Europafest îi ia pe fotografi de proşti

Dacă aş avea câte un leu pentru fiecare ocazie când am scris împotriva mocangelii, mai ales acolo unde nu-şi are rostul, aş avea permis de pilotat elicopter. Dar, pentru că tema e inepuizabilă, zic să mai râdem puţin pe subiect.

Azi, Europafest. Un festival mare, de renume, cu buget cât Mitropolia Română, predominant public. Nu mă înţelegeţi greşit, e lăudabil că statul mai dă şi bani pentru muzică bună, nu-i îndeasă pe toţi în fundurile lui Vâlcov şi Şova. Însă, oricât de europeni s-ar da europenii de la Europafest, modul în care îşi bat joc de fotografi an de an e demn de pus în ramă.

Vrei fotograf să imortalizeze un eveniment? Foarte simplu. Dacă eşti eveniment mic, îl întrebi cât l-ar lăsa inima să vină pentru eveniment mic. Unii cer sume infime, alţii, prieteni, nu cer nici un leu, pentru că înţeleg situaţia. Care cum vor şi pot.

Eşti eveniment mare, cu sute de mii de euro buget? Păi, angajezi naibii un fotograf. Cum de ce? Pentru că el e omul care va arăta universului că ai existat.

Şi acum, iată cum procedează Europafest.

 

“CONCURS – Fotograf oficial EUROPAfest 2015

jmEvents lanseaza un concurs pentru desemnarea fotografului oficial al Festivalului International EUROPAfest 2015.

Participantii trebuie sa trimita 5 fotografii originale pana la data de 10 aprilie 2015.  Fotografiile primilor clasati vor fi postate pe pagina de facebook a EUROPAfest, in perioada 15 – 25 aprilie 2015, iar castigatorul va fi desemnat prin votul juriului si aprecierea publicului.”

 

Aprecierea publicului înseamnă că un număr oarecare de distruşi o să-ţi dea mesaj privat în zilele care urmează, să-ţi cerşească like.

 

“Conditii de participare

Cei interesati se vor inscrie cu un numar de 5 fotografii originale, realizate personal.  De asemenea, daca e cazul, se va face si o trimitere catre portofoliul personal in format digital (blog,site, etc.).

Fotografiile trimise trebuie sa  pastreze caracteristicile EXIF si sa aiba o calitate de maxim 1 Megapixel, in format jpeg.

Fotografiile trebuie incarcate fara rama si fara sa contina vreun watermark.”

 

De ce fără watermark? Împiedică watermarkul cu ceva evaluarea calităţii unei fotografii? Logic că nu. Watermarkul împiedică însă altceva. Însuşirea muncii altuia.

Bun. Dar ce oferă acest festival cu buget de jumătate de milion de euro eventualului câştigător?

“Beneficii

Castigatorul va fi recunoscut ca fotograf oficial al EUROPAfest 2015 si i se va asigura promovare dupa cum urmeaza:

– programul EUROPAfest

– pagina de Facebook EUROPAfest

– pagina web a concursului Bucharest International Jazz Competition www.jazzcompetition.ro

– pagina web a organizatorului festivalului EUROPAfest www.jmEvents.ro

– in comunicatele de presa cu specificarea sursei fotografiilor realizate

– exista posibilitatea realizarii unei prezentari a imaginilor surprinse in cursul zilei/ zilelor precedente ale festivalului in spatiile de concert

– de asemenea, exista si posibilitatea realizarii unei expozitii in holul salii de spectacol de comun acord cu organizatorul festivalului, detaliile urmand sa fie discutate.”

 

Şi de aici deducem ce NU se oferă. Nu se oferă remuneraţie, nu se oferă transport, cazare şi masă până la Sibiu. Eşti singurul angajat din univers care-şi plăteşte singur dreptul de a munci. Dreptul de a pune la bătaie aparatură de mii de euro, experienţă şi timp, pe banii tăi. Iar legat de posibilitatea expoziţiei, presupun că e vorba de următorul deal: noi dăm peretele. Dacă-ţi printezi singur pozele şi-ţi cumperi cuie, te lăsăm să le agăţi.

 

Bun, o să ziceţi voi, dacă nu dau nimic, nici nu-şi permit să ceară nimic, nu-i aşa? Desigur, cer o nimica toată. Atâtica:

“Mentiuni Speciale

Fotografiile realizate pe durata EUROPAfest 2015 devin proprietatea jmEvents.  jmEvents poate folosi, publica si republica aceste produse in intregime sau partial, individual, in toate publicatiile mass-media din prezent si din viitor, si pentru orice scop, indiferent, pentru ilustrate, arta, editoriale, scopuri publicitare si comerciale, sau orice alte scopuri fara restrictii la modificari, fara obligatia de a acorda ulterior compensatii pentru utilizarea lor.

Totodata, organizatorul nu raspunde de continutul materialelor care vor fi transmise pentru participarea la concurs, participantii asumandu-si integral raspunderea pentru eventualele incalcari ale legislatiei privind drepturile de autor.

Castigatorul trebuie sa fie disponibil pe toata durata desfasurarii EUROPAfest 2015, 14 – 23 mai 2015.”

 

Pe scurt, tu trebuie să trăieşti din propriii tăi bani zece zile, în alt oraş, în timp ce munca ta va deveni a altuia, inclusiv “în scopuri publicitare şi comerciale, fără obligaţia de a acorda ulterior compensaţii”.

Aha, zici tu. Dar măcar îmi apare numele în publicaţii mass media “din prezent şi din viitor”?

Ca fost redactor de revistă glossy îţi răspund: pozele vin fără watermark. Unii se simt să menţioneze fotograful, alţii nu. Eu care-s o disperată a proprietăţii intelectuale sunam mereu să întreb cine a făcut fotografiile. Uneori se declanşa o investigaţie de tip Agatha Christie până primeam un nume. Şi nimic nu garanta că nu era ceva de genul:

Secretara: Boss, ce fac, mă tot întreabă nebuna de la ziar cum îl chema pe pozar. Cine dracu’ îl ţine minte şi pe puţulică ăla?

Boss: Zi şi tu un nume la nimereală. Gen, Vasile Pule-Mături.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

27 Responses

 1. Intr-adevar este foarte trist ce se intampla cu fotografia si faptul ca fotografii nu sunt apreciati pentru munca lor si pentru studiile lor, iar altii vor sa profite pe carca noastra sub pretextul unui concurs

  • Lorena Lupu says:

   ştiu, de asta am şi scris textul. solidarizez. 🙂

   • Doar nu crezi ca o sa raspunda invitatiei vre-un fotograf de doamne-ajuta … De regula, universul spune ca orice actiune are o reactiune de aceeasi intensitate. Astfel, ar fi normal sa se inscrie la concurs fotografi care dau dovada de acelasi nivel de seriozitate si profesionalism. 🙂

    • Lorena Lupu says:

     păi şi dacă în urma presiunilor noastre festivalul îşi schimbă politica, nu ies câştigaţi fotografii de doamne ajută? că se creează un job în locul unei mocăciuni?

    • jademan says:

     Mă pricep să fac poze. Și mișto. 😀

 2. Cosmin says:

  Imi pare rau sa vad ca nu s-a schimbat nimic .Si acum doi ani fix aceeasi poveste.Se pare ca le merge de minune din moment ce procedeaza la fel, Cu multumiri autoarei ca readuce acest caz in discutie.

 3. Alex Micu says:

  Ce e mai trist e ca sigur o sa se găsească niște “Gicu Photography” din Sibiu sau de unde se tine festivalul, iar organizatorii se vor mulțumii cu ce primesc.

 4. florijianu says:

  nu doar fotografii lucreaza gratis ci tot personalul …stiai asta ?

 5. Sorin B. says:

  N-as merge sa fac poze (in niciun caz fotografii) nici macar cu telefonul mobil, in asa conditii. Marlanie curata! Foarte fain articolul :))

 6. ralucahippie says:

  Ma-sa de treaba. La One World Romania, care e organizat exclusiv cu voluntari, si cu buget extreeeeem de mic pt ceea ce se face, intotdeauna Centrul Ceh ne-a asigurat trransport si masa

 7. Mircea Rosca says:

  Pe aceeasi idee merge si concursul acesta: https://www.facebook.com/FCUCluj/app_1640257552860805 Premiul este dreptul de a munci oficial. hahahahhaaaaa

 8. “Organizatorii” unui eveniment aşa zis respectabil ar trebui să înveţe că munca de calitate pe care o vor ei de la un fotograf ar trebui să fie muncă plătită.
  Nu este niciun privilegiu că stai pe plantaţie şi munceşti zile întregi pentru festivalul altuia şi mai scoţi bani din buzunarul tău pentru diverse utilităţi, doar ca să apară numele tău pe poze, ceea ce oricum ar fi un drept intrinsec, iar ei apoi să aibă drepturi exclusive asupra muncii tale, ba chiar să le monetizeze prin materiale publicitare.
  Echipamente de mii de euro strânse cu sudoare nu se decontează doar prin plăcerea de a face poze la un festival de muzică ce te unge la suflet, sau prin like-uri şi laude şi alte cele.
  Un profesionist e normal să fie plătit pentru timpul lui, pentru abilităţile şi deprinderile pe care şi le-a dezvoltat după ani buni pe teren, şi pentru că până la urmă munca lui este cartea de vizită a festivalului, este ceea ce vede lumea online şi poate înclina balanţa între “WOW!” şi “meh…”
  Deci oameni buni, obişnuiţi-vă că atâta timp cât nimănui nu îi pică aparatura şi experienţa gratis din cer, şi atâta timp cât vreţi calitate, alocaţi un buget pentru acel aşa zis fotograf oficial. Nu este nicio ruşine în asta, să ştiţi !
  Altfel, prin mocangeală şi concursuri din astea absolut perfide şi ieftine,veţi ajunge să schimbaţi staff-ul în fiecare an, să nu aveţi nici un fel de continuitate cu oamenii cu care lucraţi, şi de-ar da Domnu’ , v-ar şede bine şi un boicot la concursuri de genu’, că poate vă intră în cap mai bine că fotografia nu e un moft de “hipster”, ci e muncă. Şi încă multă…

 9. cipslim says:

  cel mai trist este ca-mi sare ochii din orbite futuvangura cu movul pulii care ai facut designul pupate-ar trenu si buba neagra de javra si pe tine si pe aia care fura munca la fotografi, ca numai titlul pot citi in pagina asta fara sa ma apuce pandaliile!!!111

 10. Lexi says:

  Buna!
  Fotografia nu e singurul domeniu in care trebuie sa lucrezi pe gratis pana ajungi cunoscut si cu destula experienta incat sa fii apreciat si bine platit. Pentru orice cariera (inclusiv pentru cele de inginer in care studiezi destul de multi ani-cred ca e incomparabil cu studiile fotografilor care am vazut ca variaza de la cateva luni pana la 1 an) trebuie sa lasi de la tine, sa muncesti, sa faci practica, sa faci intershipuri, toate neplatite sau in cel mai bun caz platite cu foarte putini bani.

  • Lorena Lupu says:

   Şi dacă nu e singurul domeniu, e normal?

  • Cristiana says:

   La fel cum la magazin platesti pe loc, la fel poate fi reglementata si fotografia. Nimeni nu are dreptul la aparatura mea, la timpul meu, la experienta mea, la studiile mele (care s-au desfasurat in domeniu vreme de 8 ani). La fel cum eu nu am dreptul sa intru la tine in locuinta, sa-ti deschid frigiderul, sa mananc pe saturate, sa imi pun picioarele pe masa ta si pe urma sa plec fara vreo explicatie. Asa-i ca ai chema politia? Hai sa trecem un pic in registrul bunului simt. Nu este normal sa lucrezi fara sa fii platit in vreun fel sau altul, punct.

 11. Lexi says:

  Nu stiu ce este normal sau nu dar asta e realitatea pe care trebuie sa o accepti la un moment dat, la inceputul carierei in cea mai mare parte, Nu fac parte din domeniul fotografiei, nu cunosc nimic despre asta dar pot spune ca a trece pe Cv o anumita experienta conteaza foarte mult desi nu ai primit nimic in schimb; in cazul de fata fiecare dintre cei doi primesc cate un avantaj, fie ca e mai mic sau mai mare. Mi-am permis sa-mi dau cu parerea pt ca am studiat domeniul stiintific, am lucrat cativa ani pe gratis pentru oameni care doar stateau la birou si primeau bani inclusiv pentru partea mea de munca, Asta doar ca sa pot invata si sa am ceva bun de trecut pe CV (pot sa spun ca a contat). Daca nu as fi acceptat sa fac asta nu ajungeam nicaieri iar studiile de 9 ani ar fi fost in zadar 🙂
  Multumesc!
  O zi frumoasa!

  • Ionut R. says:

   Te rog sa imi scuzi indrazneala, dar nu poti compara mere cu pere. Spui de internship si de CV. Da-o-n ma-sa de treaba. Cand muncesti ani de zile si investesti carute de bani si de timp in fotografie, cam ai CV-ul facut. Si nu prea iti vine sa te duci pe buzunarul tau sa muncesti atatea zile ca un sclav doar pentru a ti se acorda dreptul de autor care oricum ar trebui sa fie implicit. Interniship-uri fac cei care invata de la ce vine acronimul DSLR, nu omul cu echipament de mii de euro si sute/mii de ore de munca. Si daca faci internship, atunci il faci ca sa inveti cum sa iti faci treaba bine. Ori cei de la festival nu cred ca vor un incepator sa le faca cea mai buna parte din promovare. Si ca sa inchei argumentul, intr-o tara civilizata si internship-urile se platesc si inca destul de decent. Du-te si te plimba un pic prin Franta, prin Germania si prin celelalte tari vestice si afla ce inseamna sa lucrezi ca intern. Bineinteles ca nu este si nu va fi pentru foarte mult timp cazul si la noi unde foamea e mare si companiile speculeaza cat pot de mult. Hai sa lasam moarta treaba asta cu invatatul. At trebui sa ne duca capul suficient cat sa ne revendicam niste drepturi fundamentale.

 12. “Astia isi bat joc de fotografi!” Serios?!? Si-au batut joc de tine? Sau de mine? Isi bat joc doar de cei care permit asta.
  Eu zic ca problema e ca MULTI fotografi isi bat joc de ei insisi (si asta de multe ori pt ca le place ffff mult ce fac).

 13. Vali says:

  Acelasi eveniment, o experienta de la editia din 2010: https://verax.wordpress.com/2010/05/20/din-culisele-jm/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: