Clișee uberabuzate de Halloween

31 octombrie e sărbătoarea tuturor sfinților, a martirilor și a celor dragi care au dat-o cotită, sau care au vrut să ne părăsească cu trei copii mici fără să plătească pensie alimentară și prin urmare le-am dat cu toporul în cap.

Notă timpurie: Care vii să predici că e o sărbătoare împrumutată și că nu te interesează, jet înplm. Ești donator regulat al acestui blog? Cum, nu? OK, semn că mi se rupe pula profund, și pe lung, și pe lat, și în mod extraordinar și pe oblic, să te interesez pe tine. 

În LorenaLand, Halloween e Crăciunul și Hanukkah împreună, iar ce simți tu legat de asta NU ne interesează. 

Restul lumii: Am o alergie gravă, cu bube și muci, la genul de prost bătubil în cap cu un bocanc de munte care vine să-ți predice ce sărbători ar trebui să-ți placă ție. Cred cu tărie că tu ca om liber ai tot dreptul, dacă ții neapărat, să alegi o zi random, să zicem 11 aprilie, și s-o declari Ziua În Care Mi Se Scoală Mie Pula. Să-i faci cod vestimentar, tradiții alimentare, o poveste frumoasă, tot ce vrei tu. Și nimeni nu are dreptul să îți spună ce să sărbătorești și ce nu, pentru că sărbătorești pe banii tăi, nu pe ai lor.

Și tot tu, ca om liber, ai dreptul să preiei orice sărbătoare îți place, din cultura și tradiția oricui, dacă acea sărbătoare vorbește sufletului tău, și nici o otreapă proastă și futubilă în cur cu o mădură noduroasă și plină de așchii nu are dreptul să cârâie legat de asta.

De ce rantuiesc? Rantuiesc pentru că mi-am pus și eu ca omul o poză de Halloween și instant au sărit niște luzărași cu gura direct în pula mea, să-mi facă teoria sărbătorii împrumutate blabla. Ia, hai, marș întins sub masă, că acolo aveți cu ce să vă ocupați gura, să nu clămpăniți din ea degeaba că se face curent inutil.

Now that we got that out of the way, hai să vorbim despre clișee de Halloween.

Halloween are tradiția costumelor glam & gore. Ca atare, de Halloween ai libertate absolută să creezi și să inventezi cât te țin mintea, sufletul și portofelul. Și taman de aceea, mi se pare extrem de trist să vezi cum unii oameni fac an de an același lucru.

A) Districtul cu vitrine din Amsterdam. 

Halloween e scuza multora să scoată sex workerița lor interioară la defilare.

Și nu mă înțelegeți greșit. Respect sex workers din tot sufletul meu. Munca lor mi se pare o tortură și un martiriu. Dar să te folosești de Halloween să porți ciorapii cu plasă, cizmele lungi lăcuite și bluza mulată leopard print cu decolteu pe care, dacă ar fi după sufletul tău, le-ai purta zi de zi, dar ți-e rușine de neamuri e o soluție facilă, lipsită de creativitate și, sincer, foarte plictisitoare.

Pentru că o grămadă de tipe o fac și, când te uiți în jur, zici că e Seara Stripperițelor Moca.

B) Costume sexy de meserii care nu sunt sexy 

Și acum a sosit momentul să vă mărturisesc o iritare personală a mea. Legată de  toate aceste costume: doctorița sexy, asistenta sexy, profesoara sexy, și așa mai departe sexy.

Sunt meserii care presupun ani de studiu și implicare, nemaivorbind de mii de euro în cărți, conferințe, specializări și practică interminabilă.

E atât de lipsit de respect față de munca acestor oameni să le fetișizezi meseria cu niște rahaturi de plastic importate de pe AliExpress.

Nu e nimic sexy în gărzile de 12 ore, în pacienții cărora le schimbi punga de urină sau pe care îi speli de căcat. Și dacă toți prostălăii care poartă costume sexy de joburi care nu sunt sexy ar fi obligați o săptămână să facă jobul nesexy pe care l-au luat în derâdere, poate am avea o trezire la realitate.

C) Urechiușe de pisică și machiaj bot de pisică. 

Cel mai banal și obosit clișeu. Ceasul rău, pisica neagră. Halloween, vrăji, pisici. Miau. Pulică tocmai se întoarce acum cu popoul la mine, can’t be bothered.

Nevoia asta de a mistifica şi a demoniza bietele pisici mi se pare absolut stupidă şi, ce e mai oribil, în multe locuri, bietele animale sunt prinse, chinuite şi omorâte pentru conexiunea lor imaginară cu Satana. Bine, sigur, hipsterii care merg la petreceri de Halloween în Centrul Vechi garantat nu chinuie pisici acasă, mai degrabă îi chinuie pisicile pe ei, dar şi aşa:

Fii. Mai. Creativ.

Nu fi a 153780-a pisică din club.

Găseşte alt animal.

Dacă eu nu aş fi din nou la pat cu o viroză feroce şi repaus vocal obligatoriu, cred că m-aş costuma în gândac de bucătărie.

Iată o teroare mereu actuală în Bucureştiul zilelor noastre, şi care sigur nu va semăna cu ţinuta altora.

D) Costume generic gory luate online de pe siteuri de party. 

“Contesa gotică” – 300 lei. “Marchizul însângerat” – 420 de lei, include perucă.

Apoi ajungi la petrecere şi mai întâlneşti patru contese gotice şi doi marchizi însângeraţi care, oops, au cumpărat costumul de pe acelaşi site.

De ce să nu pui talentul şi imaginaţia la contribuţie şi să îţi făureşti tu singur ceva care să nu semene cu nimic din ce ar putea purta alţii?

YouTube e plin de tutoriale pe această temă, de la simplu la extrem de complex. Şi abia experimentând ţi se deschide mintea şi înţelegi că eşti în stare de mai multe decât ai crede.

E) Face painting generic gory cu haine casual.

Yaaas, mergem la Halloween party.

Yaaas.

Vine Getuţa să ne picteze pe faţă. Am chemat-o la 6.

Yaaas, dar nu e prea devreme?

Nu e, că durează să te facă cu detalii, ce-ai.

Yaaaas.

Yaaaaaaaas.

Tu ce te faci?

Craniu, şi tu?

Zombi.

Yaaaasssss.

Yaaaaaaas.

Şi în ce ne îmbrăcăm?

În ce cade din dulap când îl deschidem.

*

Şi aşa apare personajul zombi până la gât, blugi şi tricou gri de la gât în jos. L-a prins Apocalipsa, dar numai de păr.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Morbo says:

  Toate sărbătorile creștine de la noi, de exemplu, au fost initial împrumutate. Ce mai comentează la argumentul asta?
  La cea cu 11 aprilie, ziua când mi se…, ar trebui sa fie mulțumiți, ar fi o zi originala, neimprumutata 🙂

 2. Beck says:

  Dar poate unii vor să petreacă și ei dar nu au timp/chef/resurse să se strofoace prea tare cu costumul. Y u judgin?

 3. MupMup says:

  Gandac de bucatarie adica Metamorfoza de Kafka.
  Oricum maica-mea e o vrajitoare sinistra zilnic.

 4. Morbo says:

  Gizas, am aparat prea mult halloween-ul anul asta și mi s-a întors într-un stil perfect în concordanta cu spiritul adevărat, întunecat, al sărbătorii : am avut un coșmar cumva legat de morți, m-am trezit simțind un fel de prezente și gândindu-mă la anumiți morți și m-am speriat și mai mult amintindu-mi deodată ce noapte e.
  Mai era și witching hour, cum zic ăștia.
  Explicația mai rațională e ca nu m-am putut abține sa nu mănânc seara din niște drojdie mucegaita înainte sa o arunc și niște toxine au acționat când dormeam. Dar și faptul ca am mâncat asa ceva e destul de Halloween-ish.
  Happy Halloween!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger