Femeile preot

Stăteam de vorbă cu cineva mai în vârstă decât mine şi mult mai religios, genul de om care ştie sfinţii şi sărbătorile, nu doar Crăciunul şi Paştele, ştie când ţii post şi când nu (când vrea muşchiul tău, lol) şi când te pui în genunchi în timpul slujbei ortodoxe şi când te ridici (în cazul meu e simplu, nu mă pun în genunchi deloc, iar dacă se uită lumea cu reproş la mine, mă uit înapoi cu un zâmbet obraznic.)

Şi mă întreabă:

-Auzi, Lorena, tu ce ai de fapt cu religia?

-Am o problemă cu perpetua subminare a femeii.

-Adică?

-Adică, deşi majoritatea covârşitoare a delictelor sexuale sunt înfăptuite de bărbaţi, religia asta idioată – şi altele la fel de idioate – spală pe creieri de milenii femeile că ele constituie ispita şi cumva e vina lor că jegurile ălea nu pot să-şi ţină p în pantaloni. Şi mereu femeia trebuie să renunţe la apariţii publice, la un rol în urbe, să se acopere cât mai mult, să se ascundă cât mai mult, să se nege ca identitate şi ca om de sine stătător cât mai mult, şi să fie o slugă cât mai lipsită de apărare a bărbatului. Nu doar că nu suport religia, dar, raţional, nici o femeie sănătoasă cu capul nu ar avea vreun motiv să calce într-o instituţie care îi vine cu mizeriile astea degradante şi dezumanizante. Mentalitatea asta, cu femeia – ispită, e direct vinovată de reflexul retardaţilor de a blama victima hărţuirii sexuale / violului. Cum erai îmbrăcată? Erai machiată? I-ai dat să înţeleagă ceva?

Combină asta cu teoria perpetuei ruşini de care trebuie să sufere femeia. Ruşine care, altminteri, e un simptom foarte sănătos. Dacă ai greşit cuiva cu ceva. Dar să nu fi greşit nimănui cu nimic şi să-ţi fie perpetuu ruşine, pur şi simplu, aşa, fără motiv, mi se pare o formă de sindrom Stockholm. Genul ăsta de ruşine transformă femeile în victime perfecte pentru bărbaţi abuzivi, bătăuşi şi sociopaţi.

D-apoi prostiile alea pe care le promovau mai demult, cum că femeia religioasă trebuie să îndure stoic bătaia de la animalul care o deţine cu acte, că numai aşa ajunge în rai? Din punctul meu de vedere, numai pe baza acestor câteva considerente, femeile ar trebui să renunţe toate la religie.

Şi mai e un lucru.

De ce femeile fac numai munca de jos în lăcaşe de cult, spală şi mătură, dar rolurile de conducere sunt permise numai bărbaţilor?

-Hai, mă, Lorena, cum ar fi un preot femeie?

-Cred că ar fi minunată. Ar asculta toate confesiunile enoriaşilor cu milă şi empatie. Ar şti să-i sfătuiască de bine, cu un surplus de aplicare practică. Ar pune accentul pe înţelegere şi comunitate, nu pe cine mai afurisim azi. Ar gospodări mai bine resurse, pentru că, în special femeile religioase, asta fac şi acasă. Ca prin minune, dintr-un salariu minim pe economie, ţin o casă, hrănesc şi spală o familie timp de o lună. Ar empatiza mai mult cu păcătoşii, şi i-ar ajuta să se îndrepte. Ar ţine predici înflăcărate, pline de emoţie şi de credinţă. Femeia preot ar putea reforma orice credinţă din asta arhaică centrată pe măreaţa p*lă a bărbatului. Numai că…

-Numai că ce?

-Când se apropie de 40, fiecare femeie are un puseu de midlife crisis. Aşa cum gigeii se combină cu piţipoance de 20 de ani, femeile îşi amintesc cum visau ele la 18 să cânte la chitară electrică într-o trupă de heavy metal. Şi există riscul ca Părintele Eufrosina, preotul cel mai bun pe care l-a avut parohia vreodată, mult peste toţi *bagiii care îşi însuşeau banii din cutia milei şi trăgeau enoriaşele de glandele mamare, să părăsească totul de pe o zi pe alta, apoi să afli de pe Facebook că acum o cheamă Suzy Devious şi că e în turneu cu noua ei trupă, Anathema Satanica. Şi să vezi chin şi jale pe arhiepiscopia de care aparţine, să justifice cumva chestia asta.

-Hahaha, ce tâmpită eşti, fată.

-Poate că toate opreliştile şi interdicţiile puse asupra femeii de toate religiile clasice vor să împiedice exact asta: să îşi facă toate trupe de heavy metal.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Teo says:

    In UK, Biserica Anglicana le permite femeilor sa devina preoti. Am cunoscut personal o femeie-preot la catedrala din apropiere de unde stau, si este una dintre cei mai buni oameni din breasla. Dar ei au casatoria intre persoane de acelasi sex legala si multe alte lucruri pe care noi nu putem decat sa le visam, asa ca o femeie-preot o sa apara foarte greu.

  2. Magdalena says:

    Exista femei-preot si in Romania, dar nu sunt din religia ortodoxa, ci din cea reformata si unitariana. si eu cunosc personal o domnisoara preot cu niste ideologii foarte frunoase si de bun simt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: