Clişeele obosite ale frumuseții masculine

Din multe puncte de vedere, e foarte tare să fii bărbat. Lumea nu încearcă cu tine tentativele de conversație total cretină de care are parte o femeie. Exemplu: acum ceva vreme, un nene mi-a trimis un mesaj cu “eşti cea mai frumoasă din lista mea”, apoi a trecut o săptămână şi mi-a trimis alt mesaj “Nu mai eşti cea mai frumoasă din lista mea, vin altele tinere din urmă”.

De parcă eram genul de gâscă nesigură pe care punerea în acest mod a problemei o va determina să tragă de ăla, vai, nu, viteazule, sunt gata să arunc cu chiloţii de lustră sau ceva, numai insist, NU te uita la altele mai tinere.

Dimpotrivă. Mă bucur că vin altele tinere din urmă, că n-am nevoie de genul ăsta inept de interacţiune. Când o să am trei şuviţe cărunte, poate că voi scăpa de această formă de harneală de prost gust, cu care un bărbat nu trebuie să se confrunte niciodată.

Pe de altă parte, un bărbat se confruntă – tot din partea confraţilor lui idioţi, dar şi din partea unor gâşte – de o serie de limitări jenante privind modul în care arată.

1. Bărbatul trebuie să fie doar puţin mai frumos decât dracu’. 

Nu-i adevărat. Chiar NU e adevărat. Sigur, Dragnea şi Virinel Columbeanu puteau arăta oricum, dar ei îşi permiteau asta pentru că aveau purcoaie interminabile de bani, iar succesul lor e strict la oportuniste. Nici o femeie nu s-ar combina cu ei din atracţie reală.

Realitatea e că între noi, oamenii simpli cu un nivel de trai mediu, bărbatul mai atrăgător e cel spre care migrează natural atenţia doamnelor. Şi pentru că bărbaţii au acest mod absolut oribil de a căuta să-şi saboteze perpetuu confraţii, caută să-i alunge până dincolo de graniţele planetei pe aceşti bărbaţi mai frumoşi, să-i hărţuiască şi să-i înjure, şi să decreteze în gura mare că bărbatul trebuie să fie doar puţin mai frumos decât dracu’.

Cred că şi miturile alt right au fost lansate tot de sabotori care voiau să garanteze o viaţă de virgin oricui pune botul.

În concluzie, domnilor. Când sunteţi la vestiar cu gigei lăudăroşi cu gura mare, care vi se dau mari și tari cu răbojul lor şi o bagă pe asta cu bărbatul care trebuie să fie etc., ziceţi cu ei “dadada”, apoi mergeţi şi îngrijiţi-vă. Veţi plăcea exact segmentului de populaţie care vă interesează de fapt.

2. Îngrijirea masculină e o prostioară a milenialilor 

Egiptenii antici foloseau makeup să-şi pună în valoare frumuseţea chipului şi să sugereze statut. Grecii antici îşi îngrijeau corpurile cu ulei de măsline, să aibă pielea fină şi frumoasă. Aristocraţii francezi şi cei italieni se machiau mai abitir decât nişte dive contemporane pe coperta Vogue. În secolul al 19-lea, când a apărut stilul dandy, o bună parte dintre bărbaţii eleganţi purtau corsete.

Pe scurt, îngrijirea masculină a contat dintotdeauna, şi mereu a fost specialitatea aristocraţiei. De ce circulă miturile astea care preaslăvesc omul gorilă? Pentru că Ceauşescu a extirpat şi a izgonit mare parte din elite şi mentalităţile care s-au lăbărţat au fost cele ale claselor de jos.

3. Îngrijirea masculină e o dovadă de pi*dificare. 

Nu cred că există clişeu obosit care mă irită mai tare decât noţiunea că un bărbat frumos, îngrijit, cu părul curat, tenul hidratat şi un parfum discret e “pi*dificat”. Iar dacă asta înseamnă să fii “pi*dificat”, vă rog eu, fiţi deştepţi şi transformaţi această insultă în medalie de onoare.

“Sunt pi*dificat, de aceea am succes la pi*de.”

“Isus a fost crucificat, adică a murit pe cruce. Eu sunt pi*dificat şi e o moarte mai plăcută”.

“Mă pi*dific pe zi ce trece, iar pi*da n-are nimic împotrivă”.

Sunt gata să scot tricouri cu astea.

Când te uiţi la unul, şi îţi tresare de inima de bucurie că e o persoană frumoasă, îngrijită, ăla nu trebuie să mai inventeze o mie şi una de idioţenii să se bage în seamă cu cineva. Interacţiunea vine natural, pentru că te bucuri să stai de vorbă cu cineva care nu-ţi face retina să sângereze.

4. Femeilor nu le place să stai la coadă la pensat cu ele. 

Poate ălora înfrânte estetic şi cu stimă de sine zero nu le place, aşa cum rataţii sunt perpetuu geloşi că dacă prietena lor se îmbracă frumos, le-o agaţă altul. Femeile normale n-au nici o treabă. De câte ori merg la cosmetică sau coafor, pe scaune stau şi bărbaţi, şi femei, şi conversează natural unii cu alţii, fără ca vreo femeie să aibă o atitudine de genul “ăvaaai, ce caută ăsta aici”.

Ba mai mult. Aceeaşi femeie care îţi dă seen la “cf” şi dă un status cu cât o enervează cretinii din mesaje private tinde să fie mult mai prietenoasă dacă vă nimeriţi în acelaşi timp la masaj facial.

5. Masculul autentic nu se vopseşte. 

Cunosc N bărbaţi. Cu trăsături frumoase. Riduri relativ puţine. Şi un păr cărunt total nesexy, care-i face să pară mănăstirea de taici.

Şi alţi influienţări care urlă că un mascul adevărat nu se vopseşte.

Un mascul adevărat nu ţine cont de idioţenii de genul. Drept care, un mascul adevărat merge frumos la hipermarketul din colţ, îşi cumpără o cutie de vopsea cu aplicator inclus, o pensulă specială şi o sticlă de vin. Bagă vopseaua în cutia-aplicator, unde e şi revelatorul, scutură bine, să se omogenizeze, apoi îşi aplică uniform pe păr produsul cu pensula, în timp ce se serveşte copios din sticla de vin.

Apoi stă jumătate de oră, şi la final clăteşte. Şi bam, e cu zece ani mai tânăr. Şi-i place şi lui ce vede când se uită în oglindă. Şi a băut şi un vin bun în tot acest timp.

6. Dacă ai tenul gras, nu trebuie să te dai cu cremă de faţă. 

Tenul gras are acest aspect datorită excesului de sebum. Iar motivul pentru care pielea secretă sebum în exces este, în principal, absenţa hidratării corecte. Exact ca în cazul retenţiei de apă. Nu ăia care beau 2 litri de apă pe zi reţin apă, ci ăia care-s uscaţi precum deşertul Sahara.

Drept care, un bărbat adevărat îşi ia o cremă de faţă hrănitoare şi hidratantă, cu acid hialuronic, şi se dă cu ea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Sau foloseşte varianta de zi şi pe cea de seară. Şi are şi el o piele sănătoasă, ca noi restul.

7. Bărbaţii nu se machiază, deci nu au nevoie seara de produse de curăţare a tenului. 

Ăăăăhm. Nici 10% din mizeria care ni se adună în pori în timpul zilei nu e makeup. Poluare, praf, celule moarte, jegul specific urban. Dacă nu mă crezi, cere de la gagică-ta un şerveţel demachiant şi câţiva stropi din apa ei micelară, şi şterge-te cu gesturi blânde, la finalul unei zile de muncă. Da, ştiu exact ce rămâne pe şerveţel.

8. Gelul de duş merge şi pentru păr, şi pentru faţă, şi dacă ne enervăm, spălăm şi vasele. 

Dacă ne enervăm, facem multe, dar există totuși un motiv pentru care companiile cosmetice creează produse diferite pentru păr, piele, ten. Fiecare dintre acestea are propriile nevoi, prin urmare, alte vitamine şi extracte care să aibă grijă de ele.

9. Barba mă face mascul feroc. 

Mie personal mi se pare că barba urâţeşte. Şi aspreşte. Şi mie contactul cu părul facial al altuia îmi mai şi provoacă reacţii alergice.

Dar şi strict vizual, chipul bărbătesc are un detaliu extrem de frumos.

 

Remarcaţi cât de frumoasă e linia maxilarului şi a bărbiei. Cât de fermă şi de cizelată.

Lasă-ţi barbă şi toată această frumuseţe dispare.

10. Să-ţi faci implant de păr e treabă de muieri. 

Da, pe Loredana o hărţuieşte lumea pentru operaţii estetice. Dar nici la a zecea parte din nivelul de umilinţă şi insulte pe care le-a încasat Trăistariu când a decis să-şi implanteze păr, pentru că nu voia să chelească.

Deşi adevărul e că părul frumos, lucios şi des e un factor de atractivitate la ambele sexe, iar chelia diminuează lookul purtătorului cu un solid 35%.

Mie mi se pare că bărbaţii care aleg să-şi implanteze păr şi să se menţină atrăgători ar trebui apreciaţi şi încurajaţi, nu umiliţi. Bravo lor că fac ceva pentru a schimba un lucru în bine. Bravo lor că nu se complac.

Că dacă una face mişto de bărbaţii îngrijiţi, apoi, peste jumătate de oră, tot ea ţipă că o stresează un urât, ironia situaţiei e prea evidentă să mai insistăm.

***

 

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Cristina says:

  Am avut un prieten care era anti-moda si tot ce presupunea ingrijire pentru barbati. Adica el chiar considera ca un balsam dupa barbierit e tot ce are nevoie (desigur, pe langa sampon, gel de dus, antiperspirant etc.). Asa ca am inceput sa il incurajez sa incerce si alte produse, sa vada ca nu sunt chiar atat de rele si, oricum, n-o sa stie nimeni ca le-a incercat (aspect foarte important pentru el, avand in vedere ca lucra intr-un mediu cu “barbati adevarati” :)) ).

  Azi o crema de la mine, maine un produs de curatat fata si usor-usor a inceput sa isi cumpere singur diverse produse pentru barbati, sa vada ce i se potriveste, sa mearga la dermatolog sa afle ce substante ar trebui sa foloseasca… M-am bucurat tare mult, pentru ca se simtea vizibil mai bine, aratand mai bine 🙂 Nu cred ca o sa ajunga la salon in viata asta (sau, cine stie, poate o sa mearga…), dar s-a convins ca produsele astea chiar te ajuta, nu sunt de prisos.

  Ce voiam sa spun cu exemplul de mai sus e ca si femeile au sau pot avea o influenta destul de mare in ingrijirea barbatilor si ca ar fi bine sa isi incurajeze partenerii, chiar daca par reticenti initial. Si sa fie intelegatoare, multi barbati au crescut cu atitudinea asta (si inca e incurajata, cum ai spus si tu, Lorena), ca ei nu au nevoie sa fie frumosi, ca frumusetea e apanajul femeilor and so on. Asta pana vad ce bine se simt cand se privesc in oglinda.

  Super articol, Lorena! 🙂

 2. hussar says:

  nu toti barbati au linia fetei colturoasa (ca al modelului din poza)–cazul meu. sa iti lasi barba (ingrijita) se impune uneori pentru a arata cat de cat “macho”..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: