Neocomunismul zilelor noastre

Cei care aţi prins câţiva ani de Ceauşescu vă aduceţi aminte de teroarea rece, sufocantă, care îţi contura broboane de transpiraţie în jurul gurii de câte ori scăpai un “porumbel” pe gură. Adică, o părere neconcordantă cu doctrina. Principala caracteristică a dictaturii comuniste era că omul era pus la zid, executat, linşat, agresat, pedepsit pentru simple cuvinte.

Azi, graţie plăcerii sadice a oamenilor de a arăta cu degetul şi de a acuza pe nimic, ţi-e groază să emiţi o părere incorectă politic. E la modă să vrei să salvezi şocâtele dungat? Să nu dea dracu’ să postezi ceva de genul: “Sincer, prieteni, mă doare-n cur de şocâtele dungat” sau “Din punctul meu de vedere, şocâtele dungat e identic cu un şobolan obişnuit”, că ai căcat băţul suprem. Toate muile din univers se vor îndrepta spre sufletul tău, exact ca-n graficele cu spermatozoizii şi ovulul.

Şi preponderent din partea oamenilor care nu fac nici ei nimic pentru şocâtele dungat, dar îşi fac un titlu de glorie din a urî pe alţii.

***

Eu, una, încă văd democraţia ca pe dreptul omului de a fi stăpânul propriei opinii. Adică, mie poate să-mi pese foarte tare de salvarea Vămii Vechi, iar ţie, absolut deloc. Şi nu e cazul nici să vii tu să ragi la mine binecunoscutul “de banii ăia creşteai nişte orfani” pentru că nu te apasă grija de ce făceam şi ce nu făceam eu din munca mea solicitantă şi nu întotdeauna bine plătită, şi nici eu să rag la tine că dacă nu-ţi pasă de salvarea vămii vechi eşti o curvă fără inimă şi o să ai ghinion pentru următoarele şapte generaţii.

Pe scurt, nu văd rostul urlatului la alţii pentru părerile lor, oricât ar fi de obraznice şi de incorecte politic. Simt un impuls să mă iau de cap, de exemplu, când văd lume din listă că o arde mai dacic decât zece Dan Purici la un loc, dar mă calmez repede cu un “Nu o ard dacic pe banii tăi, ci pe banii lor. Într-o lume liberă.”

De câte ori săriţi la un om şi îl lătraţi cu spume pentru un crez personal, fără ca el să fi avut pretenţia că e universal valabil şi fără să fi încercat să vi-l bage pe gât, amintiţi-vă de securiştii care veneau să te salte pe fix acelaşi motiv. Apoi, beţi un pahar de apă rece şi gândiţi raţional. O să-ţi pese ţie mai puţin de şocâtele dungat dacă am scris eu că mă doare-n cur de el? Probabil că nu.

Şi atunci, decât să încerci, prin injurii şi presiune, să mă converteşti la iubirea şocâtelui dungat, nu mai bine te asociezi cu alţi zece ca tine şi organizezi o acţiune concretă de salvat şocâţi dungaţi?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

 1. WS says:

  Păi … tocmai asta-i acţiunea concretă, să aduci adepţi care să facă gălăgie. Iar aici contează numărul, nu calitatea fiecăruia. Şi pe mulţi îi atragi mai uşor gâdilându-le feeling-ul de superioritate.

 2. jademan says:

  Șocâtele dungat CHIAR trebuie salvat!! Fie numai pentru a putea fi menționat mai des pe acest blog! 😀

 3. George says:

  salvat, nesalvat, socatele dungat nu e de vanzare.

 4. Anonimus says:

  Șocâtele dungat? Cine este el și ce vrea de la populație? Că la căutarea pe goagăl nu mi-a ieșit nic’.

 5. Claudiu says:

  prima postare care imi place cap-coada 😉
  felictari !!
  “Toate muile din univers se vor îndrepta spre sufletul tău” – asta trebuie retinuta :))

 6. 3 specii ale pseudointelectualitatii feizbuc…cu mai multe subspecii si increngaturi

  -iubitorii de caini si pisici raioase
  -feministele rasculate
  -dacii

  Prima data incepe cu log in….dimineatza cand ne scuturam de vise, vrem sa vedem chiloti cu ata in cur pe marginea piscinei, barbati cu muschi sau nu, toti cu mana in falca uitandu-se gales in gol…in urma a vreo 3 selfieuri nereusite, Cat de curand cineva va printa tricouri cu portretu lu’ceausescu de prima pagina a manualelor comuniste, va inventa o poveste de multe laicuri si distribuiri….iar la sfarsitul verii asteia vom vedea metamorfoza hipsterilor in neocomunisti convinsi…

 7. Joker says:

  Macar atunci cand tabara spermatozoizii aia pe ovul din toate directiile, exista o sansa sa iasa.. ceva.
  Uite, de aia mi-am sters eu contu’ de feisbuc. Definitiv si iremediabil. Ca sa mai reduc zgomotu’ ambiental, gen.

 8. Nautilus says:

  Ceauşescu nu acţiona singur.

  Un tip care credea în comunism şi era născut şi crescut în URSS zice aşa: persecuţia / violenţa din partea “unui Stalin” e mai puţin rea. Când ştii că vine unul înarmat după tine, într-o maşină neagră, poţi fugi sau te poţi ascunde. Ba chiar găseşti compasiune în diverse cotloane ale societății, şi te ajută să te ascunzi. Dar cum începi să te comporți când nu statul cu aparatul său de represiune apasă asupra ta, ci întreaga societate: de la primar la vecin și până la ultimul tau prieten sau coleg de școală?

  Chestia asta ne face să ne gândim la comuna Tanacu, sora mai mică a Afganistanului, şi să ne întrebăm cine are de fapt mai multă putere, între Ceauşescu şi bunica de la ţară cu peşte pe televizor.

 9. Există perioadă în viață oricărei persoane în care mănâncă căcat cu lingurița. A mea a luat sfârșit în momentul în care un prieten m-a întrebat ce fac efectiv pentru a înlătura aceea problemă. Răspunsul meu a fost desigur: ăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă comentez. Vorba bancului: Iisus se plimbă prin Nazaret. Acolo vede o mulțime de oameni care tocmai vreau să omoare cu pietre un păcătos. Iisus se pune protector în fața condamnatului și zice cu voce de tunet:
  – Care din voie e curat de păcate să arunce primul piatra!
  Din mulțime vine o piatră care îl lovește pe Iisus în cap. Acesta aruncă o privire la cel care a aruncat-o zicând:
  – Mamă,iar tu?

 10. Kosta Vianu says:

  Acum e mult mai rau. Neocomunismul, vreau sa zic, e mult mai naspa decat comunismu ala adevarat. macar atunci stiai de cine sa te feresti, afara de cazu (ghinion!) cand locuiai intr-o plapuma sub care nu puteai intra fara sa dai “buna seara”, sau, si mai ghinion, cand insuti fratele tau, pretenul, nevasta, te “vindea” la secu fara bani, doar asa, de-al dreac’ ce era el. Azi, in epoca modernizarii procuraturii, cand SRI-ul lucreaza pentru DNA si invers, cand nu mai stii din ce directie vine urmatorul dosar, cand totul – dar absolut totul – sta sub semnul incertitudinii, cand nu stii daca maine nu vei fi chemat sa demonstrezi ca esti nevinovat, e mult mai nasol. evident, toti suntem penali, in conceptia lor, depinde numai de ce parte ne situam ca s-o incasam. Mi-e sila, dar mi-e si mila, daca lucrurile vor merge tot asa, tara asta se va transforma in orice altceva, dar stat nu va mai fi. Articolul e ok, pentru ca, daca am inteles io bine, nici comunismul nici neocomunismul n-ar fi reusit fara tzatzele de balcon care striga “ala fura” fara sa aiba cea MAI MICA DOVADA CA ASA AR FI.

 11. C says:

  Din cauza celor intamplate in al doilea razboi mondial si, in general, de-a lungul istoriei (gen rasism, xenofobie, colonialismul cu toate efectele lui, etc.) cam in toata lumea s-au luat decizii (legale sau cel putin ca norme de comportament social), de mai demult, ca n-ai voie sa zici aia, aia, aia…

  Daca un negru il ia peste picior pe un alb, e bascalie, daca se intampla invers, e rasism pur. Daca spui un banc cu privire la zgarcenia evreilor, esti anti-semit. Daca un japonez face un banc despre chinezi, e obligatoriu ‘imperialist’. Daca afirmi ceva despre superioritatea lucrurilor ‘made in Germany’ sau de nemti, in general, ca natie, esti potential nazist. (ok, exclud aici magaria facuta recent de ‘masina poporului’ et co.)

  Si de ce naibii nu pot eu sa spun ce gandesc, atata vreme cat o fac intr-un mod politicos si respectuos, fara jigniri, insulte, invective si alte arme din arsenalul asta ? Pe Facebook nu poti sa condamni violent, intr-un mod cat se poate de teutonic violurile, torturile, cruzimile fata de animale, vanatoarea si postatul de poze absolut odioase cu animale ucise cu sange rece si insirate pe pamant, precum si alte acte reprobabile comise de monstri cu chip de om pentru ca risti sa fii condamnat ca instigi la violenta. E dreptul meu sa-i lapidez verbal (as face-o si in realitate, fara nici cel mai mic regret) pe cei care violeaza si se comporta ca bestiile cu animalele. Si asta nu ar fi decat inceputul…

  Si atunci ce am voie sa spun ? Lucruri comode, caldute si neutre? Un noroi ramane noroi chiar daca e caldut. Nu stiu in ce masura aceasta idee stupida numita ‘being politically correct”, in esenta de multe ori mancatorie de rahat prin omisiunea de a spune lucrurilor pe nume duce undeva, este o dictatura a unei democratii prost-intelese, a unei ‘protectii’ care uneori e asociata celor care n-o merita. Traditionalele victime ale istoriei, indiferent de motiv, au ajuns uneori, cel putin in vest, sa se auto-victimizeze intr-un mod absolut scabros.

  Da, s-au intamplat lucruri care dor atroce, exista rani in continuare nevindecate si care vor ramane intotdeauna deschise, suflete intristate, dar orice durere are demnitatea ei. Iar lamentatul de tip ‘baba africana’ nu stiu daca ajuta la marirea procentului de compatimiri…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: