Care daţi un sfat util?

Există un obicei extrem de enervant în literatura românească. Un obicei pe care vreau să-l denunţ şi vreau să-l anulez, în măsura în care se poate, pentru că e cel mai oripilant obicei din univers.

De câte ori faci lansare în provincie, vin nu ştiu câţi maeştri locali să-ţi ofere cărţile lor, la schimb cu ale tale.

Mă ierte Dumnezeu, dar obiceiul ăsta e la fel de enervant ca şi acela al unor masculi imbecili care, dacă vor să ţi-o tragă, presupun că interesul tău e de la sine înţeles şi nici măcar nu se obosesc să verifice.

Coaie, dacă pe mine mă interesează ceva sau cineva, fie el sau ea carte / film / bărbat / femeie / album / artist colaborator / orice vrei tu, se vede din avion. Nu fac un secret din emoţiile mele. Şi dacă interesul e unilateral, asumă-ţi că este aşa şi decide ce e mai bine pentru tine: să mă ignori complet sau să scoţi cei 20 – 30 de lei, cât costă romanul.

Un autor are un număr limitat de exemplare pe tiraj. 20, la editura mea. Dă-mi voie să decid eu cui vreau să fac cadou aceste 20 de exemplare, nu mă obliga la schimb cu o maculatură sinistră, care n-a constituit nici o secundă obiectul interesului meu şi nici nu-l va constitui vreodată.

Şi în măsura în care pretinzi că-ţi place un autor, minimul lucru pe poţi să-l faci e să pui naibii mâna pe afurisitul ăla de portofel şi să-i cumperi în pizda mă-sii operele. Nu să i le ceri gratuit. Că dacă, acolo unde lucrezi tu, ţi s-ar pretinde să munceşti gratis, sau dacă clienţii tăi ar pretinde să le furnizezi marfă gratis, ai schelălăi cât casa poporului. Lasă-mă dracului să decid eu cui vreau să ofer cadouri şi nu mi le cere!!

Dar în timp ce spumegam, mi-a venit soluţia. Când mai lansez în provincie, pun afiş mare pe uşă: “NU SE ACCEPTĂ TROC CU OPERELE DVS. NEMURITOARE. MULŢUMIM PENTRU ÎNŢELEGERE!”

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. jademan says:

  A se răsfoi înainte întru verificarea existenţei monetare între paginile operei ‘schimbate’. 😀

 2. hai-hui says:

  O poza (preferabil cu tine)… 100 de copii… si, cand iti ofera “opera” lor si asteapta trocul… pac! … poza data la schimb… daca au de comentat, precizezi indignata: “Dar este cu autograf!” 😀 Chill out… Smoke ’em!

 3. Whatever says:

  Dar mai sunt arogantii aia libidinosi care pun mana pe carte, CD, ce-o fi … pentru ca li se cuvine dom’le. Nu intreaba, eventual bolmojesc ceva sau schiteaza un ranjet. Ei sunt vedete locale, ma-ntelegi, nu stii tu care e treaba ca abia ai venit pe la ei prin urbe, altfel …

 4. jazzmoke says:

  Îi avem şi la Bucureşti nu-i vorbă, nici măcar nu se obosesc să îţi mai dea la schimb ceva 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading