Influența și caritatea

Văd un nou scandal. În plină carantină, în loc să se concentreze pe lucruri care le-ar putea da echilibru, oamenii aleg din nou să se certe. Să își arunce injurii grele, să se porcăiască.

Dar, Loreno, și tu porcăiești.
Sigur, dacă mă deranjezi cu pretenții nejustificate, mesaje private inepte și insulte, ți-o fecundez pe mă-ta și dus și întors. Pentru că urăsc tipologia de om care se alimentează din harassment. Genul de larvă care nu poate extrage sentimentul puterii decât din starea de disconfort și rău pe care o induce altora îmi triggerește setea de a da bocanci în freză fără număr.

Altminteri, să iasă în față ăla pe care l-am porcăit eu din senin.

Cum, nimeni? Mulțumesc.

De la ce s-au luat?

O influenceriță vede că un institut de cercetare are nevoie de bani. Ei au știința, dar nu știu să comunice. Ea are accesul la atenția a sute de mii de oameni, numai că în aceste momente, când toate campaniile au stagnat, acest acces nu poate fi monetizat.

Dar de ce trebuie monetizat, Loreno??

Păi, uite de ce.

Înainte, lumea cumpăra ziare. Și găsea normal să dea la chioșc cei 2, 3 sau 5 lei. Lumea cotiza obligatoriu taxă tv, din care tu, plătitorul, întrețineai singurul post tv.

Între timp, din cauza faptului că a apărut contentul online, lumea a renunțat la presă, și a început să simtă un uriaș entitlement, ca și cum contentul de influencer li s-ar cuveni de la sine.

Ceea ce lumea ignoră, convenabil, este că a beneficia, luni, sau chiar ani în șir, de atenția a sute de mii de oameni este o muncă continuă, indiferent de tipul de conținut pe care îl produci. Fie că scrii, fie că filmezi și editezi, fie că produci content foto, toate acestea implică ore și ore de muncă, mai ales de la un nivel de profesionalism în sus.

Un influencer e, în acest moment, ca un mic ziar sau ca o mică televiziune. Și dacă te uiți și citești și a doua sau a treia zi, înseamnă că își face jobul al naibii de bine.

Acum, orice om care a petrecut timp construind campanii vede cu ochiul liber când o organizație sau un business e praf cu comunicarea. Unii aleg să le scrie, și de multe ori, răspunsul este extrem de nepoliticos, pentru că oamenii nu doar că nu recunosc că au o nevoie, dar te mai și porcăie pe tine că le oferi un serviciu. Taman de aceea, în ultima vreme, eu merg pe varianta pasivă, I do my stuff, și cine are nevoie de mine știe unde mă găsește.

Alții aleg să contacteze compania și să-i propună un deal. Uite, facem asta, și iată condițiile.

Dar, Loreno, n-ar trebui ca acțiunile de caritate să fie pro bono?

Ca om care a făcut tone de acțiuni de caritate pro bono, iar singura consecință e că inclusiv lume care te-a înjurat și te-a vorbit de rău vine în mailboxul tău cu miloaga când are nevoie de ajutor, apoi se trece de la UN gest pro bono la OBLIGAȚIA CA TU SĂ-I SERVEȘTI PRO BONO în tot, zic doar atât.

NU.

Munca pe care un influencer o face pentru a dezvolta și promova o campanie e muncă și trebuie recompensată ca atare.

Asta înseamnă că-i voi refuza pe viitor pe toți care vin să mă roage să scriu despre drama X sau abuzul Y?

Desigur că nu, dar asta pentru că sunt eu o fată drăguță, nu pentru că munca mea devine subit ceva ce ți se cuvine moca.

Revenind: influencer X contactează institut Y cu o propunere. Hai să facem asta, în următoarele condiții.

Institut Y e de acord.

Și atunci, care pwla lui Terente e problema ta, Gigele?

Donai tu la institut Y înainte? Poți s-o faci netulburat mai departe, în afara campaniei.

Nu donezi în general, că ești genul care strânge din sfinctere? Nu dona și gata.

De ce plm simți nevoia să țipi ca din gură de șarpe, de parcă îți băgase cineva mâna în buzunar cu sila?

Răspunsul e unul singur, și constă din două cuvinte:

De prost.

***

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

41 Responses

 1. Didi says:

  Desi sunt de acord cu ideea ca nimanui nu i se cuvine moca munca altcuiva, eu am o problema majora cu genul asta de campanii. Practic influencerii incearca sa convinga oamenii ca acestia sa isi doneze parte din munca lor pentru binele comun fara a face la randul lor exact ceea ce propovaduiesc. Mi se pare de o ipocrizie mult prea mare ca sa nu ma scarbeasca. Nu, problema nu este ca eu as considera ca mi se cuvine munca altuia, problema este ca ma simt luata de proasta atunci cand cineva incearca sa ma determine sa fac ceva ce el nu ar face. As simple as that.

 2. User says:

  Didi, Cristina a donat 300€ pt aceasta campanie

 3. Sandru says:

  Imi displace profund limbajul tau ( nu te avantajează ,crede ma) ,însă vreau si eu sa fiu lămurită. Nu este vorba aici despre intenția influenceritei , ci este vorba de faptul că tu daca donezi 10 lei pt institutul Cantacuzino, doar 3 lei se duc de fapt acolo . Restul banilor sunt bagat o in buzunarul celor care fac reclama si o alta parte este bagata in ” apartamentul de lux” pe care ai sansa sa il câștigi daca donezi. In al doilea rand, orice ONG care se respecta are o transparență impecabilă:un nume, un nr de înregistrare,o adresa PE BUNE …Pe site ul institutului CANTACUZINO nu este nimic, ba mai mult cand am sunat, nimeni nu stia nimic de intenția asta . E ca si cum eu as strânge bani de la oameni pt tine fara sa te anunt . Nu prea merge . Nu au zis niciun cuvânt despre campania lor . Asta nu mi se pare ceva normal

  • Lorena Lupu says:

   Să zicem că nu decizi tu ce mă avantajează pe mine și ce nu.
   În altă ordine de idei, dacă tu ai sunat la Institutul Cantacuzino și ți-a răspuns poarta sau recepția, de unde are tanti Maria de la poartă treabă cu ce campanii face departamentul de marketing?

 4. Silviu says:

  O argumentație de elevă de clasa a 9-a. NU, daca faci un gest frumos pro-bono nu te obliga nimeni sa mai faci 100 tot pro-bono. Asta e o scuza de clasa a 9-a, cum spuneam. Faptul ca faimoasa influensăriță ia bani din donații e mizerabil oricât de mult vreo tu sau altii sa justifice. Mizerabil si aici si in state si in UK si unde vrei tu. Mi-ze-ra-bil. Si eu donez, nu am luat niciodată nimic in schimb. Am donat asa, ca prostul..

  • Lorena Lupu says:

   Ai donat 5 lei sau 10. OK, hai 50. Dar efortul congregat de manageriere al unei campanii de donații e o muncă și se plătește.

 5. Bianca says:

  Nu ,drăguță. Sunt studenta la medicina in an terminal Si am contact cu institutul .Nu mi.a raspuns nici tanti Maria de la poarta , nici nimeni. Eu vorbesc de ceva concret. NICIUN MEDIC de acolo nu a auzit de campania asta , Dar probabil ca nu sunt suficient de informati …..

  • Lorena Lupu says:

   A, și tu ca studentă la medicină în an terminal mă iei cu băbisme de-astea obosite de gospodină stupidă: vaaai, limbajul nu te avantajează?
   Se pare că nici facultatea de medicină nu mai e ce-a fost.

   Și da, medicii care lucrează la un institut sunt fie angajați (ei iau salariu de la institut, nu institutul de la ei), fie cu practică proprie. Nu decidenți pe marketing.

 6. Mata says:

  Eu zic sa te mai documentezi un pic inainte sa ii speli rusinea. Firma Marchesa Consulting Sa, ce sustine cauza, are datorii mult mai mari fata de cifra de afaceri cu 0 angati. Asta daca o bagi pe matematica vezi ce iti da. Si asa cum se plange dna pe Insta, ca nu stia in ce se baga, mi-e greu sa cred. La o simpla cautare in site-ul lor, primeai info unde ajung banii (acum au corectat frumos) . Cat despre faptul ca ti se pare normal sa primeasca bani din campanie, e ca si cum ti-ar cere sotul/iubitul, bani ca sa ti-o traga.

 7. Silviu says:

  Nu nu, n-am donat 50 de lei, iti place sa jignesti, dar nu e problema, nu am asteptari mari. Am pus motorina in masina, am cumparat produse din banii mei, am fost in satul X si le-am dat unor copii, am carat mobila cumparata TOT din banii mei etc. etc. Munca. Timpul meu. Pro bono. Dar doar influentarita se plateste, se stie!

  • Lorena Lupu says:

   Da, ai oferit un ajutor punctual de o după-amiază unui grup de oameni. Drăguț. Dar ia încearcă să transformi asta în campanie de anvergură, mai multe ore pe zi, să vedem dacă o să-ți mai ardă s-o faci pro bono.

 8. Bianca says:

  Am 24 de ani, nu sunt gospodina stupida si nici baba . Insa nu stiam ca bunul simt si limbajul respectuos sunt considerate “Băbisme” in ultima perioada . Medicii in general ( fie ca sunt la spital de stat / spital privat ) te asigur ca mai ales cei de la institutul in cauza sunt foarte informati . La urma urmei, li s.ar spune si ar dona si ei

  • Lorena Lupu says:

   Clar ești tu șefă supremă pe bunul simț și decizi cui îi revine și cui nu.
   Ce scrie sus în sidebar? Lorenalupu.com.
   Iată și cine setează limbajul pe acest site.
   Dacă institutul ar fi fost în conflict cu campania, te asigur eu că ar fi ieșit la interval cu un comunicat de presă.
   Câtă vreme Institutul nu o face, tot ce postați tu și alții ca tine sunt simple bârfe de subsol.

 9. John says:

  M-am convins din comentarii, esti de-a dreptul idioata. O sa-mi fac si eu un SRL si o campanie sa cer donatii pentru tine.

  • Lorena Lupu says:

   Păi da, imbecilul când vede logică și sens îi redează neuronul obosit și își proiectează propria idioțenie asupra interlocutorului.
   Și diferența pe care oligofrenul de tine s-a priceput-o este că: dacă tu faci asta, eu ies la public în secunda a doua cu o dezmințire și te și dau în judecată.
   Institutul, însă, e partener în campanie.
   Este că vita proastă de tine nu pricepe diferența?

 10. Bianca says:

  Va urma un comunicat de presă curând oricum:)

 11. Aurora says:

  Pe mine ce m-a deranjat profund a fost faptul ca i s-au adus numeroase jigniri acestei fete: ‘prostituata’, ‘fufa’ samd. Daca nu esti de acord cu campania si ti se pare ceva putred, ok, spune tot. Dar de ce arunci zoaie catre o femeie pe care nu o cunosti facand-o prostituata, curva si umilind-o in toate modurile? Scarba multa imi provoaca toti cei care arunca cu zoaie si rad plini de satisfactie de aceasta fata, din motive care s-au indepartat cu mult de acea campanie. Este josnic.

  • Lorena Lupu says:

   Dacă nu-ți place campania, nu donezi. E exact atât de simplu. Acuma, de ce trebuie oamenii să arunce cu zoaie degeaba? Din lipsă de ocupație.

 12. John says:

  Vrei sa-ti desenam faptul ca firma din spatele campaniei este cel putin dubioasa, toata campania este un scam, iar influencerii care o promoveaza sunt jeguri infecte care stiau in ce se baga?

 13. Lorena Lupu says:

  În schimb, mi-ai desenat mai sus că nu pricepi diferența între parteneriat și fraudă, so, pot lua aceste afirmații cu un grain of salt.

 14. Nu says:

  De obicei sunt de acord cu tine, dar aici nu ai dreptate. Uneori feminismul asta te face sa iei apărarea oricărei proaste cu o argumentație de clasa a 4a, doar pentru că e femeie. Daca făcea asta un bărbat gândeai așa? Îl porcăiai de numa.

  • Lorena Lupu says:

   M-am băgat eu vreodată în campaniile lui Chirilă, zoso sau arhi, fie că erau remunerate, fie că erau free? Nope. În caz că nu mi-a plăcut ce propuneau în campanie, n-am donat și gata.

 15. Nedumeritul says:

  Pai daca atii ca procent din suma iti vine in buzunar e ca si cand te platesti singur. Putea dona si 3000€

 16. Simona says:

  Exact. Cand primesti 55 000€, ce este o donatie de 300?😂😂😂🤷🏼‍♀️ Daca o interesa cu adevarat bunastarea institutului, il promova pro bono si dona si ea. Nu ceri cota parte si dai si tu acolo “maruntisi” sa spui ca ai donat si tu🤦🏼‍♀️ Penibil

 17. Catalina says:

  In caz ca nu știai ea a donat o suma de banii si a filmat tot , este o vorba de unde nu este nici Dumnezeu nu cere .

 18. Liv says:

  Institutul Cantacuzino tine de Ministerul Apararii, deci cred ca nici macar nu poate primi donatii, pentru ca functioneaza sub o lege speciala. Oricum au primit finantare substantiala din fonduri europene… Asta si acea firma-fantoma din spatele intregii povesti arata ca e o sarlatanie la mijloc. Nu stiu ce a fost in mintile influencerilor care au promovat mismasul, e clar ca nu prea multe (sau ma rog, o mare foame).

 19. Silviu says:

  Ca barbat, pot spune ca eate absolut inadmisibil sa vorbesti asa unei femei, mai ales cand ai copil (fata daca nu ma insel) si nu poti fi un exemplu cu asa comportament. Bloggerul ala a depasit orice urma de bun simt, mai ales ca a facut comentariul pe pagina ei. Deci, daca vrei, asta este un topic si clar nu s-a procedat corect.

  Dar, daca vrei sa analizam campania, hai sa o luam cu necunoscutele:
  1. nu existau detalii concrete despre ce bani se duc catre Institut
  2. Nu stiu exact contextul legal, insa inteleg ca e discutabil daca Institutul are voie sa primeasca aceasta donatie sau nu.
  3. Intr-o criza asa cum e asta de acum, indiferent cat de mare esti ca influencer, e cam de porc sa ceri/iei bani
  4. Ea a dat-o din una in alta – s-a contrazis singura: ba ca e platita, ba ca nu e, ba ca a fost platita mai demult, ba ca se cumpara apartamentul ca inovatie la donatii, ba ca e cumparat deja…problema ei este ca e prea mandra si ambitioasa sa recunoasca greseala de a se baga in asta fara sa gandeasca impactul.
  5. O persoana ca ea, cu contractele ei si cu vizibilitatea pe care a avut-o si aici si afara, o persoana a carui prieten e Alex Piturca….parca nu cred ca s-ar arunca la banii astia. Stiu ca multi nu pot accepta sumele care se invart la influenceri, dar asta e epoca in care traim…nici nu inteleg 100%, dar nu sunt impotriva. Inteleg ca asa ajungi la clienti in 2020.
  6. Uita-te cum arata campaniile Magic Camp/Home, Daruieste Viata, Zi de bine si altele…”chiareu” nu are nici 1% din transparenta alora.

  Asa ca, trage un pic aer in piept si priveste obiectiv ca nu e deloc ok ce intampla. Altfel, tipa asta ramane una din cele mai de succes influencerite de pe aici, fie ca le place unora sau nu. Impactul aceste actiuni va fi mic si lumea va uita repede.

  • Lorena Lupu says:

   cum am zis şi mai sus: dacă nu exista o formă de contract cu institutul, institutul ar fi ieşit până acum cu un comunicat furibund în presă şi o dezminţire, dacă n-a făcut-o, înseamnă că da, banii se duc la institut şi s-a găsit o formă legală pentru asta.

   Apoi: în mute campanii (ce-i drept, mult mai mici) în care am fost implicată, nu am ştiut nimic despre dedesubturi. ce procent unde se duce, cum se calculează, etc. Ştiam că am de făcut x şi y, şi iau suma z. Poate că nici ea nu ştie foarte multe şi se contrazice pe măsură ce i se comunică lucruri.

   Obiectiv, dincolo de toate, femeia a strns 55k euro. Mie mi se pare tare.

 20. Silviu says:

  Problema nu a fost niciodata deapre banii care se duc la institut…a fost despre cat ajungeau la “altii”. Au dat-o ba 70%, ba 90%…ea a zis ba ca e pro bono, ba ca e pe bani ca asa e normal…pe urma au venit cu costurile platformei…etc.

  Singura sansa pentru ea este sa se duca la bun sfarsit campania si aia e…dar imaginea va ramane sifonata o perioada. Eu am doua prietene care au donat pentru ca promova ea si aveau incredere….acum sunt mega pissed off pe situatie. Si pe ea, dar doar din perspectiva abordarii si a lipsei de informatii clare si transparente.

  Si, nu in ultimul rand, cat timp se doneaza si se face ceva toata lumea e ok…dar, sa nu donam si sa fie un nou caritas sau fni…atata tot.

 21. John says:

  Nimic de zis despre faptul ca a facut campania cunoscuta. Dar nu ajuta pe nimeni faptul ca a promovat o loterie. Daca lumea nu si-ar fi dat seama ca pute ceva cine stie cati bani ar fi ajuns la institut… Probabil cel mult 33%, asa cum au scris initial pe site. Ah, stai, “greseala de comunicare”, sounds legit. 33%, 70%, 90%…Apoi, ramane o intrebare. Ce se intampla cu apartamentul de la aceasta loterie? Din ce bani se mai cumpara? Se mai da macar? N-am auzit-o sa spuna o data ceva despre asta in sutele de story-uri in care se scuza (acuza*).

 22. Silviu says:

  Continui sa vorbesti fara nicio noima. Nu, nu am ajutat o dupa-amiaza, nu, nu au fost 50 de lei. Ai putea sa concepi cu mintea ta ca unii oameni ajuta probono? sau crezi ca ne prostituam toti pe bani pt ca asa face una?

  • Lorena Lupu says:

   Există noimă, dar mai e nevoie şi de creier la recepţie. Not the case obviously.
   Pro bono ai făcut O ACŢIUNE PUNCTUALĂ. Did that one thousand times.
   Să faci o campanie care durează multe luni şi presupune comunicare publică deja e muncă şi se plăteşte.

   Altfel, iei cam mult prostituţia în gură. Lipsă acută de păsă sau ce?

 23. Silviu says:

  Pari foarte inteligenta, indeed. NU E O ACTIUNE PUNCTUALA, AM FACUT MAI MULTE ACTIUNI, DE MAI MULTI BANI! Hai ca poti intelege asta, daca nici acum, ma mir ca nu trebuie sa iti repeti in minte “inspira /expira”. Si doar comunicarea publica DIN PAT e munca? Zecile de actiuni, mers, cumparat, carat, NU SUNT MUNCA, MAI GOSPODINO?

  Nu e lipsa de pasa, e ca si cum ti-as spune tie ca ai lipsa de pupu in gura… dar nu spun, ca nu e cazul. Si nici nu e frumos.

  • Lorena Lupu says:

   băi, bou sinistru, una e SĂ FACI MAI MULTE ACȚIUNI, tu singur cu resurse limitate, și alta e un efort organizat de crowd funding.

   Tu ești țața aia care, doar pentru că ra gătește acasă, nu înțelege de ce au alții nevoie de restaurante.

   Și e suficient de vacă să nu priceapă, așa cum și tu ești suficient de animal prost să nu pricepi, că nici gătitul ei acasă, nici caritatea ta de portbagaj nu acoperă nevoile planetei.

   Și cu asta, fuck off de pe blogul meu că mi-am consumat mult prea mult timp cu replici pe cineva care e prea redus să priceapă și de la următoarea replică scot facturierul. 100 de euro cu tva răspunsul.

 24. Silviu says:

  Sunt un căcat idiot care NU pricepe diferenţa între donatul individual şi campaniile de anvergură care presupun organizare, marketing, personal şi salarii.

  Căcat idiot, borât, jenant şi totodată infinit de prost fiind, unica mea soluţie e să insinuez că interlocutorul, mult superior mie, vinde servicii sexuale.

  • Lorena Lupu says:

   Here, I fixed that comment, lepădătură jenantă.

   Nu pe sex te-aş tarifa, cancerule. Nu aş face sex cu o zdreanţă jegoasă ca tine nici dacă aş primi Taj Mahalul la schimb.

   100 de euro era pe răspuns, pentru că gunoiul ordinar de tine n-a prins memo-ul că deranjează mai lung decât era cazul, şi de la un moment de deranj în plus, timpul altuia se plăteşte.

   Also, la cât eşti de jegos, fac pariu că donezi doar din tastatură să impresionezi proştii şi din buzunarul drept în cel stâng.

   Şi cu asta, bloch, gunoi muist ordinar. Singura târfă din viaţa ta a fost mă-ta. A futut-o tot cartierul, şi de aici a dedus gunoiul ordinar de tine că e normal să insinuezi că şi alte femei fac ce face mă-ta. Stai calm, jegule. NU AŞ ATINGE FIZIC UN GUNOI CA TINE NICI CU MĂNUŞI CHIRURGICALE.

   Cu asta, audienţa ta la domnişoara Lorena Lupu a luat sfârşit, ai block, şi vorbeşti singur în spam, unde se deşartă singure comentariile săptămânal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: