Nu mă mai măritaţi, vă rog frumos!

O parte dintre oamenii cu care fac proaspătă cunoştinţă decid că sunt hazlie şi simpatică, drept care le sunt dragă. Şi pasul imediat următor e că încep să uneltească, să mi-l prezinte pe X care are firmă şi bani, şi e singur, sau pe Y care e artist boem, sau pe Z care “a zis că te place”, pe ideea de “e păcat să nu ai un bărbat lângă tine.”

Dragii mei,

Apreciez mult preocuparea. E drăguţ să ai oameni cărora le pasă de tine. Simt că e o dorinţă sinceră de a face un bine şi, dincolo de suprafaţa vag iritantă a intenţiei, pot aprecia bunătatea de profunzime.

DAR:
-eu ştiu foarte bine să mă mărit şi singură, dacă vreau.

Dar nu vreau.

Pentru unii, singurătatea e o chestie oribilă, care trebuie musai combătută cu primul pulete sau prima mizdă vag umanoidă care iese în cale. Pentru alţii, printre care cu onor mă număr, singurătatea e o stare de graţie.

Eu, ca să scriu, am nevoie să fiu singură. Poate pot implementa alte stadii ale unor proiecte împreună cu diverşi oameni, dar partea de concepţie trebuie s-o fac în compania unei singure făpturi: motanul meu Pulică. Pentru mine singurătatea e o necesitate şi o formă de reîncărcare a bateriilor. E plăcut să ies cu oameni, dar după 3, 4, 5 sau 8 ore, tânjesc la singurătate ca la aer. Forma mea fundamentală de fiinţare e singurătatea. Şi aşa mă simt bine.

Ideea că omul e făcut să trăiască în cuplu e un imens clişeu. Părinţii v-au educat greşit. Sunt oameni care se simt bine numai în gaşcă – ăia îşi fac familii extinse şi le ţin mereu în jur – oameni care se simt bine în doi şi oameni care se simt bine singuri. Şi care n-au nevoie să fie salvaţi de singurătate, împotriva voinţei lor. E ca şi cum ai trece strada cu o babă, cu sila, când baba are treabă exact pe trotuarul pe care era iniţial.

Noi, oamenii, suntem născuţi şi creaţi diferiţi. Ceea ce ţi se aplică ţie nu mi se aplică în mod necesar şi mie, şi nu admit să-mi spui că tu eşti “normalul” şi eu “anormalitatea”. Cred că fiinţa umană e perfectă aşa, în diversitatea ei. Şi nu e nimic în neregulă cu oamenii singuratici. În fond, dăunează altora mult mai puţin decât ăia profitori ordinari, scandalagiii publici sau Răzvan Băncescu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

25 Responses

 1. wilhemina4rock says:

  “Şi care n-au nevoie să fie salvaţi de singurătate” – ba daaa, musai! Altfel cum sa traiasca toti oamenii astia suferinzi de sindromul Mesia?
  Sunt atatia binevoitori pe toate drumurile, gata-gata sa arate altora drumul bun in viata, prin pilde si invataturi despre absolut orice. Rusine ca iei (luam) aminte!

 2. laurentiucat says:

  iti va trece. dar prea tarziu…

 3. adi says:

  esti prea dastapta! am zis-o si eu asa, intr-o doara

 4. adi says:

  vai ce urat vobesti!

 5. Cristina says:

  Ca bortoasele. Sau proaspetele mamici care-mi turuie despre cum nu inteleg eu minunea care se minuneaza in pantecele minunat. Nu suntem programati genetic sa ne cuplam sau sa lasam mostenitori. Nu toti, cel putin.

  Iar chestia asta cu cutare care-mi gaseste alesul imi suna a targ de vite.

 6. Cata Mustata says:

  Subscriu! Nici macar eu n-as fi putut s-o spun mai bine. 🙂

 7. nico says:

  “Noi, oamenii, suntem născuţi şi creaţi diferiţi. Ceea ce ţi se aplică ţie nu mi se aplică în mod necesar şi mie, şi nu admit să-mi spui că tu eşti “normalul” şi eu “anormalitatea”. Cred că fiinţa umană e perfectă aşa, în diversitatea ei. Şi nu e nimic în neregulă cu oamenii singuratici.”

  Ştii cât mă chinui să-i fac pe unii…pe alţii să înţeleagă asta??! E atât de bine că suntem diferiţi! Nu-i înţeleg pe ăia care simt nevoia acută să-i facă pe alţii după chipul şi asemănarea lor..

  • Lorena Lupu says:

   ştiu cât te chinui, că şi eu mă chinui tot atâta.

   • muresan camelia says:

    Ce-ar fi sa nu va mai chinuiti ci sa-i ignorati pur si simplu.
    Cred ca cel mai periculos lucru e aceasta dependenta de o alta fiinta omeneasca. E ca si cum ai umbla pe jaratec. Adevarata multumire ti-o da lumea ta interioara. Asta daca ti-ai construit-o

 8. Gheara says:

  Manca-mi-ati pula.

 9. lex2694 says:

  Buna seara domnisoara.
  Trist ! Suntem în secolul 21 dar lumea în continuare traieste pe urma cliseelor.
  Marea problema a natiunii este gandirea în masa.
  Ideea de ,,diferit” o asimilam cu ,,ciudat”,ma repet,TRIST !

 10. luissiana07 says:

  Fetele numai va maritaţ !.

 11. w says:

  va fi geu cand toti pe care-i cunosti vor avea familii si copii, iar cei mai tineri si de interes pentru tine vor avea alte repere. io numa zic sa te mai gandesti. ia-ti un barbat cu care sa te futi si care sa te lase in pace sa-ti vezi de viata profesionala. exista si de-aia.

 12. Anonimus says:

  Fragment din ultimul interviu dat de Ștefan Iordache.
  Reporter: Când stați aici, pe verandă și vă gândiți la trecut, nu regretați că nu aveți urmași?
  Ștefan Iordache: M-ai lovit în punctul slab. Regret foarte mult. Dar m-a luat vâltoarea vieții. Mă gândeam mereu să treacă și anul în care eram, să-mi fac meseria bine. Și a trecut vremea. E cea mai mare tâmpenie din viața mea.
  Fără comentarii…

 13. Doumitrou says:

  Of, da eu tot ma chinui!!! Ce-s satul de mizde pentru care unicul sens in viata e maritatul si facutul copiilor. De ar fi doar asta… Se mai adauga si avutul grijei de barbat si gata nici o alta ocupatie. Is satul sa le trimit sa-si caute ocupatii si sa nu stea in capul meu. Ce pusca mea nu pot sta uneori si singure? M-am zaibit sa tot fiu un tot intreg cu inca cineva. Eu nu-s impotriva casatoriilor si facutul copiilor, dar nu pot suporta mersul la cacare impreuna. Na! Am scuipat-o c-o aveam demult prin ganduri, parerea asta, si deh, sper ca mi-ati inteles metafora si n-am ofensat pe nimeni. Defapt, P.O.H.U.I!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: