Cum am devenit soacră

N-am ştiut niciodată să gătesc. Principalul motiv, la început, a fost lipsa de bani. “Păi cum, Lorena, gătitul e mai ieftin decât mâncatul în oraş”.

Da, când ai o bucătărie deja aprovizionată cu cele necesare, gătitul e foarte ieftin. Trăieşti o săptămână dintr-un singur drum la cel mai apropiat hipermarket. Când eşti student şi n-ai nimic, orice reţetă pare o listă interminabilă de chestii care te prejudiciază grav la buzunar şi preferi să trăieşti cu cartofi prăjiţi şi ouă prăjite. Astea-s simple. Nu necesită decât cartofi (ieftini), ouă (ieftine) şi ulei (nu foarte ieftin, dar uşor de economisit.)

Cu acest prilej, îţi şi strici complet papilele gustative, pentru că alternezi asta cu chips, snacks şi alcool, nu neapărat în această ordine. Întregul tău organism devine curva E-urilor.

Apoi, după ce am început să am bani, n-am mai avut timp. Alergam de colo până colo, ca un coi într-o căldare, şi mâncam monoglutamat de sodiu în toate formele lui.

Din august anul trecut, m-am făcut lacto-vegetariană. Şi mi-am cumpărat o tigaie cu abur. Am descoperit, practic, cât de bune sunt legumele patriei, combinate cu brânzeturi.

OK, am mai cedat cărnii, mai ales iarna când înnebuneam de frig. În rest, când îmi era sete beam apă, ceai verde sau mâncam citrice zemoase. Când îmi era foame, comandam salată mediteraneană sau orice altă formă de mâncare cu legume plus lactate, la muncă îmi luam o salată de-aia la pungă, pe care o amestecam cu nuci, sau migdale, sau orice, şi acasă, abuream tone de legume, crude sau congelate. Şi mi-am recăpătat miraculos simţul natural al gustului.

Acum, când legumele la tigaie care mi se aduc la restaurant sunt făcute într-un ulei ultrafolosit, strâmb din nas şi-i zic chelnerului: “Ar fi cazul să schimbaţi uleiul”. Iar când, într-un context oarecare, beau sucuri obişnuite, detectez gustul de chimicală chiar şi în alea “de fructe, cu pulpă”.

Şi, jur, nu e fiţă. E senzaţia de fals.

Exact ca o soacră. Şi mă minunez cât de departe sunt, culinar, eu de acum faţă de mine din facultate.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. ILUZIA says:

    ciudat. legumele se trag la tigaie fara ulei. in cel mai rau caz in unt, margarina sau ulei de cocos (care e mai bun avand o alta putere calorica si e si rentabil )dar care se simte clar cand e vechi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: