Arta populară şi leapşa

Primind aceeaşi leapşă din două direcţii diferite, de la textier (Florin Dumitrescu, Scornelius sau cum vreţi voi să-i ziceţi) şi Simona R. – am început să reflectez la modul în care leapşa circulă de la om la om (ca arta populară), fiecare om mai adaugă la ea una-alta (ca şi în cazul literaturii populare) şi cum se bifurcă ea în o mie de versiuni (ca “Mioriţa” 🙂 ).

În cele din urmă, poţi primi aceeaşi leapşă de la A şi de la B, atât de diferită (în urma traseelor pe care le-a urmat), încât se crăcănează total (face chiar şpagatul), da’ nu poţi ignora rădăcina comună… Pe blog la textier, leapşa zice: ce muzică vrei să ţi se pună la înmormântare. Răspunsul e foarte simplu: Ada Milea – “Ce păcat că nu mai sunt pensionară”. (Eventual remixată de DJ Pagal, să ţopăie tot poporul pe regretele exprimate mai sus, dar nu e neapărat musai.)

 Pe blog la femeea cu mănuşi de box, aflăm că leapşa a trecut prin dulci plaiuri clujene, s-a rafinat şi s-a ardelenit, şi zice aşa: ce muzici îţi dau stări Gillette. Minuţioşi, ardelenii întocmesc topuri. Nu degeaba au stat atâţia ani sub mândra ciubotă austro-ungară, au avut ce învăţa! (şi asta nu e o ironie, jur.) Îmi pare rău, folosesc Margaret Astor… dar, dacă reformulăm şi întrebăm: ce muzici îmi dau stări Margaret Astor (adică îmi vine să mă sinucid auzindu-le, cu top cu tot), ei iată:

1. “Copilul de Aur, feat. Laura Vass – Suntem două briliante”. Toţi aţi avut, aveţi şi veţi avea vecini manelişti. Mai grav e că maneliştii încearcă din răsputeri să îşi popularizeze preferinţele prin număr sporit de decibeli. Iar manelele lăbăroase – adică cele lente şi cu mult aoleu… mă fac nu doar să am stări gillettice, ci să fisurez pereţii cu capul. (Preferabil, pereţii de unde răsună minunea, să aibă şi oamenii ăia o pagubă, ce pana lor!)

2. “O-Zone – Dragostea din tei”. Încep prin a menţiona că nu am nimic cu basarabenii, că iubesc moldovenii, mi se par autentici, instinctuali şi pătimaşi. Daaaar… când accentul de Chişinău meets lipsa de logică, which has already met un ritmuleţ penibiluţ şi stupid, de grădiniţă de handicapaţi… şi când toate acestea ajung pe scena Operei din Krakow, îţi faci cruce ca babele păguboase şi zici: tulai, Doamne, o niebunit lumea!

3. DJ Bobo – “Chi-hua-hua”. DJ Bobo, pentru cei care nu aţi remarcat, e un politician ratat. Clipurile lui abundă de lume, de “popor”, versurile abundă de “evribadi”. Iar Chi-hua-hua” ar putea îndeplini cu succes rolul de imn al primei Republici Oficiale de Lobotomizaţi. Desigur, cu DJ Bobo preşedinte.

4. Mariah Carey, pentru întreaga activitate. Când spui Mariah Carey, spui piţigăieli enervante cu texte despre iubitul perfect şi lugu-lugu de vis. Când vizualizezi Mariah Carey, vizualizezi o mie de videoclipuri în aceeaşi cheie, buric gol, bucle şi aceeaşi mişcare din şolduri, combinată cu acelaşi surâs ce-şăgalnică-mi-s-io-mă-băieţi, şi acelaşi mascul numai muşchi şi jvânc, îmbrăţişând-o tandru dindărăt. Băi fomee, ok, pe asta am înţeles-o!! Da’ ce rost are să repeţi aceeaşi tâmpenie, pe întinderea a nu ştiu câte albume? Dacă nu ai nimic nou de zis, zi “rămâne cum am stabilit” şi taci dracu’!

5. Bryan Adams – Everything I do (şi încă câteva, similare). Sirop concentrat. Intoxicant de dulce. Diabetic. Dacă te-ai apropia în viaţa reală de un cineva, (om viu, capabil de discernământ), cu atâta zahariseală, ăla ar rupe-o mintenaş la fugă. Pentru că excesul ăsta toxic de zaharuri l-ar face să te bănuiască de cine ştie ce intenţii ascunse.

 Buun! leapşa (în ambele ei variante) se duce la Gramo în noua lor casă, la Innuennda, de asemenea în noua ei casă, la Anaayana (doar aşa, să nu le mai reproşeze “altor fete” faptul că îşi ignoră tovarăşele) şi la cei doi fraţi de-ai mei din familia canidelor: lupucusenile şi ogarafgan.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Andre MKT says:

  deci genial blogul asta, mai ales aia cu dj bobo.

  si inca ceva: nu am nimic cu manelele, absolut nimic. evident ca sunt idioate, dar ma distreazaaaaa. Preferata mea: Pumnii mei minte nu are.

  “am si eu o pasiuneeeee
  sa bat cat mai multa lumeeeeeee”

 2. Lorena Lupu says:

  Stai puţiiin… “pumnii mei” e în mod evident o parodie. nu e o hautentică.

 3. Malkovich says:

  Deci, da! Sunt de acord cu tine, mai ales la faza cu “daca n-ai nimic nou de zis, taci dracu'”! Nici nu stii cite persoane care folosesc aceleasi clisee la nesfirsit am intilnit pina acum, in viata reala nu cintind pe scena (si nu stiu cum naiba, dar mereu apar altele noi)!
  Despre restul (manele,siropuri,refrene stupide) ce sa mai zic.. daca au succes inseamna ca asta cere publicul.. oare nu ar fi interesant ca una din intrebarile standard la un job interview sa fie si “ce muzica ascultati?” asta cu conditia ca fiecare sa raspunda sincer..
  Sa inteleg ca raspunsul asta e valabil la ambele variante ale lepsei?

  Se pare ca ne mutam aici.Am sa incerc sa vad blogul tau si in IE, in Mozilla pare un pic cam mult spatiu lasat in dreapta (nu stiu daca asa ai vrut)

 4. Lorena Lupu says:

  aşa e modelul paginii (theme.) Sincer, nu îmi displace.

 5. gramo says:

  Am receptionat. Ne gandim si raspundem. 🙂

 6. Injector K Trojan says:

  poate ca totusi au dreptate cei care zic ca unii ar trebui sa ne scuteasca de iluzia lor vis-a-vis de un destin maretz.
  Unii oameni rad exact cand nu trebuie.

  “cei care viseaza mai dorm inca” – Winston Churchill

 7. Lorena Lupu says:

  gramo: mulţumesc. 🙂

  injector: foooooarte frumos comentariu. denotă genialitate galopantă. foarte frumos şi Garbage. mă face doar să mă întreb unde aţi citit dvs. de iluzia unui destin măreţ şi… în general, dacă nu cumva aţi confundat pagina.

 8. anaayana says:

  Hm… cred că va fi a doua leapşă la care voi răspunde (prima a fost aia cu prima carte deschisă la pag.123).

  Ţinând cont că sunt o mare melomană îmi va fi cam greu să aleg o singură melodie, drept pentru care voi lăsa o listă din care să aleagă lumea (să nu-i forţez prea tare să asculte ceva ce nu vor, eu nefiind acolo). Oricum sunt două alternative:

  1. Loreena McKennitt – Bonny Portmore

  sau

  2. Dido – Life for rent

 9. dadatroll says:

  Lunga postare. Noroc ca avea nume si era numerotata.

 10. Lorena Lupu says:

  anaayana: dar eu ţi-am dat-o pe toată. inclusiv cu B.

  dadatroll: şi n-avea nici poze, nici insert de pe youtube. mă mir cum de te-ai îndurat să o citeşti. 🙂

 11. dadatroll says:

  Nam citito. Cinea zis cam citito. Am zis numai ca avea nume de actori si era numerotata.

  Daca ar trebui sa dau un test ca am citit postarea ca sa comentez, cate comentari crezi ca as avea? Si in general, cate comentari ar fi pe wordpress? 4?

 12. lupucusenile says:

  Mi-ai adus aminte de cat de tare il urasc pe djbobo. Deci leapsa e pentru top 5 muzica care te-ar face sa te sinucizi?

 13. Lorena Lupu says:

  dadatroll: în realitate, postul meu e cam ca tag cloudul tău: minunata lume a internetului, poze cu actori, sexul îngraşă 🙂

  lupu: neeeah, ce te extragi de la muncă? ;). îmi spui şi music request-ul funerar, şi topul cinci al muzicelor sinucigaşe.

 14. Raluca says:

  Topul cinci al muzicelor sinucigase? Uhmmm… Ma gandesc ca as mai adauga cate ceva pe lista aceea! Totusi, clar, manelele, Mariah Carey si Brian Adams raman in varf!

 15. Lorena Lupu says:

  Bine, n-am stat s-o elaborez îndelung. am scris ce mi-am adus aminte dintr-un şut că m-a enervat.

 16. ogarafgan says:

  hai c-am reusit sa coc ceva, nush cat de gud, asa ca sa nu fiu Nae ca nu intru in joc!
  pe langa tine si Ilinca suntem mici copchii!
  stiu ca te superasi, da’ trece 😉
  incearca neste ceai de ciubotica cucului :)… aaaa, sa nu ti se aplece totusi! 🙂

 17. Lorena says:

  nu, nu… mi-a trecut de mult.

 18. mentosan says:

  Speaking of funny blogs.. bookmarked yours. :))

 19. Lorena Lupu says:

  săru’ mâââna…

 20. drugwash says:

  1. JULIO IGLESIAS-Por un poco de tu amor
  2. TAMAKI KOJI-Ikanai de
  3. GARY MOORE-Parisienne walkways (the live version)
  4. MARCO MASINI-Vai con lui / Perche’ lo fai
  5. CELINE DION-All by myself

  … şi lista ar putea continua…

 21. Lorena Lupu says:

  drugwash: astea te sinucid pe tine? înseamnă că ai o viziune paradisiacă asupra morţii. mioriţule! 🙂

  gramo: uaau!

 22. drugwash says:

  Doar n-oi vrea să mor în scîrbă… Am niscai fixuri în ceea ce priveşte muzica: nu ascult tîmpenii fiindcă “sînt la modă” sau “medicul recomandă”. Ascult doar ce-mi place. Iar dacă lipseşte o notă, “sare discul” sau altele asemenea – eject. Motiv pentru care am renunţat la radio long ago.

  Pe prima de pe listă i-am dedicat-o “ei”, cu mulţi ani în urmă. E greu…

 1. January 21, 2008

  […] doua leapsa vine de la Lorena si are doua variante. In prima varianta intrebarea e “ce muzică vrei să ţi se pună la […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: