E ok să nu te duci acasă de sărbători

Zilele astea, fac un live zilnic pe pagina mea de Facebook. În secret mi-am dorit întotdeauna un matinal de radio. În plus, v-am povestit că, din cauza unor motive personale, am rămas la Bucureşti de sărbători. În plus, un live dimineaţa zilnic de la 9 la 10 mă obligă să nu dorm până la 12, şi după o oră de poveşti cu comunitatea mea, sunt mai productivă şi mai pozitivă toată ziua.

Aceasta e o introducere pentru o mică discordie care s-a deschis în comentarii ieri, pe subiectul mersului acasă de sărbători.

O fată a început să-mi descrie cum mâncatul obsesiv – compulsiv e un mod de a scăpa de cotcodăcitul rudelor an de an, pe diverse teme pe care multe femei le urăsc: când găseşti şi tu pe unul să te ia (merci, mă simt de minune singură), când faci şi tu un copil (nu mă interesează topicul), păi dacă nu vrei să găseşti pe unul şi să faci copii, pentru ce trăieşti (sorry, vasilico, dacă nu ai un scop în afară de a slugări un gigel şi a te împui, viaţa TA e cam tristă şi goală; eu am pentru ce să trăiesc.) Şi de aici, dramă.

A intervenit un domn, pe care probabil că muieretul din familie nu l-a agasat niciodată în acest mod, ci i-au păstrat mereu ultima chiftea şi i-au dat-o adorator, să spună că oooh, vaaai, dar e totuşi o obligaţie să te duci acasă, la familie, de sărbători, indiferent cât e de plictisitor, pentru că le produci o bucurie.

Şi da, asta explică exact diferenţa de tratament a familiei tradiţionale faţă de băieţi şi faţă de fete.

Bărbatul e cununa familiei; îl sufli în partea dorsală din secunda în care intră pe uşă şi până iese, îi complimentezi maşina, gagica (dacă are), înţelepciunea de a se feri de bagaboante care e c***e şi numa’ pă interes (dacă nu are), casa, jobul, libertatea (dacă e şomer) şi îi faci toate mâncărurile preferate, că doar vine prinţişorul acasă.

Evident că bărbatul, nepus niciodată la nici o treabă şi pupat monoton şi redundant în c inclusiv pentru arta de a se scărpina degajat la oo, se plictiseşte crunt, dar totodată, experimentează o oarecare satsfacţie care îl face să vrea să revină.

Femeia e pradă criticilor, de cum intră pe uşă. Parcă s-a îngrăşat, parcă a slăbit, de ce nu face nimic pentru lookul ei, de ce se tunde, de ce îşi lasă părul lung, de ce nu-şi găseşte pe vreunul, de ce nu îl părăseşte pe ratatul cu care e acum că ar putea găsi mai bine, de ce nu face copii, de ce face prea mulţi copii. Dacă persoana deţine ovare şi glande mamare, toată lumea din familia aia, inclusiv animalele de companie, o sâcâie cu câte o inepţie, fără să le pese vreunuia de priorităţile şi ţelurile ei. Mofturi. Pune mâna şi fă un copil.

Şi între timp, mergi şi curăţă şi tu cartofi cu mă-ta.

Dar, tată, sunt CEO la Oracle.

Nu contează, la mine în casă eşti tot Alinuţa şi te duci şi cureţi cartofi cu mă-ta ACUM!!

Dar, tată, am condus 12 ore până aici.

Păi da, că eşti femeie şi femeile nu ştiu să conducă.

Pentru bărbaţi, sărbătorile în familie sunt servire la tavă, complimente infinite şi cântat în slavă. Pentru femei, sărbătorrile sunt muncă nonstop, pe brânci, remarci intruzive de la diverse rude cu care nu ai nici un chef să stai de vorbă şi stres neîncetat.

De aceea, bărbaţii nu înţeleg cringe-ul de a merge acasă de Sărbători al femeilor, iar femeile îi înjură în gând pe bărbaţii lor când vor acasă de sărbători. Păi, evident că vrei acasă, fi-ţ-ar familia a dracu’. Pe tine, mă-ta o să te pupe şi-n locul umbros, pe mine mă pune la înfăşurat sarmale şi spălat vase.

Fetelor, dacă vă recunoaşteţi în descrierea asta, e perfect ok să nu mergeţi acasă de sărbători.

Vă comandaţi meniu de la restaurantul preferat, vă echipaţi în cea mai confortabilă pijama şi faceţi maraton de RuPaul’s Drag Race pe Netflix. Sau ce alt show vă place. Economisiţi stresul intruziunii şi hărţuirii, vă bucuraţi de linişte şi dacă vă luaţi un vinişor bun, veţi avea sărbătoarea vieţii voastre. Fără conversaţii de rahat cu persoane care derivă bucurie din a vă stresa.

O familie care nu-şi preţuieşte fetele nu merită să le aibă alături.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. M says:

  *Femeia e pradă criticilor, de cum intră pe uşă. Parcă s-a îngrăşat, parcă a slăbit, de ce nu face nimic pentru lookul ei, de ce se tunde, de ce îşi lasă părul lung, de ce nu-şi găseşte pe vreunul, de ce nu îl părăseşte pe ratatul cu care e acum că ar putea găsi mai bine, de ce nu face copii, de ce face prea mulţi copii. Dacă persoana deţine ovare şi glande mamare, toată lumea din familia aia, inclusiv animalele de companie, o sâcâie cu câte o inepţie, fără să le pese vreunuia de priorităţile şi ţelurile ei. Mofturi. Pune mâna şi fă un copil. ”
  Poftim? Unde asta? Nu cunosc un singur exemplu unde să fie măcar 10% din discriminarea asta de care vorbești.
  Apropo, sărbători fericite!

  • Lorena Lupu says:

   Că nu cunoști tu nu e foarte relevant. Probabil că nu cunoști foarte multe femei, iar dacă da, doar la nivel de bună – bună.
   Sărbători fericite și ție.

 2. M says:

  Se poate. Dar se poate și ca tu să te înșeli și să generalizezi eronat, nu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: