Cinci aspecte legate de Crăciun la care nu te-ai gândit

Acum mai mulți ani, show-ul de satiră Vax Populi a făcut un sondaj-parodie în care a întrebat oamenii ce sărbătoresc de Crăciun. Acum, evident că, fiind un show de satiră, și-a selectat cei odihniți combatanți, iar din răspunsurile primite, pe cele cu potențial comic, dar concluzia a fost una și bună: de Crăciun sărbătorim faptul că vine Moș Crăciun și mâncăm sarmale.

Râdem, glumim, dar în fiecare an, pe feed, văd jde mii de poze cu sarmale, moduri creative în care e ornată salata de boeuf și cadouri, și foarte puține poze care să reflecte adevărata idee a sărbătorii: nașterea Mântuitorului.

Așadar, hai să trecem în revistă ce am putea face de Crăciun să fim mai aproape de spiritul sărbătorii.

A. Să ne preocupăm și de componenta spirituală

Hai să examinăm ce spune Biblia. Pentru că păcatele omenirii erau prea mari, Dumnezeu și-a trimis primul fiu, creat prin imaculată concepție, să ia asupra lui toate aceste păcate. Să fie oare atât de simplu? O absolvire universală de responsabilitate prin intermediul unui țap ispășitor divin?

Poate că, dimpotrivă, imaginea lui Isus împovărat de crucea grea a tuturor faptelor reprobabile e creată tocmai pentru a responsabiliza. Nu „să fii mai bun de sărbători”, ci te gândești la consecințele unei fapte prin care, de exemplu, faci rău altora. Eu, nefiind o practicantă religioasă, nu cred în păcatul prin care îți faci rău singur fără să afectezi pe alții. Îți place vinul sec, îți place să petreci, dar nu ai responsabilități pe care să le încalci cu aceste plăceri? Multă sănătate. Și virtute. Și restul catrenului.

Dar cred foarte mult în a nu face un rău doar ca să răzbuni un rău care ți s-a făcut, sau doar pentru a arăta că tu ești mai cu moț, sau doar pentru a câștiga bani mai mulți. Ați remarcat că, în viață, singurii bani care-ți aduc cu adevărat bucurie sunt cei oferiți cu entuziasm de cei care îți apreciază munca, arta sau pe ambele? Că banii negociați la sânge, cei pe care îi extragi ca un recuperator din clienți rău-platnici mai mult te umplu de scârbă, și singurul motiv pentru care mergi până la capăt e să le dai ălora o lecție?

Prin urmare, da, răzbunarea e arma prostului și e mereu mai bine să te gândești câtor oameni le-ai face rău dacă ai acționa strict din orgoliu, sete de răzbunare și restul demonilor tăi interiori.

Folosește-ți puterea de a pleca, de a te detașa și de a pune reflectorul pe tot ce e bine și frumos în viața ta. Dacă ai o familie toxică, dar un cerc de prieteni iubitori și afectuoși, fă Crăciunul cu prietenii tăi. Și, cum am zis: explorează latura spirituală a sărbătorii: s-a născut Mesia.

Toți avem un mic Mesia în noi. Explorează-i lumina și generozitatea. Gândul că poți fi mare și bun te va vindeca mai mult decât jumătate de an de terapie cu văicăreli.

B. Mântuitorul s-a născut într-o iesle, printre animale

Toți posesorii de animale spun același lucru: că e cea mai pură și necondiționată iubire pe care au simțit-o vreodată. Că e genul de conexiune care nu e subminată de gelozii, de invidii, de spirit de competiție prost înțeles, de orgolii și de llipsa respectului și a aprecierii, așa cum sunt conexiunile dintre oameni.

Poate că e o idee ca, de Crăciun, să arăți iubire animalelor dezavantajate. Du-te, du un sac de mâncare și o sută de lei unui adăpost și oferă-te să te joci cu cățeii sau cu pisicile nimănui. Ți se va umple inima de o bucurie pe care nici un iPhone 15 Pro Max nu ți-o va putea oferi. Bine, eu sunt o Samsung kinda girl, deci nu am treabă cu iPhone anyway.

Compania animalelor e caldă, calmă și liniștitoare. Oricât de supărat ai fi, când un animal își plasează fățuca adorabilă pe genunchiul tău și ți se uită direct în suflet, îți trece.

C. Dăruiește excesul de mâncare

De sărbători, românul gătește mereu de zici că vine în vizită regimentul 14 infanterie. Apoi, își stresează familia: hai, terminați-o pe asta, că se strică.

Când ești îndopat ca o gâscă în drumul ei spre a deveni foie gras, numai bucurie festivă nu poți să simți. Senzația de umflare și balonare, arsurile gastrice, greața sunt anticlimactice. Și totuși, frigiderul ăla plin trebuie golit, că altfel…

Dar există o soluție. Una care să nu te trimită la urgențe, cu toxiinfecție alimentară.

Dacă știi vreun bătrân amărât, dacă ai cunoștințe care trăiesc cu greu de la un salariu la următorul și-și permit de Crăciun doar un cozonac și cel mai ieftin vin din supermarket, și așa mai departe: invită-i la masă, sau oferă-le pachețel cu bunătăți. Dar nu face ca o vecină din primul bloc în care am locuit în București, pe care o apuca generozitatea abia când bucatele prindeau un iz vag dubios.

Știi deja cam cât mănânci realist. Dacă ai familie, știi cam cât mănâncă fiecare. Dăruiește tot ce e în plus. Pentru că despre asta e de fapt sărbătoarea. Despre a dărui. Despre a împărți cu cel de alături.

4. E ok să alegi simplitatea

Dar nu toată lumea are chef să-și pfootă trei salarii pe mâncare, și instinctul de a nu o face e perfect în regulă. Mă repet: mântuitorul omenirii nu s-a născut în palat de aur cu turnulețe. Ci într-o iesle modestă, în fân, după ce părinții lui au fost alungați de toate familiile bune și onorabile din Betleem. Foarte hippie, flower power, the age of aquarius și 100% opus excesului de neam prost.

De aceea, dacă simți nevoia unui Crăciun pe simplitate, cu rucsacul în spate, pe la o cabană modestă, respirând aerul curat de munte, vei fi mai aproape de spiritul autentic al sărbătorii decât Lelea Floare care tocmai taie gogoșari să creeze din ei un Moș Crăciun în vârful muntelui de salată de boeuf.

5. Uită de urările formale

Din nou: din cum e descris mitul originar al sărbătorii, e vorba de bucurie simplă, fără aditivi și conservanți. De aceea, obiceiul ăla enervant, când îți scriu toate brandurile de la care ai achiziționat varii chestii să-ți ureze Sărbători „pline de dragoste și armonie” e de un fals crunt.

Nu mai face urări unora de care, de fapt și de drept, ești sătul ca de mere pădurețe și îți ies bube când le auzi vocea. Falsitatea și ipocrizia sunt opusul sărbătorii. Concentrează-te pe bucuria simplă și autentică, și nu uita că un „la mulți ani” din inimă valorează mai mult decât zece cârnați de metafore obosite și suprautilizate trimise unora de care te doare adânc în pix.

Acestea fiind spuse, vă doresc tuturor să experimentați miracolul renașterii în lumină și bucurie, pentru că, de fapt, despre asta e Crăciunul.

***

Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Andreea H says:

    Cât de frumos ai scris… Crăciun fericit!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading