Coana Pălămida față cu drepturile omului

Știu ce v-am spus despre print screens. Nu judecați reacții, că nu știți la ce au venit. Când citești ceva plin de furie, “ba să te f*t eu în gură cu un hidrant de incendiu”, e posibil ca imbecilul care plimbă postarea să fi insinuat ceva sexual gherţoieşte. Când citeşti “marş în morţii mă-tii de jegos”, e posibil ca ăla să fi încercat vreo manevră insultătoare pentru inteligenţa celui în cauză. Şi tot aşa.

Numai că print screenul care urmează nu e o reacţie la nervi. Nu e o discuţie inflamată căreia nu îi ştim începutul. E în mod vizibil expunerea unui principiu de viaţă cu care persoana defilează şi la nervi, şi la calm, şi la bucurie şi la tristeţe. E un mod de a vedea viaţa.

Şi aici, da, poţi examina modul în care gândeşte un om şi să-ţi dai palme, să te asiguri că n-ai visat. Iată.

Exact pe baza acestei mentalităţi,  în secolele trecute, femeia – inclusiv coana Pălămida – nu avea voie să iasă din casă neînsoţită, şi dacă o făcea, vina era a ei, pentru că ştia la ce se expune. Nu, nu violatorii, masculii grobieni şi alte specimene erau de vină pentru acţiunile lor, ci un om vulnerabil era perpetuu de vină pentru ticăloşiile altora. Dacă venea un marinar beat şi jegos după opt luni pe mare şi o punea capră pe coana Pălămida din imagine în mijlocul pieţei şi în râsetele altor tovarăşi de beţie, de vină nu era marinarul, nici cei care asistau indiferenţi la cum o lua coana Pălămida în anus, că e mai strâmtă acolo, ci ea, că ieşise neînsoţită, şi o doamnă nu face asta. Nu ai cum să ceri bărbaţilor sănătoşi să nu violeze o femeie.

E exact mentalitatea junglei, care spune că cineva mai puternic poate dispune după pofta inimii de cineva mai slab, şi de vină e ăla mai slab, că nu se fereşte, şi nu stă perpetuu ascuns sub o stâncă.

*

Ce înseamnă civilizaţie? Civilizaţie înseamnă ca oamenii să-şi modereze apucăturile animalice, ghiolbănismul primar şi fiara latentă, pentru a integra şi permite un trai decent şi persoanelor vulnerabile. Înseamnă legi să nu poţi viola pe stradă doar pentru că ţi s-a sculat. Şi înseamnă legi care să protejeze şi interesele persoanei cu nevoi speciale, mai ales dacă numitele nevoi speciale nu îi afectează cu nimic capacitatea intelectuală.

*

Să spui că, doar pentru că un om s-a născut cu nevoi speciale, ar trebui “să-şi scoată drepturile din cap” e ca şi cum ai spune că, doar pentru că un om s-a născut cu vagin, ar trebui să-şi scoată drepturile din cap, să se mulţumească cu statutul de proprietate care, pe la 16 ani, trece din patrimoniul tatălui în acela al ţăranului care o cumpără şi promite s-o furajeze şi s-o adape toată viaţa, cu condiţia să-i fete urmaşi sănătoşi. Pe baza mentalităţii pe care o expune pizda asta proastă, pizda asta proastă trebuia să se dea jos de la discuţiile între oameni serioşi şi să treacă la coada mopului, acolo unde o plasează de drept ipostaza ghinionistă de a se fi născut cu sexul perdant.

Faptul că pizda asta proastă poate să funcţioneze pe net şi să se dea influienţăr este pentru că, de la un punct încolo, societatea a decis să dea şi femeii drept de proprietate, drept la educaţie, drept de vot şi restul drepturilor omului. Fără să prioritizeze dreptul celui mai tare de a o pune capră în mijlocul târgului, doar pentru că îi stă în putere.

*

Modul în care spune ea, că e absurd să îi educi pe copiii sănătoşi să devină empatici şi să nu-şi mai bată joc de acela mai vulnerabil decât ei, care n-a ales să se nască aşa e exact mentalitatea prin care, dacă pizda asta proastă se năştea acum două secole, satul în care stătea ar fi zis că nu poţi pretinde flăcăilor voinici să n-o pună capră dacă o găsesc singură pe stradă şi că numai taică-su poate da dovadă de empatie, ţinându-şi virgina sub lacăt.

Pasămite, în mintea pizdei acesteia proaste, empatia nu e ceva ce ar trebui cultivat în cei care iniţiază acţiunile dăunătoare – în acest caz copiii sînătoşi – ci în aparţinătorii persoanei vulnerabile, al căror scop să nu fie să caute să integreze omul vulnerabil în societate şi să-i dea o şansă la o viaţă normală şi împlinită, ci să-l ascundă în ruşine, să-l ţină sub oboroc, să-l ccondamne la o perpetuă periferie a acceptării umane, doar ca majoritatea să poată fi proastă şi rea – cam ca pizda asta – netulburată.

Nu aşa funcţionează civilizaţia, făi pizdo. Civilizaţia funcţionează în felul următor: doar pentru că unul are la activ ani de antrenamente fizice şi tehnic, POATE să bată pe oricine îi iese în cale, se va abţine pentru că nu ai de ce să agresezi oameni care nu ţi-au făcut nimic.

Doar pentru că un om s-a născut cu vagin, nu înseamnă că trebuie să fie cetăţean secund toată viaţa. Se poate educa, poate obţine un job sau să îşi pornească o afacere şi să ajungă la succesul pe care îl visează.

Doar pentru că un om e atras de acelaşi sex, nu înseamnă că trebuie exclus, minimalizat şi umilit, pentru că nu ceea ce faci în viaţa ta privată te defineşte, ci valoarea pe care o aduci în cea publică.

Şi, nu în ultimul rând, doar pentru că un om s-a născut cu nevoi speciale, mai ales fizice, nu se justifică să fie privat de o educaţie normală şi de şansa de a-şi pune în valoare capacităţile care nu sunt afectate de handicap.

*

Civilizaţia, făi, pizdo, începe acolo unde părinţii copiilor sănătoşi arată recunoştinţă că au avut noroc la loteria genetică, apoi îl iau pe Gigeluş la o parte şi îi spun precum urmează: “Ştii, Gigeluş, că şi tu te puteai naşte tot aşa?”

Şi laşi pauză, ca ăla micu’ să proceseze.

“Modul în care se formează un copilaş în burta mamei e foarte complicat şi se poate întâmpla cu oricine ca anumite lucruri să nu meargă ca de obicei. Şi atunci ies copilaşi diferiţi. Puteai şi tu să fii acolo, în locul lui.”

Facem pariu că după ce îl pui aşa în temă pe Gigeluş, îi va pieri pofta de râs idiot?

Rostul unui părinte e să educe. Să  îl ajute pe ăla mic să formeze o conştiinţă şi o omenie. Dacă luăm ca dat faptul că ăla micu e needucabil şi incapabil de empatie, care mai e menirea părinţilor? Să facă ciorbă în fiecare zi şi să plimbe copilul la şcoală şi înapoi?

“Gigeluş, tu ai un corp normal. Dar puteai să te naşti aşa. Şi cum se întâmplă accidente în fiecare zi, poţi oricând să ajungi aşa. Cum ai vrea să te trateze oamenii, dacă ai fi fost aşa sau dacă ajungi aşa?”

Încă o pauză, să lunece informaţia pe ţeavă.

“Tratează-i pe cei mai slabi aşa cum ai vrea tu să fii tratat, dacă ai fi tu în locul lor”.

La pariu că mâine Gigeluş va fi bodyguard voluntar al copilului cu nevoi speciale?

*

E exact atât de simplu să nu impui alienare şi marginalizare unui copil care duce deja povara unui handicap, în numele dreptului copiilor sănătoşi de a fi javre proaste şi rele gratuit. Dar ca să pricepi asta, trebuie ca tu în primul rând să nu fii o javră proastă şi rea în mod gratuit.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Morbo says:

  Dacă nu are empatie sau ii e lene sa-și educe copilul, trebuie sa gândească măcar logic, practic și anume ca dacă discriminam pe unii, putem să-i găsim și ei vina pt ceva. Și numai pt ca e femeie, de exemplu. Nu se oprește valul unde ii convine ei, odata pornit.

 2. Matheiu Anders says:

  Foarte bun acest articol.
  Ar merita pus ca editorial in ziarul cu cel mai mare tiraj.
  M-a uns la inima!

 3. Ani says:

  Nu stiu din ce grota uitata de lume a aparut tanti asta dar mai bine statea acolo pe veci! Mi s-a urcat tensiunea la „nu poti obliga 30 de copii sa nu observe un altul care e oarecum mai diferit“. Pai nici nu trebuiesc ne-observati ci dimpotriva, umblat cu ochii larg deschisi pentru a îi putea vedea TOCMAI pe ei! Bine ca ai numit-o tu in asa cum i-se cuvine, ca eu nu imi permit pe pagina ta sa-i zic la fel! Ufff ce specimene tin umbra pamantului degeaba!!!

 4. Lorena Lupu says:

  Indeed,

 5. Ratacind pe net says:

  Well…hai sa mergem pe logica ei:
  ‘Mereu copiii au ras de altii iar asta nu se va schimba niciodata e in natura umana’ ‘Nu poti obliga 20-30 de copii sa se prefaca a nu observa’
  Pai atunci, pacat ca stai in Oradea pentru ca daca te vedeam in Bucuresti te umpleam de muci. Ce, nu iti convine? Mereu au fost oameni care au scuipat pe altii iar asta nu se va schimba niciodata, e in natura umana. Tu esti de vina, ca doar nu vrei sa se prefaca aia ca nu te observa.
  In plus iti mai trageam si un sut in cur. Ce, nu iti convine? Mereu au fost oameni care au dat suturi in cur altora, iar asta nu se va schimba niciodata, e in natura umana. Tu esti de vina, ca doar nu vrei sa se prefaca aia ca nu te observa.
  Si lista poate continua cu o serie de alte tratamente, ca doar e in natura umana.
  Sa vezi ca nu iti convine cand este ea la incasare, in schimb ii place sa emita ‘judecati de valoare’ cand altii o patesc!
  Sper ca nemernica sa citeasca articolul si comentariile. Poate intelege unde merge mentalitatea asta periculoasa.

 6. antigelu says:

  Diversity and inclusiveness, in romaneasca neaosa. Greu de inteles si acceptat, pentru unii.

 7. Radu says:

  Ar trebui sa fie ilegal sa fii atat de prost.
  Cred ca nu se incadreaza nici la homo erectus.
  E la fel de isteata argumentatia ca un babuin de 6 luni care a descoperit ca daca sta atarnat invers se poate pisa in gura.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger