Conspiraţia mediocrităţii

De-a lungul carierei, un artist are mai multe tipuri de duşmani.

Primii şi cei mai evidenţi sunt trepanaţii în spume: “Eşti o simulantă, o curvă, o nefutută, o curvă nefutută, ţi-au scris cărţile nişte intelectuali cărora le-ai supt pula drept răsplată, etc. etc.”

Ăştia nu-s foarte periculoşi pentru că, din consistenţa demersului, se vede clar că-s proşti de salivează.

Cei cu adevărat periculoşi din viaţa unui artist sunt mediocrii care încearcă să-l descurajeze aparent binevoitor.

“Uite, şi eu sunt mediocru şi n-am o problemă cu asta.”

Nu, pretenaş. Tu eşti mediocru, pentru că ai o viaţă mediocră şi pentru că tot ce ai făcut tu în viaţă e mediocru. Şi logic că n-ai o problemă. Că dacă aveai, făceai ceva extraordinar. Şi nu există un “şi eu”. Exişti tu, care eşti mediocru, şi exist eu, care prin expresivitate şi disponibilitatea de a munci douăsprezece ore pe zi dacă trebuie, excelez.

“Dar părerea mea…”

Părerea ta de mediocru nu mă interesează. Pentru că eşti o lepră leneşă şi-ţi convine să fii o lepră leneşă. Nu vii tu să-mi spui mie, care dau pe nas de muncă, care e părerea ta. Bagă-ţi-o adânc in your orifice of choice.

Unii îşi fac viaţa ca pe un şir de chestii comode, plăcute, şi nu au pretenţii de la ei. N-o să mă vezi niciodată tăbărând pe ei cu explicaţii că ar trebui altfel.
Alţii s-au născut ştiind că nu pot decât să ardă sau să se stingă. Şi tu poţi face două lucruri: să stai fără să pui condiţii şi să pleci.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. miryam rhod says:

  Pai, sa moara si capra vecinului, adica daca el e mediocru, prost, incornorat sau mai stiu eu cum, e fffff ok si restul sa fie la fel. Daca el poate trai si se poate balaci in cacat, tu de ce n-ai putea, esti mai cu motz?

 2. George says:

  am dus lenea la rang de arta. n-am cum sa fiu mediocru. 😀

 3. Kosta Vianu says:

  No offense, but… di ce ar fi nevoie numai de impatimiti pe lume? De cei care ard ca o tortza, scot flacari si pe nas si pe fund, parjolesc totul in jur si dau, e drept, si un fel de caldura, celorlalti? Acest post este interesant, asa, ca o aducere la tema, fiindca mie, un alt fel de mediocru, mi s-ar fi parut interesant sa discutam (toata stima pentru autoare, de altfel!) despre coana Mediocritate ca sora buna a Prostiei, cumatra cu Rautatea si prietena, rau de tot ,cu Minciuna, toate astea, curve de centura cunoscute si uzitate de multi. Mult mai interesant mi s-ar fi parut sa analizam cat de eficienta impotriva inteligentei poate fi conspiratia mediocrilor, la nivel mai general, social vorbind. Dar, nu va impacientati, asa sunt eu, vesnic nemultumit, nascut, cum am zice, cu critica in gura. Scrieti bine, as vrea sa citesc insa ceva poezie sau proza, cred ca aveti vana pentru asa ceva si nu cred ca ma insel. Dar, cine oi fi eu sa va pretind, nu?
  Cu oarecare simpatie, Kosta.

  • Lorena Lupu says:

   unde am zis eu că e nevoie numai de împătimiţi pe lume? am zis pur şi simplu că avem şi noi dreptul să existăm.

   în rest, n-am citit, pentru că am zis de mii de ori:
   -pe blogul ăsta poţi citi subiectul aşa cum vreau eu să-l tratez, gratuit.
   -poţi comanda cum vrei să fie scris, contra cost.

 4. Kosta Vianu says:

  ezac aci, dar’ ezac-ezac, nu ashea, de fonfleala, m-ati pierdut! Am inteles bine? Se poate comanda pe bani cum sa fie scris? Poate pe cruci, ca incolo, cine v-ar plati ca sa scrieti intr-un anume fel? Nu pot crede ca nu scrieti literatura, texte beletristice, in orice caz. Si mi s-ar fi parut interesant sa citesc ceva. Nu-i bai, publicati pe hartie si om da si banu’, vorba ceea, marfa sa fie, ca si cumparatori…
  Dar io tot mai crez ca nu ati citit tot sau n-ati inteles ce vreau sa zic. OK Da-o dreacu’ de purcea, nu mamanca – nu-i mai da! Tot e ea moarta in cotetz, si zace si cu pardonu-n usa.

 5. Kosta Vianu says:

  Scuze, abia acum am facut ceea ce trebuia sa fac de la inceput, anume sa dau cautare pe goagal sa vaz “ce si cum”. M-am dumirit, si, chiar daca n-o sa va vina sa credeti, nu stiam ca scrieti, ca aveti deja trei carti etc. Asadar, am avut dreptate, dumneavoastra scrieti. Chiar daca, provincial cum sunt, n-am de unde sa fac rost de cartile dvs. Oricum, nici reviste de genul celei la care colaborati nu mai citesc,. nu mai intra in sfera mea de preocupari, iar cand m-ar fi putut interesa, nu existau. Asa ca, cerandu-mi scuze la modul cel mai plicticos cu putinta, va rog sa-mi iertati impertinentza de a ma fi bagat in serama pe langa dumneavoastra, eu, un mediocru de cea mai pura irealitate. Salut (n-am cum sa nu) tupeul dumneavoastra extraordinar si increderea in propria genialitate. Va multumesc pentru ca puteti exista. Daca lumea in care traiti e aidoma dumneavoastra, destula pedeapsa!

 6. Aura says:

  Adevaraaaat! 😀 F the Haterz.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: