Cele mai proaste sfaturi de viaţă

Există oameni care nu ştiu să trăiască. Oameni lipsiţi de imaginaţie, plini de prejudecăţi stupide, oameni fără curaj, fără coloană vertebrală, oameni care şi-au ratat vieţile şi cumva, au această obsesie că dacă ei au mâncat kkt, e obligatoriu să-l mănânci şi tu, pentru că e incorect ca ei să fi fost proşti şi tu nu.

Şi atunci, aceşti oameni dau cele mai oripilant de proaste sfaturi de viaţă.

Soluţia, de fiecare dată, este să te uiţi la om. Ce face. Ce potenţial are. Încotro se îndreaptă. Ce a văzut din viaţă. Ce şi-a refuzat. Unde l-au dus deciziile lui. Şi aşa mai departe.

Dacă un urât îţi spune că n-ai nevoie de produse cosmetice, creme, măşti, balsamuri, seruri, esenţe, doar de apă şi săpun, priveşte-l pe urât. Evaluează cu ochii tăi cum arată un om care nu-şi îngrijeşte pielea, şi decide singur dacă realmente ţi-s suficiente apa şi săpunul.

Acum, să trecem la sfaturi stupide de viaţă.

1. Banii n-aduc fericirea. 

Cine predică idioţenia? Oportunişti care vor să te mocangească, fomişti mândri de asta şi copii de bani gata care n-au trăit o zi de foame de când se ştiu.

Banii, singuri, nu aduc fericirea. Banii, în conjuncţie cu un creier, o viziune şi nişte scopuri, sunt unicul drum real spre fericire. Banii cumpără tehnologie, soluţii care simplifică proceduri, susţin inovaţii, cumpără munca altora – să nu ajungi şi tu în ipostaza mocangiului din fraza precedentă şi, last but not least, acoperă nevoile zilnice.

Ştiţi jocurile acelea freemium? Unde poţi începe jocul gratuit, dar să depăşeşti un anumit nivel, şi să evoluezi rapid, trebuie să faci achiziţii?

Copiii moşului, viaţa este un joc freemium.

Oricine vă spune altceva, vă minte.

Iubirea este un joc freemium.

Oricine vă spune altceva, vă minte.

Best things in life are free?

Nope. Best things in life are freemium.

Pe de altă parte: Plătiţi notele de plată, nu fiţi calici, că zgârcenia e un păcat care se va întoarce să vă muşte de partea dorsală.

2. Faceţi sluj pe la oameni cu bani. 

Ăsta e sfatul taman opus, pe care îl primesc copiii de la părinţi cu mentalităţi de slugi sau de la slugi cu mentalităţi de slugi.

Am relatat zilele trecute pe Facebook situaţia unui prieten bun, care n-a primit un buget rezonabil pentru campanii social media de la un client care literalmente se scălda în bani. Şi eu i-am spus următoarea, verificată şi răsverificată: Nu căuta clienţi cu bani. Caută clienţi dispuşi să plătească. Ai zice că e unul şi acelaşi lucru, dar nu e.

Sunt oameni cu bani care sunt statuia avariţiei şi a hapsânelii, şi sunt oameni so-so, care au deschiderea completă să se revanşeze pentru servicii pe care le solicită.

Nu ai de ce să fii slugarnic faţă de niciuna dintre categorii, dar cel puţin din punctul tău de vedere, un om cu bani care nu e dispus să plătească e totuna cu cerşetorul bătrân de la Universitate. Fă-ţi portofoliu cu cei care plătesc, chiar  dacă sunt sume mici, şi ţine-i aproape. Mai bine 100 lei pe care ştii că te bazezi decât 1.000 care vor veni poate, odată, după ce vei întruni un număr incert de temenele.

3. Trebuie neapărat să ai o relaţie / să te căsătoreşti, să nu fii singur(ă). 

Pe când îmi promovam cartea Trollywood, m-au băgat la o emisiune TV, pe Antenă, despre iubire. Da, aberăm despre iubire, dar apuci să-ţi prezinţi şi cartea. Sincer, mie mi se rupea pula apoteotic despre iubire, dar voiam să vând cartea, so, hai să ne jucăm de-a chestia asta.

Şi erau în emisiune vreo trei sau patru psihologi, nu ştiu dacă cu diplomă sau doar influenceri părerişti, care mă analizau dacă e normal să mă simt perfect ok în singurătatea mea sau nu.

Bărbaţii au avut o fărâmă de onestitate. Da, traiul de unul singur e cool, dar până când? Până oricând, dacă aşa vreau eu. Stau într-un bloc plin de babe singure. Ele sunt singure după o viaţă de slugărit toanele unuia. Au trăit în renunţări şi sacrificii să nu fie singure şi, na, belea, când sunt în maximă nevoie, tot singure sunt. Eu măcar îmi asum asta după o viaţă în care am făcut fix ce a vrut muşchiul meu, avantaj eu.

Ooook, au zis bărbaţii. Erau genul nonbullshit.

Dar în emisiune erau şi două femei, care au intervenit aproape cu încrâncenare. Trebuie să treci prin  malaxorul unei relaţii! Să vezi cât de chinuitor e compromisul!

Doamnă, te auzi? Tocmai îmi spui cât de naşpa e o relaţie, şi ştiu că e naşpa, pentru că la cum e mentalitatea în România, femeia e mereu vioara a doua, şi doar pentru că tu te forţezi să înghiţi cu noduri, sunt şi eu obligată să înghit cu noduri, să nu te simţi tu prost cu opţiunile tale de rahat?

Uite, nu vreau eu să trec prin acest malaxor, că am destule altele pe cap. Probleme?

Pe bărbaţi îi convinsesem, femeile clătinau dezaprobator din cap.

Dă-vă dracu de ipocritele pulii mele. Vă e frică să nu regretaţi tot ce aţi sacrificat fugărind pula cu plasa de fluturi, sau ce?

4. Trebuie neapărat să faci copii. 

Thanks, no, thanks. Am aceeaşi veche alergie la urletul de bebeluşi, ideea de a freca zilnic covorul să nu se murdărească puişorul mă scoate din minţi, nu mă interesează să schimb scutece şi NU. MĂ. INTERESEAZĂ. SĂ PREPAR. TREI MESE. PE ZI. CA APOI SĂ URLE. CĂ VREA ALTCEVA.

No, m’am.

Dar nu ştii ce te împlineşte fericirea maternă.

Poate pe alea care visează la asta.

Eu în copilărie jucam dacii şi romanii, respectiv cowboy-ii şi indienii, păpuşile mele prindeau patru degete de praf şi au şi plecat spre alţi copii din familie, care le-au preţuit, am zero abilităţi reproductive, exact ca taică-miu, dar spre deosebire de el, aleg să-mi asum neputinţele şi nedorinţele şi să nu însărcinez pe altcineva cu statutul și eforturile de părinte singur.

5. Trebuie să aştepţi, să facă bărbatul mişcarea. 

Aici ne vom referi la persoanele care îşi doresc relaţii:
Trebuie să aştepţi, că aşa fac doamnele, că bărbaţii sunt vânători, că blabla.

Dacă stai să aştepţi, rişti să vină doar disperaţii şi ăia care vor să agaţe. Din experienţa mea, cei mai buni bărbaţi sunt ăia care nu te înghesuie. Ăia care au comportament lihnit cu tine au comportament lihnit cu toată lumea, să vadă cine pică. Ăia care chiar au ceva de oferit sunt mai rezervaţi în primă fază, pe baza proverbului: Mai bine să taci şi să dai de bănuit că eşti prost decât să caşti gura şi să confirmi 100%.

Dacă ţie îţi place unul, ia iniţiativa, prezintă-te, stai de vorbă, fii cute, nu disperată, şi de la un punct încolo, se leagă treaba singură. Şi chiar dacă nu se leagă, măcar ai încercat. Măcar trăieşti în armonie cu opţiunile tale, nu stai după toanele altora.

6. Ignoră nesimţiţii şi intrigantele. 

De ce femeile o primesc mereu pe asta? Am dezvoltat în tzşpe articole. Dacă ignori oameni de căcat, pe de o parte te minţi pe tine, pentru că organismul uman nu e construit să ignore, ai urechi, ochi, nas special să confrunţi pericole, nu să mimezi că nu le vezi, şi pe de alta, le sugerezi lor că pot merge până-n pânzele albe, pentru că tu nu iei măsuri.

Iar clişeul altor assholi, care găsesc plăcere în poziţia de disconfort vizibil a femeilor care mimează că ignoră, şi fac pe calmele când explodează de draci, este că dacă confrunţi gorobeţi, “te cobori la nivelul lor”.

Gorobetele nu ştie decât de frică, pentru că noţiunea de respect îi lipseşte din vocabular. Mai degrabă te cobori muuult sub nivelul lor mimând că nu vezi când sunt ţărani.

Un “bag pula în morţii tăi, nu-ţi permit acest tupeu cu mine” e atitudinea corectă cu cei care forţează nota. Singura atitudine corectă.

7. Asta e situaţia, nu ai ce să faci. 

O tot auzi. Ba despre angajatori abuzivi. Ba  despre boyfriends abuzivi. sau girlfriends abuzive. Despre ticăloşi inflexibili în ticăloşia lor. Despre animale abuzate. Despre infracţiuni. Despre şpăgi.

Realitatea e că mereu ai ce să faci, doar că trebuie să ieşi din zona de laşitate şi să îţi deschizi aripile. Orice abuz din această viaţă se petrece cu permisiunea ta.

“Dar dacă mă ţin cinci şi mă violează, Lorena?”

Dacă nu te duci la Poliţie din secunda în care ai scăpat şi nu cauţi să obţii dreptate, nu doar că eşti complice la propriul tău viol, ci direct responsabil moral de toate următoarele violuri ale celor cinci. Pentru că relaţia ticălosului cu răul e precum urmează: dacă a comis-o o dată şi n-au existat consecinţe, va avea infinit mai mult tupeu data următoare.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

***

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: