Banii de la stat nu-s banii lu’ mă-ta, Ciutace

OK, m-am enervat iar. Rău. Rău de tot.

Se găseşte râma de Ciutacu să deşerte frustrările pesediste legate de marii actori ai ţării, care, după ce că au primit bani de la buget pentru proiectele lor, îşi permit să protesteze împotriva OUG 13.

Exact aceeaşi mentalitate de dobitoc cumpărat de PSD care crede că, dacă creşte pensia, “ne dă” PSD ceva. Nu, coaie. PSD nu-ţi dă nimic, că nu dă de la el de acasă. PSD redirecţionează doar nişte bani din bugetul de stat, adică impozitele noastre ale tuturor, spre buzunarul tău, iar rezultatul se vede deja în inflaţie, că mâncarea e mai scumpă la magazin cu un leu – doi.

Articolul nesimţit e aici.

În ţări mai prietenoase cu cultura şi arta, să susţii artişti şi proiectele lor e o onoare şi o bucurie. Vrei să investeşti în munca lor, pentru că îţi dai seama că e o contribuţie directă la tezaurul cultural al patriei tale şi, pe de altă parte, e un efort creativ de căutare care nu se compară cu nimic. În ţări mai prietenoase cu cultura şi arta există diverse posibilităţi de finanţare, granturi, bugete, la care poţi apela relativ simplu, cu o prezentare de bun simţ a proiectului, şi banii ţi se dau relativ repede, nu trebuie să stai să tremuri cu jumătate din proiect făcut, să te întrebi când vine următoarea tranşă de bani.

Când articolul viermelui descrie cum mari actori ca Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern sau Oana Pellea stăteau să se roage pentru bani pe care, la palmaresul, statutul şi valoarea lor, ar fi trebuit să-i primească fără discuţii, te înfiori. Dar nu în direcţia în care speră viermele. Te înfiori de cât de pervertit e sistemul de valori al limbricului, care are impresia că nişte căcaţi de funcţionăraşi, numiţi bodyguarzi la banii poporului timp de patru ani, le fac o favoare acestor mari artişti, oferindu-le bani pentru proiectele lor.

Şi, respectiv, că banii primiţi de la buget – punctez încă o dată, DE LA BUGET. Nu din sacul lui Dragnea, nu din portofelul lui Firea, nu din contul secret din Elveţia al lui Năstase – i-ar obliga pe marii actori să manifeste vreo loialitate faţă de vreo clică de interese, în secunda în care aceasta încearcă să legifereze hoţia la drumul mare, noaptea la unu, cu o ordonanţă dată pe şestache.

Să dăm un citat din limbric.

Alt mare nemulțumit de pesediști e Rebegiuc. Care a luat o spinare de bani de la stat, prin Dragnea, din voința exclusivă a lui Dragnea, când Dragnea conducea Ministerul Dezvoltării și voia să-și promoveze/justifice proiectul de regionalizare. După ce a terminat de prestat/încasat, a filmat un clip de susținere a lui Iohannis. Acum susține protestele anti-Dragnea…

 

Aşadar, muistule, Rebengiuc nici măcar nu s-a dus el să ceară ceva. A fost angajat cu contract, pe bugetul de la Ministerul Dezvoltării, deci pe banii statului, de către Dragnea, care avea să-şi promoveze / justifice un proiect. Un proiect al lui Dragnea, nu al lui Rebengiuc. Iar pentru asta, avea nevoie de talentul, notorietatea şi prestigiul lui Rebengiuc.

Mai aveţi întrebări?

Nu.

Marea luptătoare anticorupție Morgenstern rupea ușile primarului (astăzi trimis în judecată pentru corupție) Oprescu în vederea numirii/confirmării pe postul de director de teatru.

În condiţiile în care murise vechiul director şi postul era vacant, nu era nici o justificare ca Morgenstern “să rupă uşile primarului”. Lucrurile ar fi trebuit să decurgă de la sine.

Că dacă ne apucăm să facem o anchetă pe la Evreiesc, aflăm şi cum primăria n-a alocat ani în şir fonduri pentru reparaţii şi cum a ajuns clădirea să cadă pe actori, literal. Deci, să scoţi tot tu ochii că a trebuit să se insiste pentru o numire care, în definitiv, era firească, e semn că eşti mai prost decât prevăd nu doar legile în vigoare, ci şi cele parţial abrogate.

Uriașa anticomunistă Pellea zgâria prin birou la Palada ca să deschidă Ponta baierele fondului de rezervă la dispoziția primului ministru pentru nu știu ce turneu cultural privat.

 

Şi ce, cerea cumva banii de acasă ai lui Palada? Respectiv ai lui Ponta?

Nu, cerea bani publici. Deci tot impozitele poporului.

Bun, dar hai să presupunem că Dragnea, Ponta şi Palada ar fi păliţi brusc de o generozitate cu năbădăi. Ar scoate bani din buzunar şi i-ar da lui Rebengiuc, lui Morgenstern şi lui Pellea: “Luaţi la tata, şi faceţi artă din ei”.

Ar justifica asta vreo pretenţie ulterioară ca actorii să nu protesteze când te văd încercând să înşeli şi să păcăleşti o ţară întreagă?

Răspunsul meu este că nu.

Pentru că un sponsor poate să vină sau să plece, dar prima datorie morală a unui artist e aceea faţă de popor.

Aşadar, Ciutace, şterge-ţi molozul de pe ochi şi încearcă să înţelegi: tu, în calitatea ta de vierme dispus să devoreze oricâte fecale pentru bani, eşti exact ultima persoană calificată să-i judece pe Rebengiuc şi restul. Tu şi zece mii de viermi slugarnici ca tine veţi fi ţărână, dar “Moromeţii” şi “Balanţa” vor fi pentru totdeauna repere ale istoriei filmului românesc.

Şi poţi angaja un Rebengiuc să viziteze nişte oraşe şi să spună nişte vorbe. Dar nu-i poţi angaja şi conştiinţa.

El are una. Tu nu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. ovidiu says:

  Mulțumesc.

 2. Gogu deontologu says:

  M-ai umplut de ganduri. Drumuri, paduri si alte chestii nu te pasioneaza, te utiti la cum arata tara? Poate ai probleme cu dioptriile. Hai sa demonstram impotriva cailor verzi de pe pereti, asta faceti voi. Daca nu pricepeti ca sunteti doar o unealta pt ca luluta care chefuia cu fugarii sa nu-si piarda scaunul, esti ca capitalistii din balanta. (Vezi scena de la masa cu securistii)

 3. Darius says:

  te rog frumos,nu il enerva ca o sa se umple din nou de bale!

 4. Liviu Fratila says:

  Bravo, bine spus!

 5. levmallev says:

  sa va fie mila de el. asta n-are libertate.

 6. Mihail Ita says:

  Atata ura ca in perioada asta nu am trait pana acum. Nu reusesc sa-mi dau seama ce sta la baza ei, nu pot anticipa pana unde se va merge si, mai ales, ce va urma. Urmaresc atat cat pot din ceea ce se spune si dintr-o parte si din cealalta si nu am gasit inca pe cineva care sa aiba un discurs echilibrat, cu prezentarea lucrurilor intr-o maniera civilizata, si care sa ofere si solutii rezonabile. Ma asteptam ca acea persoana sa fie presedintele Romaniei (conform fisei postului), insa domnia sa s-a asezat deja intr-una din tabere. Aproape toti se lauda cu faptul ca gandesc cu capul lor si asta nu-i un lucru rau, dar ce le da dreptul sa proclame ca “adevarul” lor este cel care trebuie sa conteze. Am fost educat ca dialogul este un mijloc important prin care se pot rezolva situatiile conflictuale. Acest dialog nu exista. Cat nu va exista dialogul lucrurile nu vor intra in normal. Am discutii cu rude, prieteni si colegi de serviciu despre ceea ce se intampla acum in tara si intrebarile care se pun cel mai des sunt ….. unde se va ajunge? si …… cui foloseste? Nu am raspunsuri la aceste intrebari si nici nu gasesc in alta parte. Traim vremuri grele. Sper sa le traversam fara stricaciuni nereparabile!

  • Lorena Lupu says:

   Mihai Ita: Cât m-am săturat de clişeul ăsta cu “atâta ură”. e simplu: ăia au vrut să-şi facă nişte legi cu care să scoată interlopi din închisori şi să legifereze hoţia, iar noi nu vrem să-i lăsăm. e destul de clar aşa, sau preferi să te simţi vexat în continuare?

 7. levmallev says:

  ciutacule

  banii statului nu sunt banii mei, ai tai, ai lu’ dRAGNEA, sunt ai tuturor romanilor, dar din pacate voi, dRAGNAREII astia, de vreo doazecisi de ani faceti experimente sa aflati pe_pielea voastra unde se afla limita indurarii noastre. te-as fi facut cretin dar, nu esti. te-as fi facut milog dar, nici asta nu esti. te-as fi facut cersetor, dar tu nu esti izolat. te-as fi facut dUMNEZEU dar, tu nu ai curajul asta. ti-as fi adus doar vorbe grele, dar vobele mele incep unde se termina vorbele tale, asa ca nici nu ma straduiesc sa o fac. ti-as fi spus despre puscarie, despre libertate, despre cinste, dar tu nu poti alege.

  cand va iesi razboi civil si vor muri oameni, atunci se vor afla multe, foarte multe si 10-15 ani e departe, mult prea departe cand totul se va intampla “maine”, iar maine e foarte aproape. voi televiziunile astea nu va dati seama cat de aproape este. oamenii au inghitit frig, oamenii au fost calcati in picioare, umiliti. fa un exercitiu de realitate trecuta, prezenta si vezi viitorul. cand ne vom intalni toti in strada si vom realiza cat de dobitoci am fost si manipulati, unde crezi ca se va indrepta toata ura si bataia de joc la care am fost supusi in ultimii 27 de ani?! gresit daca tu crezi ca e vb despre izolarea poporului de catre soros, dragnea, etc. NU, acum nu mai e vb despre voi oricare sunteti aia, este vb despre astia pe care ii mintiti zi de zi toate televiziunile. treziti-va pana nu e prea tarziu. iesiti si spuneti cat de rau va pare pentru manipulare si bataie de joc. voi toti, da voi toti. politicieni, jurnalisti, toti care vor sa ne intoarca unii impotriva altora, doar pentru inca putina grandomanie si influenta. ata s-a rupt domnilor si sunteti in cadere libera. asta este un fapt, pe care orbi fiind, nu il vedeti si daca nu il vedeti, e firesc sa nu-l acceptati, dar noi va privim de mult timp.

 8. Mihail Ita says:

  Lorena Lupu: Nu am vrut sa va creez disconfort cu “cliseul” pe care l-am folosit. Numai ca ura, din pacate, exista. Eu o constat, nu o impartasesc. Ceea ce spuneti dumneavoastra justifica revolta, perfect indreptatita de altfel, nu ura. Nu, nu ma simt vexat, ci numai mahnit!

 9. moscou says:

  ciutacu e cel mai bun.trebuie iertat pentru asta.e mai bun si ca corina dragotescu si ca gianina lungu.e mai bun si decit mircea badea .e genial.musetescu s-a sinucis datorita lui.n-a mai putut suporta genialitatea.e mai taios decit rosca stanescu, abraham lincoln si gelu visan la un loc.sotia lui se numeste mana ciutacu si este tot geniala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: