Impozitul pe impozit

Text de Alex. Ştefănescu

 

Un ministru de finanțe a hotărât să-i impoziteze drastic pe cei care dețin mai mult de o casă. Intenția a fost bună, dar dovedea o anumită timiditate. Ministrul de acum ar trebui să dezvolte mult mai mult ideea. De exemplu, să instituie un IMPOZIT PE CASELE ÎN CARE NE AFLĂM CÂND MERGEM ÎN VIZITĂ. Practic, locuim de fiecare dată câteva ore în acele case, de ce să nu plătim pentru asta?
Multe alte impozite ar trebui înființate:
IMPOZITUL PENTRU BANII OBȚINUȚI PRIN FURT DE CĂTRE HOȚII DE BUZUNARE. Întrucât hoții nu pot fi identificați, decât dacă își declară din proprie inițiativă veniturile, impozitul ar trebui plătit de păgubași.
IMPOZITUL PE INTELIGENȚĂ. Impozitul ar putea fi unul progresiv, crescând în mod proporțional cu valoarea IQ-ului. Este revoltător faptul că în momentul de față cetățeni în mod evident inteligenți, unii dintre ei permițându-și în mod sfidător luxul de a fi mai inteligenți chiar decât ministrul de finanțe, nu sunt în niciun fel luați în calcul.
IMPOZITUL PE FIDELITATEA CONJUGALĂ. Există cetățeni, este adevărat, nu mulți, care se bucură de avantajele derivate din fidelitatea lor conjugală: prestigiu social, viață armonioasă în familie, evitarea unor cheltuieli etc. Este inadmisibil ca ei să rămână neimpozitați.
IMPOZITUL PE INFIDELITATEA CONJUGALĂ. Este vorba de o categorie de cetățeni larg reprezentată, a căror contribuție la redresarea situației financiare a țării ar fi considerabilă. Stabilirea impozitului ar trebui făcută, bineînțeles, în mod democratic, în funcție de numărul și frenezia aventurilor amoroase extraconjugale.
IMPOZITUL PE BANII GĂSIȚI PE JOS. În cazul că există persoane care declară că n-au găsit bani pe jos, ele ar trebui supraimpozitate, ca sancțiune pentru nesinceritate sau neglijență.
IMPOZITUL PE VENITUL DE ORICE FEL. Ideea este că nu contează de unde vii. Ori de câte ori vii de undeva trebui să plătești un impozit pe acest venit.
IMPOZIT PENTRU DEȚINEREA DE PĂR ÎN CAP DUPĂ VÂRSTA DE ȘAIZECI DE ANI. Contribuabilii vizați sunt, în mare lor majoritate, de sex masculin. Ca să nu se creeze o discriminare, ar trebui ca și femeile să plătească un impozit pentru sustragerea de la plata impozitului menționat anterior.
IMPOZITUL PE NUME ȘI PRENUME. Numele ar putea intra la categoria „bunuri moștenite”. Prenumele – la categoria „bunuri dobândite”. Pentru al doilea prenume ar trebui plătit un impozit majorat cu șaptezeci la sută. Pentru al treilea – cu o sută cincizeci la sută.
IMPOZITUL PE VOCABULAR. Este cunoscut faptul că trei sute de cuvinte sunt cu totul suficiente pentru a face declarații de dragoste, pentru a ține discursuri politice, pentru a compune textele unor cântece etc. În aceste condiții, cetățenii care folosesc mai mult de trei sute de cuvinte ar trebui impozitați. Ar putea fi scutiți de impozit cei care cunosc mai mult de trei sute de cuvinte, dar aduc dovezi că nu folosesc decât trei sute.
IMPOZITUL PE TOT CEEA CE NU ESTE IMPOZITAT. Întotdeauna rămân bunuri pe care legea nu le poate prevedea. În consecință ele trebuie inventariate și supuse, desigur, impozitării.
IMPOZITUL PE IMPOZIT. Necesitatea plătirii lui nu mai trebuie justificată.

Foto: Dragoş C. Butuzea.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. Baeat_adevarat says:

  Bine ca nu s-a gândit sa pună impozit pe lungimea pulii ca ma lasă sărac lipit!

 2. dadatroll says:

  Sa se puna domne impozit si pe dus nu decat pe venit.

 3. Tipsynel says:

  Mi-a adus aminte de taxa pe celibat. Circula si bancul cu impotentul care i-a trimis o scrisoare lui Ceasca:

  Subsemnatul Barabula,
  Om al tarii fara p**a
  De ce sa platesc tribut
  Daca nu pot ca sa f*t?
  Ma gandesc ca nu-i normal
  Sa platesc celibatar!
  Si primeste raspuns:
  Mult stimate Barabula
  Om al tarii fara p**a,
  Cat ai degete si limba
  Legea tarii nu se schimba!

 4. Tipsynel says:

  Mai se zicea si cu Ion Caciula.

 5. Ionel says:

  ai uitat impozitul pe cura de slabire
  pe tine care impozit te deranjeaza cel mai tare?

  • Lorena Lupu says:

   taxa de timbru literar care merge la Uniunea Scriitorilor. Uniune care nu face nimic pentru mine, deşi îi aduc venit.

 6. Sarius says:

  Vizavi de taxa de timbru literar, pune la catastif și taxa pentru muzică ambientală, pe care o plătești la Uniunea Compozitorilor dacă ai punct de lucru pentru firmă și pui muzică… ambientală. Am încercat să văd de ce sunt obligat să plătesc taxa aia în condițiile în care aș pune muzică de pe un radio online, cu artiști în exclusivitate din afara României, și ce garanții îmi oferă organizația că banii pe care-i dau ajung la artiștii respectivi. Răspunsul primit din partea purtătorului de cuvânt, purta-mi-ar pula-n pantaloni, a fost că „așa trebuie, să o plătiți”. I-am urat o lungă și adâncă muie și aia a fost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: