Care-i faza

Am luat o pauză de câteva zile de blog, după cum au remarcat cei paisprezece cititori pe care am reuşit cu chiu cu vai să-i adun pe contul bis de Facebook, în timp ce banul de 30 de zile îmi nimiceşte tot followingul pe primul cont.

Problema cu Facebook e că le face genul ăsta de mizerii în special oamenilor care îşi bazează business-ul pe social media. Gigeii care au un cont cu zece prieteni pot înjura după pofta inimii lor şi nu-i deranjează nimeni cu nimic. Doar fraierul cu număr mare de urmăritori are de îndurat biciul penalizării, iar asta din calcul economic pur: când iei block, te apuci să bagi sponsored content la greu, să-ţi echivalezi traficul şi reacţiile pe care le obţineai în mod curent prin tabăra ta de cititori.

Pentru cine n-a avut răbdare să citească paragraful precedent: iei block să mai stoarcă ăia nişte bani de la tine.

Cam ca într-un stat socialist. Oficial, reţeaua e gratis pentru toţi. Neoficial, nişte proşti care vor să construiască ceva îi ţin pe spate pe cei care doar freacă menta.

Şi mă gândesc serios ca, dacă se mai întâmplă banuri de 30 de zile, să iau şi eu 30 de zile de pauză de la scris şi postat. Aşa, pur şi simplu. Zero sponsorizare, zero efort. Dacă toţi furnizorii de content banaţi din toată lumea ar face asta, Facebook ar fi descurajat să mai dea banuri, pentru că ar înţelege că îţi afectează direct interesele şi atunci tu, în ripostă, i le afectezi înapoi pe ale lui.

Mi-aş aduna donatorii de Paypal într-un grup secret şi le-aş oferi content doar lor, de pe un cont fantomă de tip Ion Dumitrescu, care postează oficial maşini şi funduri de gagici în bikini.

Boooon. Pe de altă parte, mama a avut o vară teribil de grea din punct de vedere al sănătăţii. Firesc, oamenii în vârstă se îmbolnăvesc mai mult şi mai des, o să zici tu, cititor. Yeah, right, şi totuşi, când oamenii bătrâni în cauză sunt ai tăi, doare teribil.

Printre multele şi complexele probleme, zilele trecute ne-am operat de cataractă, iar pe asta o contabilizez la “aspecte pozitive”. Pentru că pe de o parte, oamenii au acest obicei, să se vaiete că un lucru din viaţa lor nu funcţionează. Dar pe de alta, ezită să ia măsuri, să-l facă funcţional.

“Dacă face doctorul ceva greşit şi orbesc cu totul? Nu mai bine mă mai chinui puţin?”

NU, ÎN PLM.

Pentru cine nu ştie şi nu dă goagăl, cataracta e o boală a ochilor, care constă în pierderea transparenţei cristalinului, iar asta se traduce printr-o înceţoşare progresivă a vederii. Vestea bună: operaţia de înlocuire a cristalinului cu unul artificial e printre cele mai simple şi sigure proceduri oftalmologice, şi vederea îşi revine de îndată.

De obicei, îi afectează pe vârstnici – o mare parte dintre ei. Dar mai nou, se raportează cazuri de cataractă la vârste extrem de fragede, şi există, rar, ce-i drept, şi cazuri de cataractă congenitală.

Şi da, hai să zicem, sunt şi cazuri când, exact la tine, operaţia eşuează. Unul la un milion, dar există. Nici un medic nu e Dumnezeu, şi chiar şi Dumnezeu a lăsat să se întâmple războaiele mondiale, Moartea Neagră şi PSD-ul.

Şi ne-am făcut griji, ne-am stresat, ne-am pus nervii pe bigudiuri, ne-am perpelit la foc mic. Apoi a urmat operaţia. Când m-am dus după ea la spital, mama încă era un pic ameţită de la anestezie, sau de la experienţa în sine, nu mi-e clar.

Dar acasă, au cuprins-o energiile pozitive. A vorbit la telefon cu prietene şi verişoare, a început să se învârtească prin casă, să mute lucruri.

-Şi eu care credeam că un om proaspăt operat vrea să se culce, sau ceva, zic eu.
-Mă culc, dar mai încolo.

Ooook.

A doua zi de dimineaţă, mama:

-Nu-mi place că ţi s-a îngrăşat părul şi ţi se văd şi rădăcinile.

Aha. Alo, doamna doctor, nu-i punem cristalinul ăla vechi la loc?

În rest, toate bune. În seara asta, avem concert la Blueberry Bistro (Popa Nan 5, zona Iancului), la ora 20, şi sper să vă văd pe cât mai mulţi acolo.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Anca Spanu says:

  Tata, după operație: “Trebuie să mai ștergem și noi ușa de la bucătărie, e cam murdară!” :))))

 2. Nicu says:

  De ce te agati de mizeria de Facebook pentru promovarea blogului? Din ce in ce mai multi isi sterg definitiv contul de Facebook si cauta alte platforme de “socializare” sau promovare a diverselor. Lumea nu incepe si nu se termina cu Facebook, iar Facebook este oricum intr-un declin vizibil. Ai putea, de exemplu, sa folosesti Patreon pentru cei care apreciaza ceea ce scrii si vor sa iti sustina blogul.

 3. Lorena Lupu says:

  Prima întrebare, cea cu Facebook, e legit.

  A doua: fra telemeu, cine vrea să susţină o chestie, o va face. Că e Paypal, că e Patreon. nu există: bă, aş susţine asta, dar pfff, nu ne coincid băncile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger