Loreno, tu de ce nu blochezi postacii călinopiteci?
1. Pentru că zbieretele lor creează trafic și engagement organic. 2. Pentru că ne țin motivați să facem tot ce putem să nu iasă diliul președinte. 3. Pentru că, nu știu dacă ați remarcat, dar toți țipă aceleași lucruri, ceea ce ne arată care e agenda zilnică a narativei. Și știm ce abordăm.
Tâmpenia zilei e pornită, evident, de iRealitatea. La un moment dat, o să fac un pamflet cu aplicația de știri Realize. Cum iei o știre normală, o infuzezi de isterie, conspirație și narativă rusească și ai o știre Realized. Dar asta într-un episod următor.
Adevărul de la care s-a pornit este că s-au aprobat făina cu extract de greieri și alte alimente din proteine derivate din insecte.
Știrea Realized: Ursula cea malefică îl obligă pe românașul neînfricat să mănânce viermi și ploșnițe, să-l pedepsească fiindcă votează cu singurul dac care chiar contează, Călin Georgescu.
Faptul că S-AU APROBAT anumite produse și că EXISTĂ PE RAFT nu te obligă pe tine la nimic. Nicio brutărie clasică, cu un proces de lucru deja stabilit, nu-și va trimite angajații pe miriște, la vânătoare de greieri. Pâinea normală, cu care te-ai obișnuit tu, va fi achiziționabilă în continuare.
Vor apărea branduri care vor crea produse pe bază de insecte. Sau nu vor apărea. Oricum, aceste branduri sunt obligate să treacă ingredientele pe etichetă, deci tot ce ai de făcut e să-ți iei ochelarii și creierul la tine când mergi la shopping.
Și dacă nu va exista căutare, aceste branduri se vor închide. Tu, consumatorul final, decizi ce supraviețuiește și ce nu pe piață, prin deciziile tale de cumpărare.
Mă repet, cu capslock, pentru cei ce înțeleg greu: NIMENI. NU. TE. OBLIGĂ. SĂ. MĂNÂNCI. INSECTE.
În schimb, viermi se găseau în mâncarea expirată și de proastă calitate de pe vremea lui Ceaușescu. Dar cum stătuseși la coadă patru ore pentru ea, tăceai mâlc, să nu te pui rău cu partidul.
Deșteaptă-te, române. Cred că așa îmi voi încheia toate postările, până pe 5 mai.
***
Cafeaua de la tine e inspirația mea. 😀

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da follow pe Facebook şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.
***
Of, ce aș vrea să te asculte lumea. E o lecție atât de simplă și de clară, dar care nu ne mai intră în căpșor de la Revoluție încoace. Că doar pentru că e permis, nu înseamnă că e obligatoriu.
Cred că ai pus punctul pe i cu “să-ți iei ochelarii și creierul la tine când mergi la shopping”. Îmi dau seama tot mai mult și mai dureros că oamenii NU VOR asta. Vor să rămână etern copii: dacă riscă să facă ceva ce s-ar putea să regrete, să vină statul-tătuc să le dea peste mânuță, na-na, nu e voie, e câh.
Mama, de când trebuie să aibă grijă la consumul de zahăr, îmi tot spune că e foarte îngrijorată că nu știe cât zahăr e în produsele ambalate. Și eu îi spun every.fucking.time: scrie acolo. Glucide la suta de grame, dintre care zaharuri. Ghici cu ce rezultat: nici măcar nu-și ia ochelarii cu ea. Adică niciodată.
Și din răsfățul ăsta copilăros rezultă încet-încet și corolarul: dacă nu vreau eu cutare lucru, trebuie interzis, ca să nu gândesc >> dacă e permis, înseamnă că e obligatoriu.
Ca eternul scandal cu homosexualitatea. Nu te obligă nimeni, nene! Doar îi lasă pe cei care vor.
In primul rand eu nu inteleg cine are bani sa foloseasca faina de greieri. Este undeva la 1000 de ron kg. Eu daca vreodata o sa am bani sa o folosesc, ma postez pe toate retelele, imi fac tatuaj si pastrez si punga sa ma ingrop cu ea. In ce univers o sa dea 98.7 la suta din romani care comenteaza ca s-a scumpit faina de la 3.2 ron la 3.6 in doi, 1000 de lei pe un kg ? Cam poti sa iti iei 10 kg de carne de vita, 30 de kg de carne de porc ok samd.
Făina de greieri este utilizată în principal ca supliment proteic, nu ca substitut complet pentru făina de grâu. Aceasta nu conține gluten, esențial pentru panificație, deci nu poate fi folosită singură pentru pâine sau cozonaci. Totuși, poate fi adăugată în amestecuri cu alte tipuri de făină pentru a îmbogăți conținutul de proteine. Făina de greieri este bogată în proteine (aproximativ 60-70%), acizi grași esențiali, vitamine (B12) și minerale (fier, zinc, magneziu). Este utilizată în batoane proteice, paste, produse de panificație mixte și alte alimente funcționale. Prețul făinii de greieri variază în funcție de producător și calitate, dar în general este cuprins între 300 și 500 de lei pe kilogram, nu 1000 de lei.