De ce dreapta extremistă câștigă alegeri în Europa

Dacă e să mă definesc prin orientare politică, eu sunt un om moderat de stânga. Cred în oportunități egale pentru cei ce vor să muncească, dar nu sunt de acord cu ajutor social infinit pentru cei ce fug de muncă precum baubau de tămâie.

Îmi displace conservatorismul nu pentru că am ceva cu modul de viață al altora. Dimpotrivă, dacă vrei să ai șapte copii și ai bani să-i întreții, treaba ta. Dacă vrei să ai șapte copii, apoi țipi la mine că uite, tu ești o mamă eroină și meriți lucruri în plus față de mine, avem o problemă. De vreme ce a fost alegerea ta, nu te-am pus eu, și era treaba ta să te gândești dinainte dacă poți sau nu să te înhami la căruța asta.

Îmi displace conservatorismul pentru că se bagă abraziv și neîntrebat în treaba ta privată, strict pentru că ești femeie, și se apucă să te frece nesolicitat la icre, să te trimită la cratiță și să-ți spună să te apuci urgent de plodit, chit că nu vine și cu ofertă financiară aferentă, să ai cu ce să crești plozii pe care vrea să ți-i îndese pe gât.

Taman de aceea, când văd alegerile din diverse țări, și faptul că extrema dreaptă câștigă peste tot, simt nevoia să trag un semnal de alarmă. Și să examinăm motivul pentru care se întâmplă acest fenomen, să vedem ce putem face.

1. Emigrația

Într-o primă fază, Europa în integralitatea ei a fost proemigrație și a primit cu brațele deschise oropsiții soartei din varii țări aflate în război. Problema e că o parte din emigranți nu au trecut liniștiți la muncă, ci s-au apucat să înființeze varii grupuri de băiețași care să inoportuneze lumea liniștită. Și atunci, atitudinea populației față de emigranți s-a schimbat.

V-am povestit de domnul arab jovial de la mine din piață care îmi pune mereu un mic cadou bonus în pungă, atunci când cumpăr de la el? Dacă toți erau așa, nu aveam o problemă. Dar când aflăm că încă un atentat al unui nene brunet a mai ucis 30 de persoane, subit vedem fiecare nou emigrant ca pe un risc. Și nimeni nu vrea să trăiască în pericol.

2. Excesele legate de salvarea planetei

Da, e bine să nu poluăm, să ne sortăm gunoiul, să luăm mijloace de transport în comun când avem treabă la Unirii și e oră de vârf și așa mai departe. Dar când legile pentru protecția naturii ajung să pericliteze supraviețuirea a mii de fermieri, subit oamenii se frustrează și se răscoală. Și pe cine votează? Desigur, partidul care îi înțelege și pe ei. E uman să votezi politicianul care pare că te vede și pe tine. Taman de aceea, legile pentru protecția planetei ar trebui implementate și formulate într-un mod rezonabil economic. Că dacă nea Gigel nu va avea să pună pâine pe masă în urma lor, se înțelege de la sine că va ieși în stradă cu toporul și furca, să-și facă dreptate.

3. Limbajul politic corect

Eu sunt proLGBT până la capăt, și cred cu tărie că toată lumea are dreptul să fie ce alege să fie și să iubească pe cine alege să iubească. Da, e ok să fii nonbinar și să-ți îmbrățișezi în același timp latura masculină și pe cea feminină, și cei mai talentați artiști fac asta, fie că recunosc, fie că nu.

Apoi există excesele legate de limbaj politic corect, care mă scot din sărite.

De exemplu, săptămâna trecută, în timpul circului legat de Eurovision, pe pagina mea, o fată se certa cu un boșorog. Boșorogul abera imbecilități tradiționaliste, că bărbații nu poartă fustă și dacă nu știi ce ești, de ce mai urci pe scenă și altele de genul. Fata i-a răspuns: „ca artist, el are dreptul să poarte ce îl reprezintă și să fie ce vrea să fie.”

S-a băgat în discuție un tip queer. De care din cei doi credeți că s-a legat?

Nu, nu de boșorog care îi nega însuși dreptul la orientarea lui s**uală, ci de aliată. S-a luat de ea: „de ce îi spui el și nu they, dacă e nonbinar?”

Modul în care unii din comunitatea LGBT sar mereu la beregățile aliaților, în loc să se uite cine e adevăratul lor dușman, îi face pe aliați să obosească și să nu mai aibă chef să-i apere.

Sorry about it, asta e realitatea. Respectă-i pe cei care te sprijină, vezi ideea principală din propoziție și nu căuta nod în papură, și te vei baza pe ei în continuare.

Dacă aliatul tău a folosit un „el” din greșeală, aia e. Măcar te susține. Spre deosebire de celălalt, care încă crede că ești gay pentru că ești „anormal”.

4. Gestionarea pandemiei Covid-19.

Privind retrospectiv situația, închiderea oamenilor în case a fost o mare tâmpenie. A falimentat sute de mii de afaceri mici și mijlocii, a aruncat în sărăcie nenumărați oameni, și din nou, nu s-a pus problema într-un mod rezonabil din punct de vedere economic. Ca să nu punctez că nu a vindecat nimic. Și acum, în București, circulă o formă oarecare de gripă, probabil forma epsilon-teta-delta-omega, și toți cunoscuții mei sunt izvoare infinite de muci, dar muncim în continuare, pentru că facturile trebuie plătite.

E vorba aia: oamenii uită cum ești, dar nu uită niciodată cum îi faci să se simtă. Și, aș adăuga eu, nu uită modul în care îi f**i la bani.

Odată ce un individ, un politician sau un guvern te-a f***t la bani, îi vei purta pică pentru totdeauna. Sau măcar până recuperezi banii.

Și 4b, depresiunea economică aferentă

Evident că, în trei ani de businessuri închise pe bandă rulantă, economia UE a devenit un haos. Un haos care, spre deosebire de situațiile precedente de depresiune economică, venite natural din flowul firesc al economiei, a fost provocat de prostia cu strigături a celor care au dat legi de tipul „să stea acasă și gata”, fără să se gândească la consecințe pe termen lung.

Or fi mai deștepți cei din extrema dreaptă?

Probabil că nu.

Dar când oamenii și-au pierdut încrederea în tine, votează împotriva ta, să te penalizeze.

5. Situația cu Ucraina

Când Rusia a atacat Ucraina, a făcut-o cu un singur scop: să provoace al treilea război mondial, să-și restabilească influența politică în regiune.

Setea Rusiei de supremație politică nu poate fi anihilată prin tărăgănare și fofilare, adică ceea ce face Europa acum. Degeaba trimiți doar bani Ucrainei, care nu dispune de forțe să bată Rusia cu totul. Trebuia o intervenție în forță, care să închidă scandalul cu totul. Ferm, abrupt, tranșant. Așa, peste haosul economic de după pandemie, se adaugă povara financiară de a trimite bani fără număr în Ucraina, ca tribut al lașității de a interveni.

Situația asta se va lungi încă 20 de ani, și Ucraina va deveni a doua Sirie, din cauză de guvernanți europeni incompetenți, iar omul de rând s-a cam săturat să plătească, atunci când nici el nu are.

Ce vreau să spun eu cu acest articol e atât: grijă mare la propriile noastre alegeri. Nu mai insistați în tâmpenii și see the bigger picture, altfel va fi trist în câțiva ani.

***

Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici. Pentru donații de 50 de euro sau mai mult, îmi poți propune tu un subiect. Pentru donații de 25 de euro sau mai mult, poți propune o poezie pentru cele 365 de zile de poezie.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading