Devoratorul de clişee: Azi, “back to school”

Greu găseşti în zilele noastre ceva mai enervant decât tendinţa românaşului de a refuza vehement să gândească cu mintea din dotare, respectiv de a se încăpăţâna să maimuţărească Occidentul. Dacă Occidentul întâmpină luna septembrie cu “back to school”, hopa şi noi, cu mic, cu mare, indiferent dacă biznisul nostru are vreo legătură cu copiii sau nu, să “back to school”.

Prima oară când am întâlnit conceptul lucram la o revistă de muieri adulte. “Să facem un număr back to school”, a decretat maimuţa şefă, o proastă cu ifose. “Dar ce legătură are publicul nostru target cu şcoala, alta decât muia pe care o face şi acum cu pasiune adolescentină?” am băgat eu o glumă. Nesimţită, recunosc, dar urăsc proştii cu ifose. “Tu trebuie mereu să pui totul sub semnul întrebării, Lorena? Realizezi că e o atitudine necooperantă? AŞA SE FACE ŞI BACK TO SCHOOL O SĂ FACEM!”
Logic, tot ce a avut legătură cu şcoala în numărul ăla au fost nişte fustiţe plisate şi cămăşi albe cu dantelă în secţiunea feşăn.

Între timp, toată lumea e “back to school”. Nerzii singuratici care ar leşina în secunda în care ar trece poarta unei clădiri atât de aglomerate cum e o şcoală. Maneliştii agramaţi care n-au văzut niciodată o şcoală pe interior. Cucoanele trecute de menopauză. Moşii care se cred ei şcoli ambulante şi împart verdicte nesolicitate în stânga şi-n dreapta.

Toate brandurile şi toate produsele sunt “back to school”. De la perii de frecat covorul şi până la ţigări, de la alcool şi până la cosmetice.

Şi nu zic, ideea de a mai face un curs, de a mai învăţa câte ceva despre lume şi viaţă, ca să-ţi mai deschizi mintea şi să nu trăieşti cu impresia că eşti Ştie-Tot e chiar mişto. Dar care dintre noi se bagă la un curs nou?

De ce, dragă publicitate românească de rahat şi lipsită de identitate proprie, trebuie să subordonezi toată piaţa unei singure categorii de vârstă? Una care adeseori nu are legătură cu ce vinzi tu acolo?

E ca şi cum ai alege o săptămână din lună şi ai decreta-o Săptămâna Roşie. Şi măcar cu aia ai atinge 51% din populaţie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Hatmanu Arbore says:

    “E ca şi cum ai alege o săptămână din lună şi ai decreta-o Săptămâna Roşie. Şi măcar cu aia ai atinge 51% din populaţie.”… francezii ar numi-o menstruatie si-ar pune-o in FIECARE LUNA 🙂

  2. Hatmanu Arbore says:

    cu placere 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: