De ziua internaţională a fetiţelor

Pentru că azi e Ziua Internaţională a Fetiţelor, o zi destinată conştientizării faptului că educarea şi încurajarea copilelor e la fel de importantă ca atenţia pe care o oferim băieţeilor, m-am gândit să facem o listă cu nemulţumirile femeii de azi şi modul în care ele ar putea fi prevenite prin parenting.
Lista e deschisă (şi deschisă discuţiilor). Prin discuţii înţeleg idei, propuneri şi sugestii, nu înjurături.

A) Femeia de azi simte, deseori, că e cetăţean de rangul al doilea

Mod de prevenire: Conform educaţiei de modă veche, băiatul primea bani de buzunar, încurajări că poate face orice, ca viitor bărbat şi era servit de fetiţa familiei.
Poţi schimba asta. Învaţă-ţi fetiţa că simpla posesie unui 2 în viitorul ei buletin (respectiv 6, că e născută după 2000 🙂 ) nu o face cu nimic mai puţin şi cu nimic mai prejos de cei din jur, şi are tot dreptul să lupte pentru lucrurile pe care şi le doreşte.

B) Femeia de azi e încă parţial condiţionată să se simtă incompletă dacă e singură.

Mod de prevenire: Conform educaţiei de modă veche, tot ce făcea fetiţa era subordonat ideii “să te ia şi pe tine cineva”. Statut evident de remorcă fericită. Şi chiar dacă o femeie de azi s-a trezit la realitate, şi anume, că e bine şi frumos să ai o poveste stabilă, dar nu e nimic grav dacă n-o ai, încă o freacă la cap o sumedenie de “binevoitoare”: vai, dragă, da’ cată-ţi şi tu pe unul.
Poţi schimba asta: Arată-i fetiţei tale toate divorţatele care şi-au adus devotamentul, tinereţea şi frumuseţea ofrandă pe altarul penisului cuiva, iar la 40 de ani, au fost părăsite fără milă pentru că nu mai aveau sâni ca merele. Arată-i fetiţei tale toate victimele violenţei domestice şi toate văduvele şi spune-i aşa: “Iubita mea, important e să fii tu bine cu tine. E minunat să iubeşti, dar nu e nimic grav dacă nu o faci. O singurătate echilibrată e oricând de preferat unei relaţii de abuz”.

C. Femeia de azi e încă solicitată să răspundă pretenţiilor nejustificate

Mod de prevenire: Conform educaţiei de modă veche, femeia trebuia să dovedească perpetuu că e bună, generoasă, răbdătoare, şi în consecinţă, să se poarte mereu ca o doamnă, chiar dacă un bou sau altul o deranja peste limita răbdării.
Poţi schimba asta: Învaţă-ţi fetiţa că nu datorează nimic nimănui. Şi că unicul mod prin care se poate obţine amabilitatea ei este prin amabilitate. Unicul mod prin care se poate obţine devotamentul ei este prin devotament. Şi că dacă nu vrea să facă un lucru, are tot dreptul să comunice asta, iar “nu”-ul ei trebuie luat în considerare ca atare.

D. Femeia de azi se mai crispează în faţa insultelor

Mod de prevenire: Conform educaţiei de modă veche, femeia era îndelung mustrată, umilită verbal, pusă la punct şi agasată pentru orice iniţiativă şi pentru orice îndrăzneală. Trebuia să tacă şi să zâmbească frumos. Asta crea femei adulte debusolate şi dezechilibrate, chinuite de complexe şi de senzaţia propriei slăbiciuni.
Poţi schimba asta: Realitatea e că omul e suma luptelor sale. Învaţă-ţi fetiţa că dacă ea nu simte cu adevărat că a greşit unei anumite persoane, insulta e egală cu zero. Că trebuie să se scuture de praf şi să meargă mai departe. Că are în ea forţă şi energie să facă tot ce-şi doreşte în viaţă. Că dacă îşi identifică just scopurile şi căile de a ajunge acolo, numai cerul e limita.

Învaţă-ţi fetiţa că n-o împiedică nimic să fie fericită.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. George says:

  daca si in zua de azi, femeia e considerata cetatean de rangu’ doi, inseamna ca d-acolo incepe numaratoarea, si eu renunt la cetatenie. :)))

 2. Lorena Lupu says:

  eu vorbesc de lumea reală, George.

 3. George says:

  ai dreptate. cred ca am vazut prea multe reclame, prea mult timp. ta tv.
  e una cu genele sau sprancelele “bonielash” (am masacrat numele, sigur), unde niste cetatence de rangu’ doi dezvolta problema.
  nu stiu unde anume vreau sa bat. am uitat. poate ma ajuta cineva. cu alta reclama.

 4. Lorena Lupu says:

  Reclamele astea cu “fii puternică”, “ai curaj” şi “luptă” sunt pentru că realmente e nevoie de ele.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading