Loredana, nunta Olguţei şi comentatorul de Facebook

V-am povestit deja că am un punct moale pentru Loredana. (Da, e traducere obscen de proastă după englezescul “soft spot”, să moară şi trei cunilingvişti de oftică citind, “vai, Lorena, câtă romgleză teribilă,  dar tu româneşte nu ştii să scrii?”)

Eu ştiu, dar poate nu meriţi tu efortul.

Mbun, deci și-a pus pirostriile una Olguţa, n-o cunosc şi nu mă interesează, sâmbătă. Şi a chemat-o pe Loredana să-i cânte. Ce sumă astronomică a marcat, numai bunul Dumnezeu şi Loredana ştiu.

Şi a fost aşa o indignare generalizată pe reţea, cam cum a fost când Digi24 a fost predat oficial, sub semnătură, PSD-ului.

Acum, urăsc să fiu eu omul care face opinie separată, dar asta e, îmi asum: Loredana cântă unde vrea păsărica ei. Şi, îndeobşte, cântă unde se plăteşte.

Trebuie să înţelegem la un moment dat că artiştii nu trăiesc şi nu-şi produc operele din aer curat de munte şi adeziuni călduroase, iar în România, procentajul de om dispus să plătească pentru artă vs. procentajul de om total dezinteresat, ba mai grav, mocangiu oportunist, este de unu la douăzeci.

N-o cunosc pe Loredana. Deşi, la cât o apăr, zici că-s gagică-sa secretă sau ceva. Dar femeia e genială. E mai frumoasă acum decât la 20 de ani, are vocea aia bună la toate stilurile, e incredibil de versatilă interpretativ, şi mai are şi prezenţa aia titanică, de divă veritabilă, pe care nu multă lume o are. Poate, dintre cântăreţele în vogă, doar Delia. Aceste două femei sunt singurele din lumea pop de azi care au ceea ce numim “star power”. Restul sunt ca vecinele tale de la bloc: drăguţe, dar le-ai cere mai degrabă o cană de zahăr decât un autograf.

Ideea că ar trebui s-o cancelăm pe Loredana pentru că a cântat la nunta cuiva mi se pare de un ridicol crunt. Cam ca ideea că ar trebui să-l cancelăm pe Michael Jackson pentru că s-au trezit doi fomişti că stai aşa. acum o sută şi ceva de ani i-a molestat, chit că în exact acele momente din viaţa lui era ocupat cu multe altele.

Şi repet ce am spus şi când a fost vorba de Digi24: copilaşi, ce nu înţelegeţi voi e că PSD are acest bun obicei, de a plăti.

Că nu plăteşte din banii lui, ci tot din ai tăi?

Categoric. Dar are acest bun obicei, de a plăti.

Unii sunt într-un punct al vieţii lor în care pot refuza aceşti bani. Alţii nu.

Tocmai de aceea, în loc s-o lătraţi pe Loredana că a acceptat cele 30.000, sau 40.000, sau habar n-am câte zeci de mii de euro pentru a cânta la nunta cuiva, mai bine mergeţi pe wall la Marius Manole şi faceţi-i o felaţie lungă, tandră, implicată şi privindu-l în ochi adorator.

Credeţi-mă, e infinit mai greu să spui “nu”.

Pentru că vedeţi voi, dragi prieteni: ca partizan PSD, eşti ţinut în braţe, intri pe un circuit unde vin banii, des şi mulţi. Alţi văzut cum a vândut Floriana Jucan albume cu 1000 de euro bucata după ce a făcut imnul ăla de slavă pentru Veorik.

De partea cealaltă sunteţi voi, şi v-o spun foarte onest, din poziţia mea de om care n-a lins PSD în **** niciodată: nu aveţi foarte multe de oferit.

Nu e ca şi cum recompensaţi cu foarte mult artiştii care vă susţin punctul de vedere, nu e ca şi cum le oferiţi vreo oportunitate, nu e nimic de câştigat din a fi cu voi.

Acum să punem în balanţă ce vine dintr-o parte versus ce vine din cealaltă.

Dintr-o parte: bani, bani, bani, bani şi încă nişte bani.

Din cealaltă: likeuri de Facebook şi periodic indignare maximă că a băgat Giurgiu manele la exact aceleaşi Premii Gopo care anul trecut nu vă interesau.

Că dacă vă interesau şi când erau super clean, nu era omul nevoit să recurgă la un artificiu de trolling.

Iar Loredana e un artist care face spectacole scumpe, de anvergură. Showul ăla anual de la Sala Palatului înseamnă $$$$$$$$$$$$$$ şi nu sunt foarte sigură că îi recuperează, la câte impozite, taxe, cheltuieli adiţionale, birocraţii se adaugă, pe lângă decorul care e întotdeauna nou şi scump, şi puhoi de interpreţi pe scenă.

Astea nu se plătesc cu likes pe Facebook şi nici cu comentarii indignate.

Cheam-o tu pe Loredana la nunta ta şi plăteşte-o suficient de bine să nu fie nevoită să meargă la a Olguţei.

“Dar nu am de unde, nu am cu ce.”

OK, atunci măcar taci dreq din gură şi, cum ziceam, revarsă excesul ăsta de energie, dar pe pozitiv, la Marius Manole. Suge-i-o atât de bine, încât să-i intre cuvertura în anus, dacă stă pe pat. Pentru că băiatul ăla pierde infinit mai mult, fiind de partea ta, decât ar avea de câştigat dacă ar deveni şi el trepăduş de partid.
Şi dacă tot ai trecut pe la Manole, treci şi pe la Tudor Chirilă cu acelaşi tratament. Altul care pierde nişte zeci de mii de euro de la nişte primării, doar pentru că nu tace din gură. Şi mă îndoiesc profund că recuperează de pe la primăriile peneliste.
Ah, dar stai, nu şi-a făcut Chirilă recent coming-outul ca nongendered, sau gender nonconforming, sau pe acolo? Da, ok. Lui Chirilă poţi să-i dai limbi în păsărică.

Tu nu le vei organiza spectacol omagial la Floceştii de Jos, pentru că, din perspectiva ta, lupta acestor oameni se cuvine şi se înţelege de la sine.

PSD ar fi făcut-o.

Şi de aia PSD câştigă alegeri.

 

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: