spuneau ceea ce mi se pare și mie evident: școala nu e un produs teatral finit, ci un atelier, un loc de studiu. Dacă nu îți experimentezi toate potențialele Juliete și Manon Lescaut, toți potențialii Don Carlos și Arlecchini într-un spațiu de studiu, atunci unde?

Îmi place cum gândiți, gașca b.

Tradițional, cu excepția câtorva profesori dăuiți cu har pedagogic, școala artistică în România era așa: maestrul, care “te învăţa”, şi de cuvintele căruia trebuia să atârni ca Jack de vrejul de fasole, pentru că maestrul avea întotdeauna dreptate, iar dacă, accidental, situaţia de pe teren dovedea că maestrul nu are dreptate, se aplica oricum punctul a, şi studenţii, mereu umili, fără drept la o iniţiativă personală, fără drept la o părere, pentru că a gândi cu mintea proprie era o insultă la adresa maestrului şi să zici mersi că ai fost admis, te putem da afară când vrem noi, ai venit tu de la Lehliu să ai păreri.

Practic, erai dresat să fii un roboţel aprobac, numai bun pentru ceea ce americanii numesc type casting.

Adică: dacă tu eşti blondă, slabă şi aeriană, să joci toată viaţa iubita frumoasă. Dacă eşti un brunet înalt, musculos, cu un coeficient ridicat de ftabilitate, să joci toată viaţa îndrăgostitul care rămâne cu fata. Dacă eşti un ochelarist şters, să joci toată viaţa rol episodic de comedie. Şi tot aşa.

Rezultatul îl vedem azi, la unii actori în vârstă care sunt identici în fiecare rol, şi au exact aceleaşi manierisme vocale şi de mişcare, pentru că la alea a râs o sală în Adunaţii Copăceni acum 23 de ani.

*

Cine ştie cât de cât ceva despre transgenderi, ştie că identitatea lor sexuală nu e dată de ceea ce vezi pe dinafară, ci invers. Ei sunt deja, emoţional şi uman, femei, respectiv bărbaţi. De aceea fac tranziţia care să confirme adevărul din interiorul lor.

Corect nu e: candidatul transgender a fost băiat până acum trei ani. O fi avut penis şi păr facial: dar toate gândurile, emoţiile, preocupările lui, sau mai corect, ei, au izvorât dintr-o identitate feminină.

Taman de aceea, există posibilitatea ca acest candidat transgender să fie, în forul lui interior, mult mai Julietă decât voi fi eu vreodată. Eu care, tehnic, posed un vagin, dar n-aş atârna aşa după iubirea unui tip nici dacă aş fi pe buza unei prăpăstii şi iubirea ăluia m-ar putea ridica de acolo.

*

Dar ok. Hai să presupunem că nu se ducea la admitere cineva cu o identitate feminină. Hai să presupunem că Dorel Măciuceanu, din Vaslui, un tip foarte cis, păros pe toate părţile şi 100% sigur pe testosteronul lui, decide să facă un exerciţiu de ACTORIE, subliniez ACTORIE pură şi să se ducă la admitere cu monologul Julietei.

Mi se pare extrem de interesant şi captivant artistic, iar dacă, în acel moment, candidatul Dorel Măciuceanu îmi vinde, din atitudine şi magnetism, inocenţa şi pasiunea adolescentină a Julietei, exerciţiul lui de actorie e un win absolut.

Nu e nimic mai plictisitor şi mai reductiv decât type castingul. Să experimentezi emoţii apropiate de ale tale, moduri de a fi apropiate de ale tale şi realităţi similare cu ale tale e ca şi cum ai semna condica. Hashtag nimic nou.

Actoria palpitantă, provocarea pentru un interpret, vine abia în momentul în care faci ceva diferit de tine şi trebuie să explorezi ceva cu totul nou, o ipostază de viaţă diferită, o realitate care nu e a ta.

Aşa se nasc creaţiile actoriceşti care îi aduc şi interpretului fluturaşi în stomac.

Dau două exemple care au mers împotriva type castingului şi au fost absolute wins. Unul românesc, unul internaţional.

Când a fost distribuit în Moromeţii, Victor Rebengiuc-omul era un băiat educat şi cu alură de intelectual de la oraş. Rezultatul? Cea mai iconică figură de ţăran român ancestral.

Când a fost distribuită în rolul lui Aileen Wuornos, criminala în serie din Monster, Charlize Theron era în floarea tinereţii şi frumuseţii ei. O bunăciune blondă irezistibilă, cu care puteai face o mie şi una de Bond Girls şi Cat Women.

Rezultatul: unul dintre cele mai tulburătoare portrete ale dezechilibrului uman, unde cruzimea e rezultatul urii faţă de propria înfăţişare şi propria inadaptare la societate.

*

Să abordezi învăţământul artistic din ipostaza dresajului la o tipologie e, practic, o negare a potenţialului artistic real al unui candidat anume. Îi asasinezi toţi Moromeţii şi Aileen Wuornoşii interiori, pentru a-l învăţa să ducă tava adaptat tipologiei toată viaţa.

Ca să nu punctez că rolul unui profesor de actorie nu e să “te înveţe să fii Julieta”. Nimeni nu poate să te înveţe să fii Julieta. Rolul unui profesor de actorie e să te ghideze în aşa fel, încât să-ţi descoperi tu singur Julieta indiferentă. Chiar şi dacă te cheamă Dorel Măciuceanu, eşti din Vaslui şi ai o tras de fiare toată viaţa.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Marius Stuparu says:

  Dar ce treaba are sexul sau modul cum se identifica acea persoana (apropo, daca era non-binary?) cu talentul? Plus ca se poarta o gramada de travesti-uri in teatru si film. Dorina Chiriac il joaca pe Micul Print, sa o dam afara din teatru? Sau toti concurentii de la Te Cunosc de Undeva?

 2. Viorel says:

  Am auzit si eu fragmente din interviul respectiv. Regizorul spune despre el, omul spune ceea ce EL nu poate si nu ce ar putea sau nu, candidatul. In plus, decizia dumnealui vine pe un fond mai incarcat si in urma unui set de experiente oarecum similare, pe aceeasi tema. A fost decizia lui si cred ca trebuie resectata.

 3. Marin says:

  Gender dysphoria e o boala psihica si trebuie tratata ca atare. Operatiile de schimbare de sex nu functioneaza, nu poti transforma un penis intr-un vagin sau invers. Transexualii trebuie ajutati sa se vindece de o boala psihica, nu incurajati in nebunia lor.

  Iar eu sunt un prozst plin de idei fixe și simt nevoia să semnalizez.

 4. Mai e ceva says:

  Loreno, dacă urmărești tot interviul (sau măcar 10 minute din el) vezi că povestea cu tipul trans a fost doar bomboana, picătura care a umplut paharul. Înainte de asta, el a descris acel mediu intoxicat de corectitudine politică dusă la extrem. De exemplu, când căutau un profesor i-au dat de înțeles că nu vor tot un bărbat alb. Când Andrei Șerban a întrebat ce se întâmplă dacă există un bărbat alb mult mai talentat decât alți contracandidați, ei au zis că tot nu l-ar angaja. Atitudinea asta de extremă stângă l-a deranjat, povestea cu transsexualul e doar un episod

  • Lorena Lupu says:

   Textul meu nu se intitulează Tot interviul, Titlul spune exact partea care mă interesează din ce a povestit. Nu era ca și cum am anunțat altceva decât am livrat.

 5. Marin says:

  in afara de jigniri ieftine mai ai si alte idei in capul ala? esti doar o penibilitate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger