Despre podcasting în România

Pe măsură ce media oficială, “mare”, finanțată de stat sau de un sponsor (presă, TV, radio), a început să-și dovedească ineficiența și partizanatul, internetul și social media, în parteneriat cu voința unor oameni de a oferi povești autentice, au creat media “mică”, de obicei produsă de un internaut sau un grup restrâns de internauţi, cu un buget mic, de obicei resurse proprii.

Aşa au apărut blogurile (scrise), fotologurile (imagini), vlogurile (video) şi podcasturile (audio sau video, cu o anumită periodicitate şi structură repetitivă, caracterizate prin editarea minimă).

Eu am abonament la o grămadă de podcasturi din State. Le ascult în timp ce îmi fac abdomenele dimineaţa, în timp ce îmi beau cafeaua, dacă am ceva treabă care nu presupune efort intelectual – când scriu, pot asculta doar muzică. Le ascult în serile când nu mă uit la Netflix.

Mulţi podcasteri sunt foarte buni pe comedie sau excelenţi intervievatori. Chiar şi unii actori din SUA au podcasturi, şi cel mai bun interviu pe care l-am auzit luat lui Susan Sarandon vreodată a fost în cadrul unui podcast. Există podcasturi pe diverse teme, de la sport la arte, de la politică la sex, şi varietatea e similară cu a emisiunilor TV.

Unele au sponsor care plasează reclamă în calupuri, la început, mijloc şi final, altele au cutiuţă de donaţii, ca mine, pe Paypal sau pe Patreon.

Aşteptam cu entuziasm să apară podcasturi în România – deocamdată ştiu de unul singur, al standupperilor de la  Club 99.

Băiatul ăsta, Alin Florescu, are podcast de cam trei luni. M-a invitat ca guest pentru episodul pe care îl va lansa marţi.

Ca să returnez amabilitatea, în acest miniinterviu filmat în studioul lui l-am întrebat despre ce aduce el în domeniu şi ce urmăreşte să facă, iar marţi dimineaţa voi sharui episodul cu mine.

Sper să vă placă.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger