Azi, vă uniţi

Voi, moldoveni şi valahi. Io-s din Ardeal, deci mă doare-n şpiţ. Uniţi-vă voi între voi, că vin şi io mai încolo, la menajatroa.

Cam pe 1 decembrie, aşa.

(Postare istorică, deci, bogdane, ai legătura! Ţi-am ridicat la plasă.)

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. danboeriu says:

  de ce-l stârneeeeşti? nu-ţi ajunge ce măgărie a scris la el pe blog, că în anii 70 românii, sub comunism, au dus-o mai bine decât vesticii AZI?! nu e citat, aşa crede el!

 2. danboeriu says:

  nu, ironie era următoarea întrebare: “de ce-l stârneeeşti?”. sugeram că mă deranjează că-l stârneşti, când, de fapt, eu abia aştept să văd cum perorează, cum copiază febril de pe wikipedia şi se dă dăştept. că m-aş amuza şi io. e luni, ce naiba…

 3. Prenadez says:

  Scria intr-unul din ziarele alea moca de la metrou ca portretul robot al criminalului roman e: sarac, betivan si moldovean.
  Eu vreau secesiune. Macar sa eliminam o treime din problema. Cu saracia nu se va rezolva curand (indiferent de cat de mult il huiduie norodul pe Bashescu) si alcoolismul ni-i in sange (o fi proximitatea Rusiei un factor?)

  • Lorena Lupu says:

   Sărac, beţivan şi moldovean sau sărac, beţivan şi rrom? Că moldovenii pe care-i cunosc sunt printre cele mai paşnice făpturi din lume.

   • Prenadez says:

    Good question. Or fi de fapt tigani deghizati ca moldoveni onesti. Ca in fabulatiile alora care zic ca Obama e din rasa reptilienilor. Un minut e normal si cand nu se uita nimeni -bam!- isi smulge deghizarea de pe mecla si e un cocalar din ala cu ceafa groasa.

    • Lorena Lupu says:

     pe de altă parte, responsabilă de alcoolism nu e doar proximitatea Rusiei, ci şi cea a Balcanilor, cu o vastă tradiţie în domeniu, precum şi dominaţia otomană, care a creat expresia “a îneca amarul” :D. Păcat că între timp, amarul a învăţat să înoate.

    • batman says:

     onestiu’ e intradevar in moldova. deci moldoveni onesti e un pic pleonasm 😀

 4. celsfant says:

  noi,valahii si moldovenii, tre sa ne gasesti cu polo?

 5. celsfant says:

  fvolcsvagan

 6. livium says:

  ma unesc io primu’. lasati moldovencele sa vina la mine pentru istorice strangeri de mana. promit sa le scriu versuri in limba lui Bachus.
  pajaluista, pajaluista
  asa, in afara concursului: poza ta de la comentarii e crapata, mda. mi se parea ca porti monoclu.

  • Lorena Lupu says:

   va trebui s-o mai schimb, poate.

  • Dama cu pandalii says:

   liviume, io zic că merită să scoţi un pod de floci de la gheaţă pe chestia asta

   • livium says:

    bate-te-ar norocu’ sa te bata don’soara bine proportionata, dumneavoastra crezi ca-si misca aistea regionalismele pe-un “somoioc de paie “? niet
    pai Cuza era domn bine de l-au votat ele cu mainile ridicate. si auzit-am ca nici nu umbla cu ocaua mica.
    da’ las’ ca are mosu o pepita-n buzunar. ce nu fac eu pentru tarisoara aista colorata.

 7. Fain spus, mangaietor umor. Nu vreau secesiune si va astept in Alba Iulia, unde vietuiesc, nu pentru menajatroa ci pentru un vin fiert cu scortisoara, preferatul meu alb din productia 2010, din gradina de la Lancram.

 8. lelynx says:

  de unit se unesc, nu-i nevoie decat de o sCuza :))). ca unire fara sCuza nu se face 🙂

 9. batman says:

  deci de atunci se stie clar ca ardelenii erau/sunt molcomi si alergau melci in padure.

 10. ionuț says:

  de ne-am uni în gânduri bune ce frumos ar fi! și ce minunată ar fi România sub unitatea bunului simț.
  dar până una alta nimic nu e mai dulce decât dezbinarea unei cămăși de cravată, a pantalonilor de curea și a pantofilor de șosete.

 11. bogdan says:

  Azi am avut atât de mult de muncă, încât de abia acum am apucat să arunc o privire pe bloguri. Da, trebuie să fac totuși o precizare, Lorena, deși postarea ta e superhaioasă, cea mai tare chestie sunt însă lamentările de tragediană antică ale domnului Boeriu. Dacă eu am folosit wikipedia pentru postările de istorie de pe blogul meu (pentru restul, dacă am folosit această sursă, am precizat acest lucru, ca pentru postarea cu cronica la trilogia ”Millenium)”, atunci dl Boeriu este un critic literar bun.

  La 1848, s-a cristalizat ideea de unitate națională, bonjuriștii, masonii românii au realizat acest lucru. Bălcescu l-a adus în prim plan pe aromânul Mihai Viteazu, ca primul înfăptuitor al idealului de unitate națională, care până atunci fusese văzut ca o pacoste de cronicari, era văzut ca domnitorul avid de putere care a pustiit cele trei țări cu războaiele lui. În 1859, masonii l-au pus pe unul de-al lor, pe maiorul Cuza. Condiția a fost ca după câțiva ani acesta să se dea la o parte, ca să vină un domnitor dintr-o familei princiară de prestigiu, ca unirea să fie astfel definitivată. Moldoveanul, un bărbat frumos și vajnic, era curvar, cartofor și un cafegiu împătimit. De la nopți pierdute și excesul de cafea i s-a și tras. Se pare că înainte de a da lovitura de stat, Cuza a fost amestecat în asasinarea primului-ministru de atunci, Barbu Catargiu. În plus, și-a făcut o camarilă, cu care prăduia statul, și nu se mai dădea dus în nici un chip. Complotiști, foștii lui colegi masoni, l-au prins cu amanta în pat, cu prințesa Maria Obrenovici, care îi făcuse doi băieți și care era amestecată în complot, și i-au făcut vânt. Vajnicul Cuza, un fel de Mărgelatu, nu a apucat să mai apuce pistoalele de la capul patului. Însă rolul lui pozitiv, cu reforma instituțiilor statului și cu cea agrară, chiar dacă acestea au fost făcute oarecum haotic, rămâne. Acum, înapoi la muncă! 🙂

 12. Cred ca menaja3-ul ce a inceput la 1918, drept dovada ca intre state, statulete si regiuni nu exista monogamie, s-a transformat incetul cu incetul in viol conjugal (cu sot betiv, curvar, risipitor si agresiv).

 13. Lorena Lupu says:

  De fapt a fost foursome dacă ne gândim şi la Cadrilater, dar ăla a dat repede divorţ. :))

  • Acolo cred ca a fost doar o muie scurta intr-o noapte de betie expansionista.

   • livium says:

    adica ce vrei tu sa zici ca pe vremea lu’ burebista cand ne-ntindeam noi pan’ la drava, sava si morava a fost un dezmat interrasial?
    pfiuuu, ce stramosi futaciosi am avut.
    numa’ bogdan ne poate lamuri, da te rog io sa nu zici de fane.

   • Dama cu pandalii says:

    io credeam că cadrilateru’ e un fel de parcarea la mol, da’ au construit ăştia angroul europa peste.

 14. livium says:

  las’ ca-ti esplic io, pupa-te-as pe poza. cadrilateru’ e niste judete, da’ fiindca bulgarii n-avea un’ sa faca parcarea la mol, le-am dat lor. si dup-aia ne-au batut la fotbal. si noi de fiecare 1 mai le parjolim tara.
  cu placere

  • Dama cu pandalii says:

   deștept ești tu, bibicule, pupu-te-n gît cu limba să te pup!
   bă, dacă vă luați careva de liviumul meu, v-am bip-tut în gură!

 15. livium says:

  pupu-ma, da’ sa nu-mi deranjezi omushoru’, ca asta e sensibil si doarme palpitant.intamplare:
  – odata, la un semafor, l-a trezit una ca asculta manele la maxim si asta, dezorientat, a-ntrebat-o: incotro e pizda ma-tii? ‘nteles ca nu-l vazuse pa houdini in dreapta, si da-i si fugi da la dristor pan’ acasa, acu-l invat sa-njure-n rusa ca data viitoare sa nu mai trebuiasca sa fug.creca-i place. deja am pofta de votca.

 16. morbo says:

  muie ca n-o dat liber! pe mine nu m-ar fi durut in spit daca dadeau liber

 17. morbo says:

  ca sa-mi pese, d’aia. atata profit aveam si noi de pe urma regatenilor, dupa toate furaciunile lor. si ip-u o fi din cluj, da eu cred ca-s in sibiu.

  • Lorena Lupu says:

   ok, deci nu te-ai unit.

  • bogdan says:

   Băi, nu vă mai dați așa tari, voi ăștia, ardelenii, că hoți sunt destui și în Ardeal. Nu există nicio diferență între cinstea ardelenilor, muntenilor și moldovenilor, până la urmă toți suntem români, cu calitățile și defectele nației. Eu am călătorit și am stat peste tot în țara asta. Să se mai termine odată cu tâmpenia asta cu diferențierea între ardeleni, munteni și moldoveni!

   Și dacă nu veneam noi, ăștia din Regat, în 1916, nu mai furați voi, ardelenii, ca acum, că de la unguri era mai greu.

   • morbo says:

    da’s hotii nostri, nu ne trebuie si altii. si avem si noi, in cadrul identitatii de roman, o identitate mai diferita de restu romanilor(care nici ei nu prea au o singura identitate), atat cat se poate, daca ne e permis. ca-s diferente in anglia, si aia-s uniti de 1000 de ani, apai la noi.
    daca nu veneati, eram independenti, nu la unguri.

   • morbo says:

    si inca ceva: bai, daca noi zicem ca sunt diferente, apai noi stim mai bine. sa va intre la cap ca nu o spunem doar asa, de florile marului, si trebuie sa respectati asta, nu sa strambati din nas. ca asa ati facut si cu basarabenii si cu aromanii(cand li se baga pe gat limba romana in loc de dialectul aroman in scolile din grecia finantate de romania) si uite cat de mult o ajuns sa va, sa ne iubeasca

   • morbo says:

    tot asimilare se cheama, si tot rea e, chiar cand e vorba de acelasi popor

   • morbo says:

    chiar aveti noroc sa suntem toti romani. daca eram popoare latine diferite, dar foarte apropiate, ca slavii numiti croati, sarbi si bosniaci, si ne uneam si noi in 1918 dintr-o pornire de pan-latinism, acum eram separati si ”prieteni” ca ei. asta daca, precum la ei, al mai estic si mai numeros dintre respectivele popoare, in trecut sub stapanire otomana, incerca sa se impuna prea tare in fata celorlalte, anterior sub stapanire habsburgica.
    aveti noroc ca suntem si am fost mielusei, ca am stat capra cand ati incalcat ce s-a stabilit la unire, ca am lasat sa fie calcata in picioare biserica greco-catolica, inca inainte de comunisti…
    noapte buna!

 18. Ultima ta frază dă de înţeles că obiceiurile nobile au fost importate? Nu ştiu cine e vinovat, dar cuvintele “oltean” şi “moldovean” se scaldă în peiorativ, în timp ce “ardeleanul” stă pe margine.

  • bogdan says:

   Nu cred că a fost importat nimic. De importat vorbim când este vorba de popoare diferite. Asta cu peiorativul este o tâmpenie, în realitate. Hoți, puturoși, îngălați dar și oameni harnici, deștepți se găsesc în aceeași proporție în toate regiunile.
   Putem vorbi doar de o înzestrare superioară materială a Ardealului și Banatului datorită moștenirii dualiste, de fapt, ca să fim sinceri, datorită moștenirii maghiare, pentriu că aici a fost partea maghiară a imperiului dualist.
   Am văzut în Timișoara cum se are grijă de această moștenire, de clădirile frumoase și majestuoase cândva. Majoritatea sunt în paragină. Nu știu de ce îl tot aleg bănățenii pe Ciuhandu.
   Toată stima pentru Johannis, cu renovarea părții vechi a Sibiului. Un fenomen asemănător, cu fonduri europene, are loc în București acum, cu partea veche.

   • bogdan says:

    Eva, nu putem vorbi în termeni de superioritate/ inferioritate în interiorul aceluiași popor. Da, mai glumim, mai spunem un banc cu olteni, cu ardeleni sau cu moldoveni, dar asta e una și afirmarea la modul serios a unei superiorități, false în fapt, e altceva.

    • eva says:

     Neam de neamul meu suntem din vestul T. aşa cum spuneam. Sunt măritată cu un ardelean jumătate ungur etc… Cu toate acestea, tocmai pentru că sunt foarte transilvăneancă, unii zic că bănăţeancă, nu glumesc de ,,zilele naţionale”. E o formă de respect care mă reconfortează. Nu conteză dacă alţii ar spune că aş fi rigidă la treaba asta. Lorena are stilul ei, retorica ei, în fond este o pătimaşă, ceea ce nu e defel rău. Cred că forma nu fondul face diferenţa.

    • morbo says:

     daaa, cum sa nu, nu putem vorbi, ca si cand fenomenul n-ar exista IN ABSOLUT TOATE TARILE DIN LUME (bine, probabil in afara de micro-state :))

    • bogdan says:

     Da, cum să nu, morbo. Poate vii și cu un studiu în acest sens.

     Și mai vezi că există diferență între statele cu o nație care din punct de vedere majoritar este net dominantă, cum este statul nostru, și cele care sunt formate din mai multe nații.

     E o aberație să spui, de exemplu, că moldovenii sunt superiori ardelenilor sau oltenii sunt superiori bănățenilor, când toți formează același popor, caracteristicile prezentând în funcție de regiune doar diferențe minore.
     E o aberație oricum și să spui că un popor este superior altuia, până la urmă, asta are o denumire, șovinism. În mod similar, aberantă este și supoziția inegalității dintre hetero- și homosexuali.

    • Dama cu pandalii says:

     adică la noi nația e proastă, în timp ce la alții proștii lucrează mai mult pă partea individuală?

    • Dama cu pandalii says:

     auzi, bogdane, nu știu cît de aberantă e o supoziție, da’ așa aș avea nevoie acuma de un supozitor, aberant sau nu, că-mi vine să te țuc

    • bogdan says:

     Mersi, damo, poate ieșim odată la o cafea.

    • Dama cu pandalii says:

     nu mai bine sărim cafeaua și trecem direct la mozoale?

    • bogdan says:

     S-o luăm la pas, e mai romantic așa.

    • Dama cu pandalii says:

     eu sînt nepupută și ție îți arde de romantism?

   • morbo says:

    eh, dualist a fost doar 51 de ani. pacat si de aia, ca au stiut ungurii sa-si faca dusmani din absolut toate celelalte popoare din imperiu care s-au trezit in noua ungarie mare.

 19. eva says:

  Şi eu sunt din vestul Transilvaniei şi cu toate acestea pun altfel problema…

 20. dadatroll says:

  Cum adica esti din Ardeal si te doaren spit. Ca asta e intradevar zi de sarbatoare pentru toti romani. Nuca 1 decembrie.

 21. morbo says:

  @bogdan
  nu vin cu studiu, doar cu tarile pe care le stiu (si o sa las pe dinafara cazurile de natiuni sau etnii diferite, gen catalunya,tara bascilor, flandra,quebec,corsica,estul cu vestul ucrainei, santa cruz din bolivia etc.)
  cateva exemple: sua(mai trebuie sa zic cine?),canada(provinciile intre ele,nu doar quebec fata de restul),brazilia(rio grande do sul),suedia(scania),germania(landurile intre ele),italia(mai trebuie sa zic cine?),anglia(nordul cu sudul si mai apoi bucati de nord intre ele si bucati de sud intre ele),polonia(voievodatele intre ele),australia(australia de vest)

  • bogdan says:

   Morbo,

   Aici sunt două aspecte diferite:

   – De multe ori nu cunoști situația dintr-o singură altă țară, în afara de a ta, darămite din lista cu destule țări, pe care ai postat-o

   – Până la urmă nu sunt sigur dacă vorbim de același lucru: eu vorbesc de sentimentul de superioritate pe care l-ar putea avea să zicem majoritatea membrilor unor regiuni față de membrii altei regiuni, în cadrul aceluiași popor . Pentru această chestiune, se ridică însă nişte întrebări:

   1)Există o astfel de situație?

   Dacă nu, ne-am oprit aici, dacă da, trecem la următoarea întrebare:

   2) Este acest sentiment justificat sau este unul fals? Și sincer nu cred că ar fi justificat, dacă ar exista acest sentiment,de a cărui existenţă însă mă îndoiesc profund.

   Până la urmă, tot la un studiu de sociologie ajungem, care nu cred că a fost făcut, tocmai pentru că ar fi absurd, este de bun-simţ să gândim că membrii aceluiaşi popor au aceleaşi caracteristici, indiferent de regiune.

   Bun, facem un exerciţiu de logică, din simpatie pentru cauza ta, care presupun că este cea cu superioritatea. Presupunem că majoritatea ardelenilor, ca locuitori ai regiunii Ardeal , sunt superiori, din punct de vedere al anumitor caracteristici (care?), faţă de majoritatea locuitorilor regiunii Muntenia, de unde fac parte eu. Îţi dai seama, cred, că sună absurd, dar mergem mai departe cu presupunerea. Tu, Morbo, eşti un caz excepţional, eşti mai bun decât 50+1% din totalul locuitorilor regiunii Muntenia (care numai în Bucureşti sunt melanj extraordinar!).

   Te rog să enumeri caracteristicile pe care tu le-ai putea avea tu într-o măsură mai mare decât cei 50+1% dintre munteni sau pe care le ai numai tu prin comparaţie cu ei, astfel încât tu să le fii superior celor 50+1% dintre munteni.

   O să te ajut eu, cu câteva exemple:

   – Tu, Morbo, te speli pe cap în medie de patru ori pe săptămână, în timp ce media în Muntenia pentru cei 50+1% este de 3,75 ori.
   – Tu Morbo faci o slană mai bună (mai gustoasă, mai afumată) decât toţi cei care prepară slană dintre cei 50+1% de munteni.

   Te las pe tine, dacă vrei, să continui.

   • lelynx says:

    sentimentul de superioritate poate fi explicat , insa nu la nivel logic, mai degraba psihologic, eu personal prefer sa merg pana la etologic, da ma rog, asta e hobby-ul meu 🙂
    faptul ca e explicabil totusi nu-i confera decat un soi de legitimare psihologica, nu si justificare logica.
    dpdv psihologic e normal ca un individ sa creada ca ai lui sunt mai tari decat ai lor, asta face din procesul de formare a identitatii personale pana la urma; dar daca le iei caracteristicile fiecaruia la bani marunti si logici 🙂 ajungi sa concluzionezi ca: da, exista diferente doua grupuri/clanuri de indivizi, dar acestea opereaza la acelasi nivel si in final esueaza in a demonstra superioritatea unui grup fata de celalalt.
    simplu spus:
    da, exista diferente,
    nu, nu cred ca acestea pot sustine teza superioritatii
    problema pusa in termeni de etnicitate, natiune, popor, stat e mai compliquee
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Na%C8%9Biune
    spre exemplu
    si acum daca mai uit mai bine, nu stiu nici eu cat de clar am reusit sa fiu, dar din fericire exista oameni care le pot zice mai bine ; pe la noi, din cate tin minte, C. Radulescu-Motru s-a ocupat de chestiunile astea in vana psihologista

   • morbo says:

    de ce sentiment te îndoieşti?chiar te îndoieşti că mulţi dintre italienii din nord nu se simt superiori celor din sud şi chiar invers? sau că mulţi ardeleni nu se simt superiori regăţenilor?
    eu sunt din cei moderati, nu vorbesc de tipul asta de superioritate, ci de o superioritate a civilizaţiei- şi asta nu se referă neapărat la cultură. e genul de civilizaţie la care ne referim când spunem că vestul europei e mai civilizat decât estul. te rog să enumeri motivele pentru care asta n-ar fi adevărat.
    şi de unde ideea asta că un popor e la fel? era atât de la fel şi când nu era unit în aceeaşi ţară? normal că acele caracteristici care fac să existe un popor sunt aceleaşi pentru populaţia respectivă, indiferent de regiune, dar asta nu înseamnă că nu există nişte diferenţe regionale datorate faptului că locuitorii dintr-o anumită regiune au fost supuşi unei influenţe, iar cei din alta, altei influenţe. în funcţie de vecinii pe care îi are şi i-a avut fiecare.
    şi pe logica ta, de ce să reducem lipsa diferenţelor la cei din cadrul unui popor? aş putem să privim din china şi să spunem că între europeni nu există diferenţe. sau cel puţin între popoarele slave, de exemplu.sau să privim din europa şi să spunem că între africani nu-s diferenţe. doar sunt toţi sidaţi şi săraci, nu? ce mi-e un congolez, ce mi-e un zambian?

    • bogdan says:

     Dacă e de demonstrat ceva, tu trebuie să demonstrezi, Morbo, nu eu. Chiar aș fi interesat să știu de ce crezi tu că ardelenii sunt mai civilizați decât restul.

    • Măuzes says:

     Te rog eu, dacă eşti civilizat, demonstrează-i tu că ardelenii sînt mai civilizaţi decît restul. aşa e civilizat.

   • morbo says:

    eu sa demonstrez? tu trebuia sa deschizi ochii mai bine, daca zici ca ai calatorit peste tot prin romania.

 22. bogdan says:

  Rădulescu-Motru, om de știință de formație germană, a scris în 1937 ”Psihologia poporului român” și nu ”Psihologia ardelenilor” :), de exemplu, tocmai pentru că a crezut și el în unitatea acestui popor.

  Înțeleg ce vrei să spui cu clanurile, numai că această noțiune nu se aplică în cazul nostru pentru că aici avem de-a face cu o mare familie, națiunea română, noțiune în care eu cred. Chiar cred în unitatea acestei mari familii, națiunea română.

  • Măuzes says:

   ce prost! putea să-și zică rădulescu-petrila sau bumbescu-livezeanu și să scrie psihopatia poporului român, tocmai pentru că ar fi trebuit să creadă în unitatea țăcănelii la mansardă a acestui popor.

   • lelynx says:

    🙁 de aia am si zis saracul,
    daca avea ghinionul sa apuce vremurile astea, apai sigur il gaseai pe sectia de agitati ori in sant cu sticla,
    da nu-i bai ca au avut niste baieti “simpatici” grija sa-l aduca foarte aproape de asa ceva si asta pe bune 🙁

  • morbo says:

   ne confuzi cu aia care spun ca ei sunt moldoveni, chestie diferita de a fi romani. noi suntem romani ardeleni. unul din mai multele tipuri de romani.

  • lecturacioasa says:

   mă, tu eşti protocronist şi ţi-e ruşine să recunoşti.

  • lelynx says:

   mda a scris saracul de el si asta, o incercare laudabila in opinia mea, desi e discutabil daca aici ori in alta parte a reusit ori ba sa construiasca un concept de ‘natiune’ viabil, din cate am vazut si acum chestiunea cu natiunea asta e foarte controversata.
   in ceea ce priveste problema “clanurilor” sa-i zicem, eu raman totusi la opinia urmatoare:
   indivizii pastreaza, chiar si atunci cand recunosc explicit apartenenta la o natiune, o legatura cu “clanul” in care s-au format si bineinteles ca ii apara pe ai lui, e normal sa fie asa.
   that was all about

   • bogdan says:

    Problema, Lelynx, nu e de a-i apăra pe ai tăi, ci de a afirma superioritatea celor din regiunea ta față de cei din celelalte regiuni.
    Dar toți românii sunt o unitate, o familie, un singur popor.

    În particular, eu chiar călătoresc peste tot, și-mi sunt dragi toți românii, indiferent că sunt ardeleni, olteni, moldoveni sau bănățeni. Peste tot am găsit oameni deosebiți.

    Caracteristicile regionale nu sunt identice, e normal să fie așa, dar sunt foarte asemănătoare, pot să afirm că suntem, cu siguranță, un singur popor, o mare familie.

    • Dama cu pandalii says:

     hăhăăăă… ia să vezi, băi, pulete, dacă mă retrag io, ce familie mică o să rămîneţi.

    • bogdan says:

     Mi se pare o observație cuminte. 🙂 Și unde o să te duci, în Spania, în Canare sau în Franța, pe Coasta de Azur?

    • lelynx says:

     da bogdane, nici eu nu mergeam pana la afirmarea superioritatii unora fata de altii in mod absolut si obiectiv, incercam sa accentuez faptul ca “sentimentul de superioritate ” exista, e cumva normal si de inteles, nu neaparat si de aprobat.
     sunt de acord si cu faptul ca exista mai multe asemanari decat deosebiri intre diversele tipuri de romani :),
     la partea cu natiunea ca big happy family insa nu prea ma combin, conceptul asta prea s-a politizat, pe la noi cel putin, si oricat de frumoasa ar fi povestea, unii au incetat sa mai creada in ea si au inceput s-o ia in deradere.
     acum sincer si mie mi-e dor sa mai cred in ea si cine stie, poate la un moment dat chiar o sa se intample :).

    • Dama cu pandalii says:

     nu mă duc nicăieri. îmi caut alte rude. mă fac elveţipoancă.

    • bogdan says:

     Lelynx,

     Naționalismul asociat cu credința în unitatea și viitorul poporului român s-a văzut cel mai bine la cei care au lucrat ca să fim independenți, prin declarația de la 1877, și la cei care au fost artizanii României Mari din decembrie 1918, nu la comuniști. Pentru comuniști, naționalismul a fost un sentiment real, dar totodată a fost și o armă de luptă împotriva hegemoniei sovietice.

     Dacă ai călători la fel ca mine în țară, ai vedea probabil ceea ce am văzut și eu, și anume că diferențele sunt minore de la o regiune la alta, că suntem același popor și l-ai iubi ca pe un întreg, așa cum îl iubesc și eu.

     Avem acum o conducere îngrozitoare, și asta o spun în calitate de apolitic, șansa este să simțim, să gândim și să acționăm ca un întreg pentru a scăpa de ceea ce e acum și de merge mai departe pe o cale spre mai bine, ca un singur popor, aș cum suntem în realitate, nu ca o sumă de regiuni, așa cum nu suntem în realitate.

    • bogdan says:

     Damo,

     Îmi permiți să te întreb ceva?

     Care este scopul deghizării tale într-o damă de cincizeci de ani și obeză? Numai simpla, pura și antica dorință de a face mișto?

    • bogdan says:

     Asta cred că a reușit deja. Toți bărbații de aici sunt amorezați de ea măcar din acest punct de vedere.

    • Dama cu pandalii says:

     Frumusețea sufletească my ass. Nu contează frumuseţea exterioară. Frumuseţea interioară contează. Miere în buze, aromă de trandafiri în rozetă şi triluri de privighetoare în păsărică. Aia frumuseţe! Loreno, te-am spart!

    • lelynx says:

     sa speram bogdane, desi eu unul nu prea mai vad asta.
     totusi sa stii ca ma bucur ca mai vede si mai simte cineva.
     de aceea am si pomenit de C.Radulescu-Motru, era unul dintre oamenii care mai vedeau si mai simteau in directia respectiva.

    • bogdan says:

     Să fim sănătoși, lelynx! 🙂
     Să sperăm că vor veni și vremuri mai bune!

    • morbo says:

     da, deci sunt diferente, dar caracteristicile regionale sunt foarte asemanatoare. nici ungurii din ungaria nu-s prea diferiti de romani, nici austriecii de unguri, nici islandezii de greci. suntem toti un mare popor european.

 23. morbo says:

  si bogdan, a zis cineva ca nu suntem acelasi popor? iar ne confunzi cu ”moldovenii”. daca nu erau ardelenii, eram un drac.

 24. Rogospierre says:

  Fetelor, ce discutați voi aici e unirea principatelor sau penis captivus, că nu prea le am cu astea?

 25. Măuzes says:

  Mie îmi place. Să dea Dumnezeu să văd așa comentarii pertinente și de praznicul Bunei Vestiri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: