Cinci rețete vegane cu Gina Bradea

De câte ori vreau să scriu un articol pe temă culinară, o am pe Gina Bradea pentru asistență, consiliere, tips and tricks, și taman de aceea, e o bucurie pentru mine să returnez un pic din această susținere și să îi moderez lansarea noii cărți de rețete, în această duminică, la ora 13, la Romexpo.

Sper să fiți acolo într-un număr cât mai mare, pentru că Gina e unul dintre acei bucătari profesioniști, cu școală, care nu se trag pe partea dorsală când vine vorba să vă facă părtași în secretele meseriei lor, și asta din înțelegerea faptului că tu nu reprezinți o amenințare și simplul fapt că îți iese ție mâncare bună acasă n-o detronează pe ea cu nimic din poziția ei de expertă.

Cartea se numește “50 de reţete de post” şi reprezintă o selecţie a principalelor reţete vegane, dacă eşti un hipster ţâfnos şi romglezit ca mine, sau de post, dacă ţi se pare că e cazul ca popa să-ţi dicteze ce să bagi în gură.

Numai că aceia dintre voi care o urmăriţi pe Gina ştiţi că principala dificultate nu a fost să identifice 50 de reţete de post. Nu. Pe astea le găteşte într-o marţi, de la 12 la 3, dacă-şi pune ambiţia. Principala dificultate a fost să selecteze NUMAI 50, din cele 747890765432456789098765432 de reţete vegane din toate colțișoarele mapamondului, pe care le ştie.

Așa că, de dragul acestui articol, am rugat-o pe Gina să îmi prezinte cinci reţete care au căzut la montaj, şi un motiv care le-a făcut să primească foarfeca decisivă.

Dacă astea n-au intrat, vă daţi seama cum sunt finalistele.

5. Pilaf de hrişcă cu legume

Hrişca, ca şi quinoa, este una dintre cerealele false. În sensul că face parte din familia semințelor, ca nucile, alunele, fisticul, dar are faţa asta care o dezavantajează.
O dată ce ai descoperit însă hrişca, care, spre deosebire de quinoa, mai e şi insultător de ieftină, vei tinde să înlocuieşti cu ea orezul în multe reţete, şi nici măcar n-o să-ţi pară rău, pentru că hrişca e mai aromată, mai nutritivă şi mai puţin calorică.
Iar reţeta asta cu hrişcă şi legume este aterizată direct din paradisul veganului fericit.

Mai multe detalii despre reţetă

De ce a căzut la montaj: “Nu toată lumea ştie ce e hrişca. Deşi e delicioasă şi sănătoasă, e mai puţin cunoscută.”

4. Prăjitura de post fără coacere din mere şi biscuiţi. 

Înainte să apară raw-veganul ca trend, au existat rețetele fără coacere ale bunicii tale, iar această prăjitură cu mere rase, miez de nucă şi scorţişoară e un excelent pas intermediar. Singura operaţie care presupune fierbere este uniformizarea umpluturii, iar rezultatul are toate aromele unei toamne la munte. Merge de minune cu o cană de fin fiert.

Mai multe detalii despre reţetă

De ce a căzut la montaj: “Aduce cu dulciurile pentru copii şi am zis că e prea simplă.”

3. Ciorba de potroace de post. 

Atâta vreme cât beţivăneala va fi principalul hobby al moldoveanului, ciorba de potroace va fi ciorba regină a aceleiași regiuni geografice.  În ambele ei variante, de dulce – tradiţională, sau de post – dacă ai căzut ca un păgân în butoiul de vin în timpul vreunuia din infinitele posturi din calendarul ortodox, măcar să te dregi într-un mod plăcut lui Dumnezeu.

Şi ambele se bazează pe potențialul verzei acre şi pe tonele de antioxidanţi conţinute de aceasta,  pentru a readuce cetățeanul în stare verticală şi funcţională.

Pe lângă asta, dezmățul de leguminoase şi legume de toate tipurile îţi va garanta sațietatea şi doza zilnică de vitamine, şi mai e şi aspectul acela pe care romglezul îl numeşte “comfort food”, şi pe care eu l-aş traduce ca “mâncare caldă pentru zile reci”.

Mai multe detalii despre reţetă

De ce a căzut la montaj: “Nu toţi iubesc ciorbele acre, iar asta e acră de-ţi scoală morţii din morminte şi-i face să danseze”.

2. Cartofi prăjiţi cu foarte puţin ulei

 

Aparent, cartofii prăjiţi sunt cea mai simplă reţetă din lume. Încingi uleiul, bagi cartofii, îi scoţi când sunt gata, poftă bună. În realitate, prea puţină lume face cartofi prăjiţi reuşiţi. Unii îi ard, alţii îi fleoşcăie, alţii îi dau jos de pe foc semicruzi – dar cartoful e mâncarea pe care NU o vrei “al dente”! – , alţii îi fac unsuroşi şi slinoşi, şi mai sunt şi ăia care uită să-i condimenteze.

Versiunea asta nu implică prăjire în baie de ulei – zisă şi fotbal cu ficatul tău – ci coacere la cuptor, cu mult mai puţin ulei, iar rezultatul constă din cartofi prăjiţi minunaţi, care arată ca niște cartofi prăjiţi, se comportă ca niște cartofi prăjiţi, merg la Netflix ca niște cartofi prăjiţi dar sunt mult mai omenoşi cu sistemul tău digestiv decât niște cartofi prăjiţi.

Mai multe detalii despre reţetă. 

De ce a căzut la montaj: “Am zis să să dau reţete serioase”.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar pentru mine instituţia cartofului prăjit este mai serioasă decât Poliţia Română.

1. Tochitură moldovenească vegetariană, din ciuperci.

Ah, ciuperca, acest miracol al naturii, această proteină a veganului, această carne a obezului, această mântuire a gurmandului obligat să se abţină.

Dacă tochitura clasică e mult mai migăloasă şi mai periculoasă caloric, această versiune se face extrem de repede, e bună de plângi şi, dacă vrei să fii vegan până la capăt, îi trânteşti şi o smântână hipsterească de fiţă, dând pe blender un pumn de caju crud înmuiat două ore în prealabil în apă (să nu-ţi footz blenderul) cu o jumătate de cană de apă, o lingură de zeamă de lămâie şi una de muştar. Sau să faci mujdei de usturoi, cum zice Gina, dar eu urăsc usturoiul chiar mai rău decât agățatul internautic prin messengereală privată.

Mai multe detalii despre reţetă. 

De ce a căzut la montaj: “Dădusem deja destule reţete cu ciuperci”.

 

Şi acum, după ce aţi aflat o parte din ce a picat la editare, urmează să descoperiţi rețetele care au trecut cenzura exigenţei. Duminică. La ora 13. la Romexpo.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

 1. eduard says:

  Sunt 90% convins, articolul e super.

  Dar, in calitate de potential cumparator care nu a mai participat la asemenea evenimente, sunt 100% nelamurit in privinta pretului: cat costa minunatia asta de carte? E gratis? Va fi un pret diferit fata de cel din librarii? Se lasa cu negocieri, in functie de fata clientului?

 2. eduard says:

  Nope, ma descurc decent, dar e un detaliu care face diferenta intre o vanzare si o posibila vanzare: daca tot ai depus un efort pentru aceasta promovare care urmareste transferul banilor mei catre autor, ar fi frumos sa mentionezi si suma despre care vorbim.

  https://www.joelonsoftware.com/2000/06/03/strategy-letter-iii-let-me-go-back/

  “… eliminating barriers to switching is the most important thing you have to do if you want to take over an existing market, because eliminating just one barrier will likely double your sales. Eliminate two barriers, and you’ll double your sales again.”

  • Lorena Lupu says:

   Când o să fie un articol pe care-l comanzi / plătești tu, o să-mi pese teribil de tare de ce pretenții ai. Momentan, A SE SCUTI.

 3. Minunat! multumesc pentru retete le-am notat in carnetelul meu cateva din ele!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: