“E părerea mea!”

Toţi avem păreri. Unii dintre noi le ţinem pentru noi în lucrurile care nu ne privesc, alţii le îndesăm intruziv în coasta împricinatului, iar alţii le comunicăm oricui are chef să asculte, sub sloganul “Eu nu bârfesc, eu doar dau cu părerea.”

Probabil, în funcţie de deficitul de băgare în seamă şi disponibilitatea de a se înjosi a “opinentului”, toate cele trei căi sunt corecte. În schimb, ce nu înţeleg eu e opinia erectă şi dură ca penisul lui Jupiter, impermeabilă la nuanţe şi incapabilă să se adapteze măcar un pic la realitatea scenei de sub ochii deţinătorului sau deţinătoarei ei.

Omul cu ceva creier se informează. Află tot ce e de aflat despre un subiect şi, pe baza a ce a descoperit, îşi conturează o opinie. Opinie care poate fi supusă modificărilor permanente, pe măsură ce vine informaţie nouă despre subiect. Omul cu ceva creier nu se sperie de întrebările care-i pun în îndoială opinia şi poate răspunde la ele nuanţat, cu argumente.

Omul absolut idiot înlocuieşte informaţia cu impresia. Dat fiind că materia lui cenuşie e puţină şi operează cu noţiuni elementare, el nu poate înmagazina foarte mult despre o anumită temă şi, tocmai de aceea, circuitul opiniei în mintea cretinului e cam aşa:

-etichetarea: “A, eşti gay. Fagot nenorocit, din cauza voastră nu ne iubeşte Dumnezeu şi Sfântul Ioan Botezătorul. Voi aţi adus ţara asta în desfrânare!

-refuzul întrebărilor: “Ce, bă, de ce cred io asta? Pentru că aşa zic eu, da?”

-cramponarea încrâncenată de propriul verdict: îi explici imbecilului, cu răbdare, fapte din lumea reală care arată că opinia lui e complet greşită. Îi aduci argumente istorice, geografice, matematice, chimice, psihologice, sociologice, fizice, etice, estetice şi metafizice. Nu pricepe. Alegi un limbaj mai simplu, mai pe înţelesul prostului. Nimic. Prostul combate tot ce spui tu cu apoteoticul şi mirobolantul: “E părerea mea!”

-indignarea cu spume la prima încercare de a-i explica cu blândeţe şi răbdare – subliniez – BLÂNDEŢE ŞI RĂBDARE, să eliminăm ofuscarea pe decedaţii de linie maternă – că s-ar putea să nu aibă chiar 100% dreptate: “Te iei de părerea mea??” De mă-sa poţi să te iei. Părerea însă e un teren sfânt.

-grebla de epitete aruncate spre perceputul adversar când simte că părerea e uşor clătinabilă, dacă o hâţâni cu logică: “Nu mă interesează ce spui tu, că oricum eşti o curvă nefutută, grasă, anorexică, beţivă, tocilară şi iară n-ai şapcă.”

Orice om care are impresia că părerile pot sfida liniştit realitatea concretă ar merita bătut în cap cu un ciocan gigantic până devine primul cui uman din lume.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. Dan says:

  Parerea mea e ca parerile sunt cam 99,9% clisee. Parerea mea, evident.

 2. Radu says:

  Cei mai multi oameni sunt incapabili sa inteleaga ca un gand poate fi adevarat sau fals si e doar un gand.
  Creierul produce ganduri asa cum rinichii produc urina, dar unii au impresia ca propriul creier produce doar ambrozie sau mosc.

 3. Diana says:

  N-as putea sa spun ca ce se afla in articol nu e corect si ma simt si putin ciudat ca insusi eu obisnuiesc sa-mi dau cu parerea despre o persoana in acel mod, dar asa imi sta in fire si imi dau seama ca nu e chiar bine. Ce-i drept, incerc pe cat posibil sa nu expun partile negative, si n-o fac nici din proprie initiativa, doar atunci cand o persoana imi cere.
  In general, accept si critici si tin cont de ele, dar sunt si orgolioasa si tind sa cred ca ceea ce spun e de multe ori si adevarat.

  Pot spune ca articolul m-a ajutat, o sa-l iau in considerare atunci cand voi fi pus intr-una din situatiile de mai sus.

 4. Flori says:

  “It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it.” – Aristotle – adevar grait-a !

 5. Nicolae Satnoianu says:

  Problema asta cu impresiile nu cred ca e doar apanajul persoanelor cu intelect redus. Ba dimpotriva. De cele mai multe ori cetatenii mai cu carte au impresii mai adanci. Si asta pentru ca in virtutea abilitatii sporite de a “citi printre randuri”, cetatenii cu IQ si EQ ridicat emit mai rapid pareri. Care, de cele mai multe ori, se bazeaza pe informatii incomplete si pe perceptii. Iar perceptiile nu le poate schimba nici Jupiter. Care, apropos, nu cred ca e campion cosmic la partea cu duritatea penisului. Eu as fi pariat pe Vulcan. Asta pentru ca a reusit sa-i puna pirostriile lu’ Venus. Numai ca Venus a ars-o periculos cu Bachus, Marte, Mercur si Neptun. Ceea ce demonstreaza clar; fie Vulcan o avea, totusi, cam mica, fie cam rara. Asa ca as schimba clasamentul cu Neptun pe primul loc. E de la mare, bronzat, are furca, pe langa plamani si branhii. E clar. Rezista la cursa lunga. Numai ca, pe cand sa dau verdictu’, aflu din cea mai mare enciclopedie planetara, Wikipedia, ca Venus a trecut la muritorul Adonis. Asta m-a convins. Exista zei ai sexului printre muritori si morti printre zei. In opinia mea, perceptia ta referitoare la erectia lu’ Jupiter e gresita. Q.E.D.

 6. Sorin says:

  Nu cei care își exprimă părerile (fie că li se cere, fie că nu) sunt periculoși, ci cei care au doar certitudini și nici o îndoială cu privire la opiniile lor..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: