Cum recucerim un bărbat, partea a doua

Am avut un acest titlu în poșta redacției. O cititoare respinsese un pețitor cam agresiv, apoi constatase că omul, în viața lui reală, e mult mai puțin prost și iritant decât pare atunci când agață, l-a vrut înapoi și i-am spus ce și cum.

Dar din reacțiile voastre, m-am prins că lumea își dorea de fapt, pe același titlu, un cu totul alt subiect. Și anume. Ai fost cu Ionel. Om bun, dar cu anumite defecte. Când erai cu el, defectele păreau mai grave decât erau în realitate, că așa e intimitatea: nu vezi pădurea din cauza copacilor. Te-ai despărțit. Cu distanța, ai început în sfârșit să vezi pădurea, s-o compari cu pădurile altora și ți-ai dat seama că, până una alta, Ionel era chiar mișto, iar tu, o gâscă.

Acesta e scenariul pe care sunt dispusă să-l discut. Ipoteza în care îl vrei tot tu înapoi după ce a fost porc cu tine nu e un subiect pentru mine pentru că, dacă vrei genul ăsta de bărbat înapoi, ești prea proastă să mă interesezi și tu ești de vină pentru existența mârlăniei pe pământ.

Singurul scenariu pe care îl am pentru un bărbat care a fost porc cu tine este: block peste tot şi uiţi că a existat vreodată.

Acum, hai să vedem cum stă treaba dacă, punctez: NOI am făcut ceva greşit faţă de om şi acum vrem să reparăm, şi, eventual, să îl readucem în curtea noastră.

1. Îţi ceri iertare. 

În general, femeile care greşesc sunt prea orgolioase să recunoască faptul că au greşit. De aici şi despărţirile.

Un mod de a reîndrăgosti un bărbat de tine e să îl vezi faţă în faţă, să îi spui “Uite, ştiu că nu va mai fi nimic între noi, dar vreau să mă ierţi pentru…”. Şi înşiri tot ce l-a rănit din ceea ce ai făcut.

Sunt atât de rare femeile care îşi cer scuze, şi arată că au înţeles exact ce au greşit, că ăla va rămâne năuc şi vag tâmp. Încă nu am cunoscut bărbat ok, care să nu zică: da, băi, ok, am fost tineri şi proşti, hai să trecem peste.

În timp ce îţi ceri iertare, nu bagi aluzii că vrei să te împaci, sau să te combini din nou cu el, sau orice altceva de genul. Nu arde etape. Dacă ăla vede că îţi ceri iertare şi în secunda a doua deja îl ceri de bărbat, tot orgoliul lui rănit de prima despărţire va izbucni precum un vulcan devenit brusc activ. Nu, nene. Îi obţii iertarea în cel mai pur mod cu putinţă, şi nu vrei decât absolvire de păcate.

Penitenţa e sexy.

Există șansa ca simpla cerere de iertare să îl facă să te vrea înapoi exact în secunda aia. Așa cum există șansa să te bage în origini până la maimuță.

Să presupunem că omul nu e ranchiunos – nu ne uităm la genul ăla – și te iartă. Următorul pas este:

2. Vreau să mă revanșez față de tine. Vrei să fim prieteni? 

De ce prieteni, Loreno, și nu iubiți sălbatici și dezlănțuiți pe masa din bucătărie?

Pentru că, dacă ai rănit un om și l-ai părăsit, decizia asta trebuie să fie a lui, nu a ta. Să te întorci înapoi să pretinzi să fie iar cu tine ca și cum  ceea ce i-ai făcut nu s-a întâmplat e o dovadă de misecuvenism. 

În plus, bărbații, chiar și cei mai buni, sunt conduși de ego. Nu e un lucru rău. Înainte de crearea instrumentelor moderne care să ne simplifice viața, traiul era greu. Plus să crești și copii. Câte cincisprezece, că nu exista contracepție. Plus că de câte ori apărea în zare alt trib, ăia atentau direct la grâul și carnea ta, și trebuia să lași tot ce făceai în secunda aia, să te iei la bătaie. Fără ego, omenirea n-ar fi supraviețuit.

Acum însă, acest ego e cel rănit de fapta ta și va fi cel care îl va sili să-ți dea peste nas, chiar dacă el te vrea de fapt înapoi. Taman de aceea, tehnica hai-să-fim-prieteni e un mod de a reintra în intimitatea lui și a face să pară că e ideea lui să vă recombinați.

3. Vedeți-vă cu regularitate. 

Acum, că sunteți prieteni, poți iniția tu ieșiri în oraș (yeah, right, mai ales acum, că restaurantele sunt închise), seara clătitelor, “hai să mergem la sală împreună că sunt o vacă leneşă şi singură nu mă motivez”, etc.

Esenţial e să nu exagerezi cu pisălogeala. 

Ştiţi de ce încetează unii bărbaţi să asculte? Pentru că noi nu ne prindem când să tăcem. Ieri, în metrou, am văzut următoarea scenă. Un ficior se juca chestii pe mobil. Mobil mare, frumos, ultim răcnet. Îl sună o muiere. N-avea căşti, a trebuit să ducă mobilul la ureche: “Da, Ştefania. Da, ok. Ăhă. Da, biiine, păi…”

Când auzi acel “bine, păi…”, ştii că ăla n-are chef de vorbă şi îţi consumi puncte de atractivitate. E “bine, păi haipa”, dar e ăla educat.

“Da, Ştefania, am înţeles. OK, bine, bine. Da, măi, biine”.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o conversaţie de două minute se lungea până la pxla calului, iar ficiorul tot căuta un mod de a plasa un punct. Nu pe “i”, ci la final de propoziţie, şi să dea check out. Ştefania, nimic. Bla bla bla bla bla. Acum nu ştiu în ce relaţie de amor era tânărul cu numita Ştefania, dar, după ce a reuşit să scape de ea pe la Unirii (pistonajul a început la Titan), expresia de infinită uşurare de pe faţa lui mi-a spus că în scurt timp, acel număr nu va mai exista în acea agendă.

Fetelor, nu fiţi Ştefania. Simţiţi din tonul interlocutorului când n-are chef de basme şi, dacă l-aţi sunat cu scop precis (“ni s-a terminat laptele, ia şi tu o cutie” să zicem), comunicaţi asta, eventual îl întrebaţi ce mai face şi lăsaţi-l în plata Domnului. Cu cât îl pfooteţi mai puţin la cap, cu atât ăla o să vrea mai mult să vă pfootă unde e cazul. Şi viceversa.

Prietenia de reparat poduri trebuie să fie, cu atât mai mult, neintruzivă şi neinvazivă. Dă-i add înapoi pe social media, iar dacă ţi-e dor de el, e suficient să postezi o foto drăguţă cu tine. Eventual îmbrăcată în ceva care îi aminteşte lui de diverse. Bărbaţii sunt stimulaţi de vizual (de aceea cer nuduri). Obţii mult mai multă nostalgie şi “ah, ce mişto era când” cu o poză pe care o vede in his own rhythm, când scrollează feedul, decât cu un apel într-un moment neinspirat. Între Ştefania care l-a sunat să-l frece la melodie lung şi prost, şi Hortensia, să zicem, care s-a machiat frumos şi a postat un selfie pe Instagram, ăla o să se culce în seara aia cu gândul la Hortensia, nu la Ştefania. Deşi Ştefania a muncit mai mult.

Acum, că aţi redevenit prieteni, arată-i multă afecţiune fizică. Şi menţine-o în limitele decenţei. 

Când vă vedeţi, îmbrăţişează-l. Când face o glumă care te amuză, mângâie-l pe umăr. Când mergeţi undeva împreună, ia-l de braţ. Astea sunt gesturi amicale, în sine, nu te poate raporta nimeni la Poliţie pentru hărţuire sexuală cu ele, dar au o intensă forţă de evocare a cât de frumos era când vă iubeaţi.

Urmăreşte răspunsul lui fizic la astfel de tandreţuri. Dacă se retrage sau evită. Dacă, dimpotrivă, cooperează. Dacă stă pasiv. Dacă, dimpotrivă, data viitoare iniţiază el. Asta îţi spune dacă ai sau nu şanse să recucereşti umanoidul.

Dacă se retrage sau evită, e posibil să nu te mai vrea deloc, sau e posibil să fie încă rănit emoţional. Nu insista. Nu-l  mai atinge.

Poartă conversaţii cu miez 

Pe româneşte: pune întrebări. Dar nu întrebări din acelea obraznice din categoria “ce te f grija”, că alea nu stârnesc decât pofta de a pocni interlocutorul cu un şlap subţire de plajă. Întrebări din acelea calde şi soft despre lucruri care-i plac. Şi care să arate că încă ştii ce îi place, şi că îţi pasă.

De exemplu, dacă ştii că îi place fotbalul. Să zicem. O conversaţie relevantă despre fotbal, care să arate că ai băgat efort şi te-ai documentat, e genul de gest care impresionează cu adevărat. Faptul că vii să vezi meciul şi te oferi să iei o găleată de aripioare picante de la KFC şi câteva beri îi spune că eşti femeia alături de care vrea să îmbătrânească.

Concentrează-te să oferi quality time de câte ori vă vedeţi.

Şi cum am spus:

Lasă-l să iniţieze el. 

Eu nu cred că într-o relaţie nouă trebuie să iniţieze bărbatul. Dimpotrivă, după atâta “metoo”, mi se pare mai corect să iniţieze femeia, pentru că aşa ştim sigur că nu e viol. Îmi place să iniţiez şi îmi place să fiu în poziţie de control.

DAR când tu eşti în culpă şi baţi la uşa altuia cu basca în mână şi cenuşă în cap, ăla trebuie să decidă ce vrea, nu tu. Aşa e fair.

Dacă ai făcut tot ce am înşirat mai sus, adaptat la personalitatea şi preferinţele tipului cu pricina, până acum te-a luat înapoi şi ţi-a şi pus inelul pe deget. Desigur, dacă mai are vreo urmă de iubire pentru tine. Dacă nu, ghinion, neşansă, de câte ori greşim există şi consecinţe, dar măcar ai reparat podul şi ai lăsat loc de bună ziua.

Uneori, foştii devin, în timp, cei mai buni prieteni din viaţa omului.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

19 Responses

 1. Valentin says:

  Revin la cazul meu. Ne știm de mai multă vreme, de vreo 7 ani. Ea a mai încercat ceva să mă scoată, eu eram în depresie. Am ieșit de curând să ne cunoaștem, a fost oarecum ok. Am lăsat-o mai mult pe ea să vorbească, mă cam întrerupea când voiam să spun ceva. A zis că mai vorbim, eu am cam insistat să mai ieșim, a spus că nu. Și influențată sigur de anumite persoane în sensul ăsta. Dar să mai vorbim, Facebook. În fine, apoi a ieșit cu unul cu un vw Jetta, soarta a făcut să fie exact când treceam prin fața blocului, fiind vecini. Soarta a mai făcut să văd că ăla era cu alta. Second job livrări pe bicicletă. I-am zis: block. I-am mai zis și altele despre el. Mai mult presupuneri la început, dar acum s-au adeverit. Scormonind, mai iese cu încă una, iar în cercul lui de prieteni o face în toate felurile: “pizda fără țâțe”, “oaie cheală” etc. Are și un amic care mă sună și chipurile face mișto de mine că nu am ce face. :))). Îi fac și dosar penal, că a pus pe unul să mă lovească cu portiera de la mașină. Știa de unde am cele mai multe comenzi și m-a pândit. Verificat pe o cameră și conexiuni găsite de poliție. Acum știu și unde stă și cu ce se ocupă prima cu care o fentează. Ăsta stă acasă, job de intervenții pe site uri mobile și clar se duce la cealaltă. Eu ce pot să fac? Să mai “insist” cumva să dau de ea, ori să o las?

 2. Petter says:

  Baieti, nu mai puneti botul la vrajeala. Odata ce ati primit papucii, fugiti, nu va mai intoarceti! Daca nu esti bun din prima, nu vei fi nici din a doua. Si nu e ranchiuna, e realitatea. In rest: baieti, nu mai fiti atarnachi! Fetelor le place sa aiba fraieri de care sa profite, pe care ii tin aproape ca poate, poate. Isi mai aduc aminte de ei cand au nevoie de ceva. Daca altii ii zic sa iasa cu tine sau nu, daca are conditii gen daca nu ai X nu esti eligibil, fugi!!!

 3. Petter says:

  Multumesc! Nu-i bai. Partea cu In rest: era oarecum raspuns la mesajul baiatului de mai sus dar generic. Ca baietii care atarna sa nu mai piarda vremea atarnand. Mai ales dupa unele care le zic altii daca sa se vada cu ei sau nu.

 4. Valentin says:

  No, spui că bătaia de joc ia fața “insistenței”? Să fiu mai nesimțit cu altele? Eu asta înțeleg…

  • Lorena Lupu says:

   Asta înţelegi pentru că sângele nu pare să circule prin zona aia a creierului la tine.
   Insistenţa e tot o formă de nesimţire. O formă de a nu procesa că AIA NU E INTERESATĂ.
   Şi nu, nici insistenţa, nici mârlănia nu aduc decât jet pe termen lung. Până înţelegi o idee simplă: stai pe curul tău, nu fii atârnache pisălog, vezi dacă e cazul şi faci pasul după. Dar pe asta ţi-am desenat-o deja de 3578 de ori şi tu tot pe a ta o ţii, so, good luck.

 5. Valentin says:

  Nu sunt chiar atârnache. Eu sunt “move on” de multă vreme. Am mai ieșit cu alte femei. Văd ce-i face și cum vorbește despre ea. Și parcă aș mai încerca. Ea habar n-are ce face ăla, sau mai bine zis ignoră numai de-al naibii, de vorba lumei. Și a Facebook-ului.

  • Lorena Lupu says:

   Dacă erai move on, nu insistai endlessly pe subiect.

   Femeia aia nu te vrea. Nu e atrasă. Cu cât înţelegi mai repede asta şi îţi impui să depăşeşti fixaţia, cu atât îţi va fi mai bine.

 6. Valentin says:

  Lumii, pardon.

 7. Valentin says:

  Nu e fixație. Ăla cu care iese are un amic care mă tot sună și-mi spune pe unde se duc etc. Probabil să mă enerveze. Stai să-ți spun fază tare. Înainte ieșea la muncă la 7:30. Eu, ca prostul, i-am spus că o înșeală ăla. Și mai multe despre el. Am aflat că stă într-un bloc rezidențial de lângă ăla, știu că are un business și știu și când se duce la ea. I-am făcut și o poză, numai ei cu bișonul, că atunci când se duce el muncesc. El stă acasă, e numai cu intervenții. I-am promis că-i trimit poza unui amic comun, ea mi-a dat block, prin diferite conturi am încercat să-i explic, se preface că nu citește mesajele. Urmându-ți sfatul, nu am mai întreprins absolut nimic, nici nu aveam de gând. Acum iese la 7:15 că știe că mă duc la un magazin să iau cafeaua și se ascunde. M-am gândit să mă duc după ea, e dubios, dar am zis că iar par “insistent” și “fixat” cum zici tu. Eu până la urmă ce să mai înțeleg? Specific, ăla face șicane. Iar ea nu cred că ia în serios ce i-am spus.

  • Lorena Lupu says:

   Deci, femeia ţi-a dat block, şi-a schimbat ora plecării de la muncă doar ca să te evite şi tu mă întrebi ce să înţelegi? Înţelege s-o laşi în pace. Nu e treaba ta cu cine, cum şi de ce. Reţine doar atât: nu cu tine. E toată informaţia de care ai nevoie.
   Ăla îţi zice de ea taman pentru că ştie că ai o fixaţie, din pur sadism. Iar tu poţi să-i spui că nu te mai interesează.

 8. Valentin says:

  Păi, i-am spus de 50 de ori. Și insistă. Vreau să-l prind în fapt pentru faptul că mă borfăie. Ți-am zis că are și dosar penal. 5000 daune pe care o să-i donez. Și cum adică își schimbă ora de plecare să mă evite? Mai ales că nu am mai făcut nimic… Poate liniștită să plece la ora normală. Autobuzul ăla nu și-a schimbat oră de plecare de 10 ani. Dacă vrea musai să mă evite o duce cu mașina. Dar el stă cu cealaltă. :)). Poate fi și o fixație, spune-i cum vrei, dar e una pozitivă. Sau vrea ea să-mi fac o fixație.

 9. Valentin says:

  Uitasem, a aflat că sunt mai bine plătit acum și nu-i convine. Nu-i convine nici că am început facultatea de calculatoare. Nici că am ieșit deja cu două femei după ea. Din surse sigure. Eu oricum am lăsat-o în pace. De atunci și-a schimbat programul.

 10. Valentin says:

  I’ve told You that I move on. Am mai încercat să-i mai explic câte ceva. Știam că nu va înțelege. Am renunțat și la asta și la trimis pozele amicului. M-am mai agitat un pic în weekend după postarea ta. Aproape mă sucisem. Dar, nu fac nimic, schimbă programul de ieșit. Nu am întrebat eu ce-i convine, cineva mi-a spus. Acum nu-mi dau seama dacă la inițiativa ei sau nu. Ast-noapte spart Facebook-ul. Și dacă nu reușeam să “move on” lăsam lucrurile de la sine. Dacă e deșteaptă și se prinde, merită să mă mai încerc după aia, dacă o mai fi cazul. Pozele le păstrez pentru mine. Și unei amice.

 11. Razvan says:

  trist, foarte trist….cel putin pentru mine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: