De ce scoateţi fişa postului la IMM-uri, doamna Turcan?

Gigeilor le place foarte tare să ragă despre occidentul decadent şi despre sclavia corporaţiilor. Şi omit în mod foarte convenabil adevărata sclavie: cea de firmă românească.

Cea în care salariul vine mereu cu două săptămâni întârziere, ştii când pleci la muncă, dar habar nu ai când te întorci, orele suplimentare se înţeleg de la sine, pe principiul “uite-l, bă, cum rupe uşa, de cum se termină programul”, cea în care şefului i se pare normal să apară pe la fără zece şi să-ţi pună un proiect nou pe cap, unde atribuţiile tale includ minimum trei meserii, unde îţi faci singur şi actele, şi curat la locul de muncă, şi dacă arăţi bine şi şeful e mascul, se mai aşteaptă şi la o mu…. bonus.

Cu ce te puteai apăra în instanţă?

Cu fişa postului.

Acel document obligatoriu, în care ţi se stipulau foarte clar şi fără “dar stai să vedem” sarcinile pe care tu, angajat pe postul x, le aveai de îndeplinit.

Şi cu care te puteai duce să faci reclamaţii, dacă includea mai mult decât ar fi prevăzut în mod normal postul, sau în situațiile când ți se punea în cârcă ceva ce nu era inclus pe acolo, de către vreun nesimţit sau vreo nesimţită care omitea să adauge o primă aferentă muncii tale în plus. Pentru că nimic nu egalează în misecuvenism parvenitul român care crede că, pentru câteva sute de lei, și-a câștigat angajatul la belciuge.

Sub pretextul “simplificării birocraţiei”, ministrul muncii a dat la finalul lunii aprilie OUG 37/2021, cu care elimina fișa postului și regulamentul de ordine interioară printre firmele cu cel mult nouă salariați. Adică exact acelea care, pretextând numărul mic de angajați, trag de cei pe care îi au până în pânzele albe și scot untul din ei, pe salarii de obicei modeste.

Și ce tip de om se angajează la astfel de firme? În general cel cu studii medii, care are nevoie de job cu tot dinadinsul pentru a supraviețui, sau pentru a întreține copii, și care nu e conștient de drepturile lui de salariat. Cel mai vulnerabil la acest tip de abuz. Cel pe care îl poți constrânge prin țipete și urlete să muncească mult mai mult decât ești tu dispus să plătești și să presteze număr mai mare de ore decât ești tu dispus să îi treci legal în contract.

Să ne fie clar, când oamenii cer debirocratizare, nu se referă la documente absolut necesare pentru a defini corect și echitabil raportul angajat – angajator. Cer eliminarea a o parte din teșcălăul de hârțoage din binecunoscutul dosar cu șină, cele pentru care te plimbă statul de colo până colo fără motiv.

De exemplu: într-un an, sora voastră n-a depus declarația de venit, pentru că fusese salariată și nu avusese venituri independente. A venit citație furibundă de la ANAF și amendă. 50 de lei.

-Dar nu aveam ce declara.

-Atunci trebuia să declarați venituri 0! a zbierat cucoana de la ghișeu. Declarația trebuie completată și depusă în fiecare an, nu doar când ne convine nouă.

-Perfect. Pot plăti cei 50 de lei?

-Nu. Mergeți la trezoreria națională, achitați acolo, veniți cu dovada plății și cu nu mai țin minte ce alte hârtii, pentru care o să vă plimbați două zile, și abia atunci veți fi liberă de obligație.

-De ce?

-Pentru că așa v-am spus eu!

Bine, de când cu ghișeul.ro, toate aceste demențe s-au simplificat, dar acesta era genul de debirocratizare la care ne referim când cerem debirocratizare. La simplificarea drumului hârtiilor și banilor.

Pentru mine, OUG 37 nu e o debirocratizare. Ci doar un semn să evit IMM-uri. Desigur, mă evită ele pe mine primele, pentru că sunt genul de salariat care nu se lasă abuzat fără replică, și care scoate contractul de câte ori încerci să-l încaleci. Și care e 100% deschis să îmbrățișeze munca suplimentară în condiții de plată suplimentară. Adică exact genul de angajat de care zgârciții și abuzivii fug mâncând pământul.

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: