Europa e dezamăgitoare

De două zile, Rusia devastează Ucraina, prin operații terestre, aeriene și maritime. Ucide soldați și civili pe unde apucă. Și deși întreaga Europă – și Statele Unite, btw – declaraseră de n ori că au trupe prevăzute și pregătite pentru defensivă, momentan rușii fac ce vor, cu relaxarea dată de superioritatea numerică, și întreaga lume e de partea Ucrainei în lozinci frumoase pe social media și dansuri tematice în fața ambasadelor, ok, o parte oferă cazare și mâncare refugiaților, dar nimeni, absolut nimeni nu face lucrul de care ar fi cu adevărat nevoie. Și anume, să vină cu trupe și să îi ajute propriu-zis pe ucraineni în acest război care, de fapt, va crea o nouă ordine mondială. Care va confirma șubrezenia proiectului european și victoria alianței Rusia – China. Pentru că, odată acaparată Ucraina, Putin va continua pe modelul lui Hitler în cel de-al doilea război mondial. Țară după țară, până când va recrea cortina de fier și vechea zonă de influență rusească de pe vremea bolșevicilor.

Iar cine nu știe ce înseamnă o invazie rusească, e liber să întrebe bătrânii care au trăit “eliberarea” de după cel de-al doilea război mondial. Crime, violuri, case dărâmate, bunuri furate şi distruse, animale căsăpite.

Taman de aceea, Europa nu ar fi trebuit să ignore apelurile disperate de ajutor ale lui Volodymyr Zelensky – al cărui deces aştept să fie anunţat la televiziunile de ştiri în fiecare moment – ci să contraatace. Chiar dacă Ucraina nu e un membru NATO şi UE, e un aliat, e o ţară care şi-a declarat de nenumărate ori orientarea pro-europeană şi pro-democratică, iar datoria Europei ar fi fost să acţioneze. Să acţioneze concret. Nu prin declaraţii de social media, ci prin resurse militare, trupe şi armament.

Cu ce îl ajută pe ucraineanul aflat pe câmpul de luptă un hashtag #westandwithUkraine? Cu absolut nimic. Dar, Lorena, le-au pus nişte sancţiuni şi au cancelat Rusia cu totul. Poate că floricelele corecte politic sunt profund speriate de cancel culture, dragi copii, dar iată, teroriştii, dictatorii şi criminalii nu sunt impresionaţi. Merg înainte cu siguranţa unui buldozer.

Pe umerii fragili ai Ucrainei părăsite şi lăsate de fapt să se descurce cu forţe proprii stă siguranţa întregii Europe. Iar momentan, Europa se face că nu vede. Dezamăgitor. Profund dezamăgitor.

Mai dăm un hashtag, mai un afiş, mai un tss, tss, ce răuţ e Putin şi ne culcăm liniştiţi. Zicem că am luptat.

De aceea serviciul militar ar trebui să redevină obligatoriu. Dar nu gluma aia sinistră de dinainte de 89, când, sub pretextul armatei, diverşi rataţi sadici cu diverse boli psihice torturau copii proaspăt ieşiţi din licee, pentru că era un mod de a-şi umple vieţile lipsite de sens. Ci un serviciu militar competent şi eficient, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete. Mai ales pentru fete, care au mai multe de apărat, şi nu doar de duşmani din afară.

Ar trebui să ne trezim la realitatea faptului că triggerul de social media, cancelingul şi hashtagurile nu ajută în situaţii disperate.

Şi că Putin trebuie oprit.

Regret că nu am serviciul militar făcut şi că, dacă mi-ar da cineva o armă, probabil că mi-aş da singură în cap cu ea. Dacă aş fi un soldat antrenat, aş pleca mâine să mă înrolez în Ucraina. Şi ar fi singurul ajutor cu adevărat util. Acest text nu ajută cu nimic, aşa cum smiorcurile de dedesubt şi din jur nu vor ajuta cu nimic.

Singurul ajutor oportun ar fi un glonţ în tâmpla lui Putin.

Dar cine e suficient de puternic să îl tragă?

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Morbo says:

  De ce noi, NATO, i-am ataca pe rusi daca nu avem nici o obligatie fata de Ucraina? Nici Ucraina nu cere asa ceva, pentru ca stie ca s-ar declansa un razboi nuclear. Care ar produce mai multe pagube si Ucrainei. Si noi, de ce ne-am distruge tara pentru asta? Pentru ca asta s-ar intampla, pana sa-i invingem pe rusi Dobrogea ar fi facuta praf. Rusii sunt la granita acolo. Macar sa asteptam sa fim atacati sau un alt membru NATO sa fie atacat.

 2. Morbo says:

  inca un ajutor util e sa doneze cine poate bani pentru armata Ucrainei. Cautati dupa National Bank of Ukraine donate army si gasiti linkul. Popor care sa lupte e destul si la ei, rusii au doar 150000 in zona(plus sabotorii infiltrati minus 3-4000 morti deja) dar finantarea nu e destula niciodata.
  Dar da, daca as fi soldat antrenat, probabil m-as duce si eu, dar nu as implica direct in lupta tara mea, daca nu e atacata (sau alt membru nato). Ca daca nato apara cu trupe pe orice prieten atacat, care mai e diferenta intre a fi membru nato si a fi doar prieten? Vezi atunci ce paranoia s-ar declansa in lume.

 3. Monica says:

  Se pot face donații pt armata Ucrainei. Atât direct cât și prin ONG-uri ce ii ajuta de când a fost anexata Crimeea. Putem sa ne contactam reprezentanții politici (deși parca îmi vine sa rad când ma gândesc la cum as suna eu biroul unui deputat sau senator). Eu ascult muzica de artiști ucrainieni în loop de două zile pe spotify și sper sa ii mai găsească lumea ca să le crească numărul de ascultări (momentan am rămas la Alyona Alyona și Onuka, ca îmi plac)

 4. Ion says:

  Tarile NATO inseamna tari in majoritate dezvoltate economic pe care le intereseaza, in primul rand (si in cel mai egoist mod posibil) de propria natie, de bunastarea ei si de evitarea oricarui posibil conflict cu Rusia. America si-a permis sa invadeze Irak-ul, Siria, Iugoslavia intrucat tarile astea erau nule, dpdv militar, fata de ea (motivele fiind, evident, strict economice, financiare si geo-politice – cazul Iugoslaviei, un ghimpe pt SUA, la acel moment). Cu Rusia nu e de glumit, pt ca au cea mai puternica forta nucleara a lumii (superioara SUA). Ucraina este sacrificata voit, este evident pt toata lumea.O zona de excludere aeriana, asa cum a cerut Zelenski, ar ajuta enorm Ucraina, dar ar implica, mai devreme sau mai tarziu, ca avioanele NATO sa intre in direct conflict si sa doboare avioanele rusesti. Ceea ce inseamna un conflict direct NATO – Rusia – lucru pe care NATO vrea sa-l evite cu orice chip, pt ca ar duce la WW3. Polonia s-a oferit sa le dea MIG 29-urile Ucrainei, dar nici macar asta nu s-a aprobat, din motivele de riscuri evidente expuse mai sus.
  Ca NATO se teme de Rusia, iarasi, este evident, incepand cu SUA insasi. Occidentul ar avea infinit mai mult de pierdut in urma unui conflict militar direct cu Rusia decat Rusia insasi, iar vestul stie asta. Nu poti sa compari economia, infrastructura si tot ce are occidentul cu Rusia, care, in fond, nu inseamna decat Moscova si Sankt Petersburg – in rest, e ignorabil.
  Se vede si se cunosc foarte clar crimele odioase pe care rusii le fac in Ucraina. Omoara oameni, copii, batrani, femei, toti nevinovati. Trag direct in refugiati si in autocarele cu copii. Bombardeaza spitale, maternitati, distrug tot in calea lor. Dar vestul prefera sa sacrifice o tara decat sa escaladeze conflictul, pt ca Rusia nu ar putea fi pusa la pamant usor, chiar daca intreg blocul NATO ar “invada-o” din toate partile. Nu este sigur ce va face China intr-o atare situatie.
  Rusii nu au scrupule, niciodata nu au avut. Soldatii lor violeaza si acum femei, fix ce faceau in 45, cand au ocupat partea estica a Germaniei. Rusii nu s-ar da in laturi sa foloseasca orice fel de arme, inclusiv nucleare, pt a rade de pe suprafata Pamantului o tara. Pentru ei e normal, in mentalitatea lor, sa utilizeze arme de orice natura pt a-si atinge scopurile.
  Ca Biden este un senil las, este si asta evident – desiiiiii……poate ca se foloseste de imaginea asta si ascunde si el multe. Poate ca ar fi fost bun acum un George Bush senior, nu se stie. E prost ca, din nou, vestul e las si nu face decat sa-si vada interesul. Intre timp, oamenii nevinovati mor pe capete. Inclusiv rusi spalati pe creier de o propaganda sortita, la final, esecului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: