“Ne mor monştrii sacri şi nu le ia nimeni locul”

A mai murit un actor al generaţiei de aur. Nu-l numesc, că oricum e plin Facebook-ul de rest in peace, fie-i ţărâna uşoară, s-a dus să joace cu îngerii şi aşa mai departe.
Prilej pentru nărod s-o mai ia în gură pe aia cu “mvai, ne mor monştrii sacri. Nu există nimeni dintre tineri care să le ia locul.”
Moment în care îi întrebi.
“Care e ultimul film românesc pe care l-ai văzut?”
“Nea Mărin Miliardar”.
“Aha. Şi care e ultima piesă pe care ai văzut-o?”
“Tache, Ianke şi Cadâr”.
Oh, well. Cum era bancul cu evreul care se văita la Dumnezeu că nu câştigă la loto, dar desigur, nici nu juca?
E atât de simplu să flegmezi şi să negi în necunoştinţă de cauză. Nu presupune efort, nu presupune cheltuială, nu presupune muncă de documentare. Nu-l cunosc, deci nu există.

Realitatea de pe teren, însă, e următoarea. Cine se duce la teatrele din ţară, atât la cele susţinute de stat, cât şi la cele independente, vede tone de talent tânăr, multilateral, talent actoricesc autentic, viu, plin de forţă, pasiune, care joacă, cântă, dansează, scrie, eventual toate în acelaşi timp. Actorul de azi prezintă evenimente, emisiuni de radio, face stand-up comedy, improvizaţie; orice, numai să se adune 30 de oameni şi să se uite la el, şi să-i iasă de chiria amărâtă şi exagerat de scumpă pe care, de multe ori, o împarte cu încă trei confraţi. Şi uneori mai are şi două joburi pe lângă, pentru că are un corp şi o voce de lucrat.

Înainte s-o mai enunţaţi pe asta cu “Nu are cine să le ia locul” (şi eu nu ameninţ cu unfriend, dar dac-o mai citesc undeva, promit că persoana aia zboară cu boltă din lista mea, pentru că e şi ignorantă, şi mândră de asta), puneţi un pic chestia aia goală pe care o ţineţi pe umeri la lucru. Iată nişte teme de meditat:

a) Generaţia de Aur a avut şanse
Pe vremea lor, tu, române, aveai un singur canal TV, TVR1, şi un cinema în oraş unde vedeai toate filmele comuniste produse de Româniafilm. În aceste filme, seriale, emisiuni de divertisment, jucau, evident, aceiaşi actori. Iar şi iar. Nu aveai de ales. Ştiai că Alain Delon era mai frumos decât Gigi Dinică, dar îl vedeai ultra rar, când se înduioşa partidul să mai lase un film străin în ţară.
Oricât de talentat ar fi un om, are nevoie de ŞANSE să demonstreze. ŞANSE, adică apariţii, preferabil undeva unde te uiţi şi tu.

b) Piaţa de joburi pentru actori e jale neagră în zilele noastre.
Acum câţiva ani, erau trei surse mari şi late de venit consistent: a) serialele TV b) rolurile în filme şi reclame străine, care încă erau plătite decent c) publicitatea. La asta se adăugau sursele de venit mic: d) spectacole de teatru şi e) filmele româneşti.
Acum a) cele mai multe seriale TV au fost scoase din grilă şi înlocuite cu reality shows. b) străinii s-au prins câtă foame zace-n noi şi plătesc mult mai puţin c) publicitarii dau nişte bugete de-ţi vine să-ţi dai foc la diplomă. Zilele trecute m-a sunat una să-mi propună o reclamă cu 100 de euro, exclusivitate pe categorie de produs un an. Marş, uei. Să-mi alătur eu superbul ten de porţelan timp de un an la rahatul tău pe 100 de euro? Du-te rostogol.

c) Chiar dacă un tânăr face teatru, film şi TV, nu-l ştii
Hai, recunoaşte că nu te mai uiţi la TV de ani buni. Recunoşti? OK. Acum recunoaşte că nu vizionezi filme româneşti contemporane, indiferent câte Cannes-uri aduc acasă. “Iar vorbesc ăia cu pulă şi nu se aud.” Iar când te cheamă cineva la teatru? “De ăia 20 de lei îmi iau un bax de ciuc”.
Cu ce te distrezi tu? Abia ai închis un viral cu unul care se pişa cu boltă şi spiralat, şi ieşi la vânat pokemoni.
Păi mă scuzi. Eu nu am cum să concurez cu fiinţe imaginare galbene.

De ce mă ştii pe mine mai mult ca bloagăriţă decât ca actriţă? Pentru că e mai simplu să faci un blog decât un proiect teatral.

Drept care, dacă tot tu caşti gura că actorul de azi nu e ca ăla de acum 30 de ani, îţi urez să-ţi aterizeze în ea o sută de pule de negru şi o muscă de cal. Pentru că lupta cu morile de vânt pe care o duce actorul de azi e de cam 100.000 ori mai chinuitoare decât cea a actorului de demult. Şi nici nu există vreo garanţie că jobul lui de azi va mai exista mâine.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

14 Responses

 1. Victor says:

  Eu te stiu ca scriitoare si jurnalista inafara de bloggarita. Se pune?

 2. Lorena Lupu says:

  :))

 3. Tipsynel says:

  „Da’ cumpără-ti dracu’ şi tu un bilet!“ a zis Dumnezeu exasperat de rugăciunea boului.

 4. George says:

  tata se uita la tv, in format 4:3 , chiar daca transmisia e 16:9, si saracia de televizor, evident, e d-asta fara lampi. important e ca aia de la meteo, sa ramana in continuare la fel de slaba, nealterata cumva de odiosu’ 16:9.
  acuma, daca Charlie Chaplin ar invia, si ar juca din nou, ar mai juca in filme mute, alb-negru? ar mai avea acelasi succes?
  eu cred ca ar schimba formatu’. 😀

 5. cbsrro says:

  Am intrebat ieri un amic: ultima piesa de teatru, ultimul film romanesc la care ai mers si actorii nu te-au convins? si thinking, thinking, thinking, ca un calculator vechi, sa zicem 486 care incearca ca deschida un photoshop CC din 2016. C’mon bro, numeste macar un invitat la Maruță.

 6. recoae says:

  stimata dudue, de acord cu toate punctele a, b, c, d, etc de mai sus, DAR v-am vazut pe feisbucul dv. propriu si personala recitand romulus vulpescu. (versurile le stiam de mic copil, cantate de tudor gheorghe). lectura dv. cu vocale mancate si mimica deruta(n)ta m-a facut sa ma intreb daca erati beata sau fumata. nu e o problema legata de tenul dv. de portelan, pe care razbateau cosurile printr-o tona de zmac, in pozele de pe blog/facebook. e o problema de talent. am vazut primele filme romanesti dupa ’90, hoteldelucs, sobolanii rosii si inca vreo 2 si dupa fiecare ma juram ca nu ma mai uit. p-orma au luat “canesuri”, am vazut inca vreo 3 si dupa fiecare tot asa. politist, laxativ. cate sanse sa le mai dau tinerilor plini de viata si zvac? razvan vasilescu nu e tanar. am vazut ala cu sefu de gara, meh. am refuzat sa il vad pe capitanul burcea, recomandat calduros de un prieten cu discernamant si cultura. ca mi l-a descris exact cat sa pricep ca e genul de film romanesc care nu vreau sa mai vad. mentionez in legitima aparare ca pe razvan vasilescu l-am vazut pe scena la bulandra, alaturi de marcel iures. nu stiu de ce nu merg mai des la teatru, de lene, de trafic. si de bou, probabil. da’ si de frica sa nu dau peste tinerii plini de viata si zvac, ca dv., stimata dudue loredana.

 7. George says:

  coae tata, daca-ti zic manca-mi-ai pula, e ca si cum ti-as ura la multi ani.
  am vazut-o pe Lorena recitand, si mi-a placut foarte mult, iar de scris, scrie intr-un mare fel.
  deci n-o mai amesteca cu soblolanii tai fara dungi, taci, si rontaie. :))

 8. recoae says:

  george, te plateste loredana ca avocat, sau speri sa-i dai limbi cu raspunsul tau de labagiu? uite, eu iti chiar urez la multi ani: baga-mi-ai pula in ma-ta.

 9. George says:

  coae tata, te bazezi ca e batrana si nu vede? sau ca e batrana si uita repede? :))

 10. Lorena Lupu says:

  Recoae, am o veste fericită pentru tine: ai ban pe blog. Nu pentru că nu-ţi plac coşurile mele. Mă doare-n cur de sentimentele tale.
  Ci pentru că ai venit să mănânci căcat sub nickul recoaie, te-am banat, dar tu continui să îmi urmăreşti facebook-ul, deci nu te poţi reorienta spre ceva plăcut ţie, să nu mă mai intoxici pe mine cu mizeriile tale. Am 14.000 de followerşi şi 4900 de friends, lăbuţă. Am public suficient, care mă urmăreşte că vrea şi se revanşează care cu donaţii, care cu vorbe bune. Îmi permit cu succes să mă doară-n cur de un hater care totodată e bizar de obsedat de ce fac.
  Şi aştept să te scapi pe Facebook. Îţi iei block şi acolo.

 11. Zorba RO says:

  Regizorii nu par să aibă problemele astea. Mungiu, Puiu nu au trebuit să aştepte să moară Sergiu Nicolaescu. Marin Moraru spunea întrun interviu că nu mai vrea să joace nici teatru, nici film, nici seriale TV, cine îi ia locul.

  • Lorena Lupu says:

   Şi nu-i normal? Un regizor e şef pe propriul proiect, pe când un actor e strict un pion în proiectul altcuiva.
   Tu poţi să iniţiezi 1000000 de proiecte, dacă ai cu ce, dar nu poţi obliga pe nimeni să te ia de pion dacă nu vrea.

 12. Zorba RO says:

  aseae, loredana. am vrut doar sa-ti dau o veste: ban pe blog e o iluzie. si inca una: succesul maxim pentru un trol e sa-si ia ban. see u ’round here when you least expect it. recoae.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: