Dragă mămică isterică

Stăteam azi la coadă în urma ta, într-un Mega Image. Ţi-ai plătit cumpărăturile, ţi le puneai în plase, când copilaşul tău a început să tropăie în spaţiul strâmt din faţa caselor, blocându-mi trecerea. Eu, pasămite, îmi luasem doar o îngheţată şi o sticlă de apă, am terminat repede.

Eu am mângâiat finuţ copilaşul pe cap şi l-am rugat: Te dai puţin la o parte? Până să reacţioneze el, tu l-ai smucit cu mojicie. Era fetiţă. Şi ai început să urli ca apucată de streche: Proasta dracu’, mereu stai în drumul oamenilor. Dă-te la o parte!

Ţi-am zis pe un ton calm, deşi mi-am reprimat cu greu impulsul de a te da cu capul de marginea metalizată a casei de marcat: “Stimată doamnă, nu era nevoie!” Ai dat din umeri şi ai mai smucit copilul o dată.

În primul rând, dragă mămică isterică, procedând astfel, i-ai dat copilului tău informaţia că, în ochii tăi, el valorează mai puţin decât un străin la nimereală de la casa de marcat. L-ai umilit verbal în faţa unui întreg magazin şi a unei persoane străine cărora voi nu-i datoraţi nimic şi, care, evident, nu e nici o secundă recunoscătoare că ai ales s-o ajuţi aşa.

Eu nu ţi-s nimeni şi nici n-am reţinut nimic din fizionomia sau personalitatea ta, am reţinut doar brutalitatea faţă de făptura aia mică şi fragilă. Făptura aia mică şi fragilă, însă, e urmaşul tău de drept, viitorul om mare care te va privi într-o zi în ochi şi-ţi va spune cu seninătate: “Mi-a fost ruşine toată viaţa să fiu copilul unui jeg uman cum eşti tu!”

Şi, poate, te va brutaliza verbal aşa cum ai brutalizat-o tu. Asta e chiar indicat, pentru că ţi-o meriţi. Dar poate ţi-a moştenit prostia şi-şi va brutaliza copiii aşa cum a învăţat de la tine, iar asta mi s-ar părea impardonabil.

Aşadar, dragă mămică isterică, tocmai ai călcat în picioare fiinţa pe care trebuia s-o protejezi, în favoarea unui străin oarecare.

Apoi: eu rugasem frumos copilaşul să se dea la o parte şi, mai mult ca sigur, s-ar fi dat. Era doar cu privirea pironită la mine. Întâi am crezut că e din cauza frumuseţii mele răpitoare. 😀 După ce ai deschis tu clonţul, m-am prins că era altceva. Copilul ăla auzea pentru prima oară în viaţa lui nişte cuvinte rostite pe un ton uman.

Te mai miri că sunt atâţia proşti pe Internet care intră mereu în discuţii pe un ton de parcă te-ar fi scos din cur? Probabil că sunt copiii unor astfel de mame.

Dar ce e mai trist, dragă mămică isterică, e că-i vei transmite ăluia mic preconcepţia instinctuală că toţi oamenii sunt proşti şi răi ca tine. Şi asta e cel mai grav. Nu pentru că va tinde în mod natural spre singurătate, pentru că l-ai obişnuit de mic cu faptul că interacţiunea umană e un chin de nedescris, care trebuie scurtat pe cât posibil. Ci pentru că, urmărindu-te cât eşti de grotescă şi hidoasă în prostia şi răutatea ta, va dezvolta un ochi special pentru prostia şi răutatea altora.

Dragă mămică isterică,

probabil că tocmai ţi-ai condamnat copilul la comedie.

Update: Nu fi al nu ştiu câtelea care mă întreabă de ce comentez dacă n-am copii. Uite răspunsul aici.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

354 Responses

 1. Ali Mentara says:

  Acu’ 25 de ani, scena era identica, insa cum bine zice Radio Erevan, nu la Mega Image ci la Alimentara, nu cu sacosele pline ci cu ele cam goale, nu fetita de acum, ci ma-sa fetita si bruscata de ma-sa ei de atunci, tat’su si vreo doi vecini de “coada”. Femeia aia se poarta oribil cu pruncul ei pt ca asa s-or fi purtat toti cu ea si nu stie altfel. Drama e ca n-are cap sa stie rupe lantul asta al brutalitatii verbale si fizice. Iar aici treaba se complica si se bifurca. La nivelul ei de amarata, nu o duce capul, la nivel de societate, ii aratam intr-una aceleasi tipare violente. Sau ca sa nu mai bat campii aiurea, noi ar trebui sa mergem toata natiunea la terapie, nu cate unul pe rand. Asta daca mai exista asa ceva. Natiune, nu terapie.

 2. Gandire laterala says:

  1. Si eu am impresia ca Mega Image e inghesuit.
  2. Cand iei copilul de pe raft si nu-l probezi,,,la ce te astepti?!
  3. Doamna avea o criza de hipoglicemie…te-ai gandit sa-i oferi inghetata ta?!
  4. Data viitoare actioneaza dupa primul impuls…nu apare degeaba primul!
  5. Pentru prostii aia de care vorbesti nu merita sa scrii internet cu litera mare.

 3. Alina Costea says:

  Mii de felicitari pentru articol.Din pacate cunosc foarte multe cazuri de copilarii ruinate din cauza frustrarii parintelui/parintilor sau a certurilor dintre parinti, si a educatiei primite prin bataie.Mai rau e ca acesti copii au aplicat acelasi stil de educatie , bataia si copiilor lor.Au devenit copii inchisi in sine,agresivi verbal/fizic,care au ajuns in anturaje foarte proaste… unii dintre ei si-au mai revenit cu mult ajutor si sprijin din partea unor preoti, oameni care chiar ii iubeau si le doreau binele dar cu extrem de multa munca. Asadar copii sunt oglinda parintilor … din cauza unui comportament negativ,al unei educatii defectuoase si a unui comportament agresiv fata de copil chiar SE POT “NASTE MONSTRII”.Cu rabdarea , treci si marea vorba aceea…mai bine rupi din timpul tau 2 minute sa ii explici unui copil cu calm totul.
  Un copil e asemenea unui burete, absoarbe tot si ce e pozitiv dar si ce e negativ … si cel mai important e ca NU UITA.Inca odata felicitari pentru articol.KEEP UP THE GOOD WORK! O ZI FRUMOASA. 🙂
  P.S:un link util pentru cei ce au nu stiu cum sa-si educe copii:
  http://www.timpul.md/articol/copiii—oglinda-parintilor–educa-i-in-stilul-bunelor-maniere-36040.html

 4. Dojo says:

  Aveam un comentariu mai lung, dar inutil ..

  NU exista scuza pentru un asemenea comportament. Da, te scoate din pepeni. Da, esti obosit, tracasat etc. Nu te razbuni insa pe copil.

  Din bruma de psihologie pe care am facut-o, plus ce citesc de cand is mama, exista 2 chestii importante de care nu trebuie sa uitam ca parinti:

  1. NU exista copil rau. Nu se nasc ‘defecti’, noi ii tampim de cap prin lipsa de disponibilitate, agresivitate etc. Deci, daca ai probleme cu copilul, 99.9% ai gresit undeva ca parinte sau, chiar daca nu ai gresit efectiv, trebuie cumva sa iti imbunatatesti performanta.

  2. orice ‘istericale’ sunt de fapt semne de oboseala, de stres, poate al mic simte ca nu a fost suficient ‘bagat in seama’ ziua in cauza etc. Nu alearga in magazin de cretini, e modul lor de a-si exprima nemultumirea, oboseala, tristetea etc.

  Deci … multa rabdare si iubire, plus o doza de intelegere. Sunt mici, sunt inocenti si neajutorati. Se uita la noi ca la niste dumnezei, au nevoie de noi. Nu de bataie, nu de insulte, De dragoste si de intelegere.

 5. Pirvu Liviu says:

  Educatia e ceea ce traieste copilul in familie.Aceste trairi sunt baza personalitatii sale, a atitudinii fata de sine, ceilalti, si viata, atitudini ce ii vor pecetlui destinul.Daca iti fac copilul sa simta nefericit, aproape sigur ca o sa ajunga un adult nefericit.
  DIn pacate in Romania tehnicile de educare ale copilului constau in a sadi in el sentimente de rusine, vinovatie, inadaptare, mai rar DRAGOSTE.Si ce e mai trist e ca foarte putini fac copii din dragoste.O fac sa isi satisfaca instinctul matern sau cine stie din ce alte motive egoiste (sunt foarte multe, si unele de-a dreptul sinistre).
  Tot sinistru e ca, copilul e vazut si tratat ca o posesie.”E copilul meu, fac ce vreau cu el, mi-l cresc cum stiu”, “Eu te-am facut, eu te omor” etc sunt vorbe care evidenteaza clar asta.

  Nu e greu sa faci un copil insa e greu sa il cresti bine.

 6. Raluca Marinescu says:

  Reblogged this on Ralucauca's Blog.

 7. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will come back
  sometime soon. I want to encourage continue your great job, have a nice day!

 8. mira bela says:

  nu este pe placul meu

 1. August 19, 2014

  […] am decis sa ma bag si eu in seama. Asta pentru ca am vazut cum o postare intitulata ‘Draga mamica isterica‘ a devenit virala. Cititi si zaboviti un pic inainte sa aruncati cu piatra. In primul rand, […]

 2. September 1, 2014

  […] enervat / perturbat / isterizat toate proastele posibile cu şlagărul meu de mare angajament, Dragă mămică isterică. M-au acuzat de rea-voinţă, nesimţire, curvăsărie, herpes vaginal şi multe, multe […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading