Bravo, Erika Isac!

Foto: Facebook Erika Isac

Rar se întâmplă să se lanseze în peisajul muzical românesc o piesă care să entuziasmeze în egală măsură bătrânetul de Facebook, tineretul de TikTok și lumea bună de Instagram, dar ieri am văzut referințe la această piesă pe toate cele trei rețele. Piesa e „Macarena” de Erika Isac.

Motivul pentru care are acest succes general, greu de crezut pentru 2024?

Ei, bine, mare parte din muzica feminină produsă și promovată de case de discuri mari în România e pe stilul „iubi, te iubesc”, „nu mă părăsi”, „ce mă fac eu fără tine”, „îmi moare inima-n chiloți fără tine” și „iubi meu o are mare”. Acum patru ani, nici dracu’ nu voia să scoată o piesă protest ca Jet, de exemplu. Nu din partea unei femei. Că bărbații ca BUG Mafia, La Familia și Paraziții aveau dreptul să-și bage și să-și scoată la liber încă din anii 2000, dar hei, ei au voie, sunt bărbați, nuuu?

Faptul că Erika Isac și un jucător mare de pe piață, cum e Global Records, și-au asumat să lanseze o piesă despre bullyingul îndurat de femei mi se pare GRANDIOS. Da, Macarena nu e siropoasă, nici lăcrămoasă, nici smiorc, e ironică și tăioasă, și mă regăsesc în fiecare cuvințel. Îmi unge colțul întunecat și umbros în care am avut odată inima. Și e trending pe Youtube, deci se pare că nu numai mie.

Erika Isac e din Constanța. A dat lovitura cu X Factor, în 2015. A mai scos hitulețe EDM, dar nu m-a impresionat nimic până acum. În schimb, Macarena e epică și epocală.

Sper din tot sufletul să aud cât mai multe voci feminine curajoase, asumate și revoltate, punând punctul pe i în acest mare mod. Pentru că e nevoie.

Azi dimineață, în secțiunea de comentarii de la poezia zilei, un alt prost mă hărțuia pe un ton agasant despre reclama pe care am făcut-o acum cinci ani. Evident că același prost nu se oploșește pe clipul unui fotbalist dând gol să îl frece la icre despre reclama ăluia la păcănele, pentru că fotbalistul e bărbat și are voie. Ai putea să-l înjuri pe prost, să-i zici de morții mă-sii, dar îți iei tot tu restricție. E mai simplu să îi pui în replică un link la piesa asta. Ea însumează tot ce ai de zis.

Și asta, din punctul meu de vedere, e o minune.

***

Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici. Pentru donații de 50 de euro sau mai mult, îmi poți propune tu un subiect. Pentru donații de 25 de euro sau mai mult, poți propune o poezie pentru cele 365 de zile de poezie.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. Sykophantes says:

  Subscriu. In mod clar nu-i o piesa run-of-the-mill. Merita ascultata, merita promovata.

 2. Conchita Lopez says:

  Sa ne protejeze de cine?
  Exact, in pula mea.
  Perfect, ce mai e de zis?

  • e.o. says:

   Este interesant că eu și bărbații cu care am discutat, când ne gândim la cei de care protejăm femeile, aceia sunt niște oameni foarte diferiți de noi, în sensul că noi nu ne vedem făcând așa ceva.

 3. mujina says:

  Amiiiin! Pe lângă versurile atât de la obiect, în sfârșit o tipă care cântă FĂRĂ timbrul ăla leșinat-gâfâit, de sex kitten care ori stă să moară de inaniție, ori tocmai își revine după cel mai zdrobitor orgasm din viața ei.
  După proiectul MUZE, care pare dead in the water, în sfârșit apare o voce feminină care merită susținută cu tot ce putem.

 4. e.o. says:

  Super cântec, sper să mai scoată.
  Ăsta e feminismul cu care sunt și eu de acord, nu aroganța cu peștele și bicicleta.

 5. Aldus says:

  Când o să contribuim sume egale la acest site, o să-mi permit să fac program. Până una-alta, tu plăteşti tot, prin urmare, comentez topicul sau o sug.

  • Lorena Lupu says:

   Here, fixed it. Cumpără de la mine 50% din valoarea blogului şi promit că o să nă doară în pulă să te destresez. Între timp, să te destreseze mă-ta şi terapeutul, iar la următoarea manevră de genul, block.
   Who ain’t paying, ain’t playing.

   • Aldus says:

    Păi și n-am comentat topicul? Mulțumesc frumos pentru oferta de destresare, dar crezi că mi-aș dori o iubită de tipul ăsta, submisivă? Nu-i înțeleg pe bărbații care vor așa ceva: o iubită submisivă nu îți lasă loc să crești. Într-un cuplu normal, în care cei doi se află cam pe același nivel, la egalitate, fiecare învață sau asimilează calități de la celălalt și cei doi cresc împreună. Într-o relație în care celălalt este ca un obiect sau ca un animal dresat, bun, faci ce vrei cu el (deși asta n-are niciun farmec), dar nu mai înveți nimic de la el. Nu mai există provcări, mister, aventură, dezvoltare personală, nimic. În loc ca celălalt să fie un univers pe care să îl descoperi, devine un fel de jucărie. În cazul ăsta, de ce nu-ți iei o femeie gonflabilă și ieși mai ieftin?

    Deci, mulțumesc frumos, dar nu-mi doresc o iubită pasivă, submisivă, lipsită de personalitate și super-maleabilă. Și nu-i înțeleg pe bărbații care-și doresc așa ceva, mai ales că uni se afișează ca fiind super-macho. Ce bărbat e ăla care nu-și dorește provocări? Iar relația de cuplu este poate una dintre cele mai mari și mai mișto provocări ale vieții. Comentariul meu anterior era (și crezusem că asta-i evident) o glumă. Singurul lui punct de interes este că există și femei (femei!) care vor ele și promovează așa ceva, submisivitatea femeii. Ceva ce eu personal nu mi-aș dori, ca bărbat.

 6. Tatal Cis says:

  Am vazut ca s-a trezit si dobitocul de Marian Cocina – Robocop in mizerie sa comenteze, ca nu stiu ce. Uite ii spun eu de o ruda de a mea de la Calarasi (gabor) care si-a calcat sotia in picioare ani de zile, pe motiv ca nu ii facuse un baiat. Dupa ce i-a facut un baiat nu a mai batut-o si s-a linistit. Ca se futea cu alta in tot timpul asta pe fata, deja e parfum probabil era fericita aia ca nu o mai bate ala. Asta povestita de tac-su, tractorist betiv. Pai bos si de ce nu ai luat-o acasa ca sa nu o mai bata ala ? Si ghici ce, care sunt sansele tale ca femeie sa depui plangere la Calarasi colegilor sotului tau ?

  Si politia joaca un rol foarte important, pentru ca de exemplu daca si-ar dori, ar putea sa rupa in bataie orice agresor in drumul de la apartament la sectie off the books, ca oricum nu le face nimeni nimic. Sa vezi ce s-ar mai reduce din vajnicii violeti, ca ei sunt violenti doar cu femeile si cu copiii, daca ies pe strada sunt “fetite” cu alti barbati. Ca daca au gaborii chef, pe alte subiecte sau la ordin, te bat de iti suna apa in cap.

  Cumva ajung sa apreciez mai mult baietii din puscarie, ca daca ajungi la bulau ca esti violator, te ocupi de p… sefului de camera, de obicei un rrom de 150 de kg. Daca ai agresat / violat o minora / minor pai boss, devii bun public si imparti aceeasi pula cu mai multi barbati.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading