Nu mai sunaţi pe Facebook oameni care nu vă cunosc!

Dacă ai crescut într-o familie civilizată, care ţi-a insuflat cei şapte ani de acasă şi ştii să nu deranjezi oameni care nu-ţi datorează timpul lor, ignoră acest articol, nu e pentru tine. Dar simt că cineva trebuie să-şi ia inima în dinţi şi să-l scrie.

Pentru ca în momentul în care al o mie o sutălea gigel idiot se trezeşte la trei noaptea să dea video call doar pentru că chatul nou de Facebook te face să apari verde, în timp ce tu lucrezi jovial la un articol plătit, tu să poţi lua acest link, să i-l trimiţi, că poate învaţă şi bovina cu pricina că NU E OK SĂ STRESEZI OAMENI CARE NU SE VOR STRESAŢI.

Cine poate da call pe Facebook?

Basically, oricine.

Sigur, mai nou s-a redus incidenţa deranjului cu următoarea şmecherie: dacă nu aveţi minimum un schimb precedent de replici, nu se aude ţârâitul, şi îţi apare doar că ai ratat apelul lui Gigel Rahat. Şi te întreabă dacă te interesează să ai conversaţii în messenger cu Gigel Rahat ăsta, care te sună de dinainte să fii interacţionat vreodată cu tine, sau nu.

Evident că nu, Facebook. Dacă face aşa urât fără să-i fi dat tu cel mai minuscul motiv, imaginează-ţi cât de urât face când are acces 24 – 7 la canalul tău de Messenger.

Apoi sunt ăia cu “Felicitări pentru nu ştiu ce articol / carte / statusul ăla deştept etc.”

Ăstora e o mojicie să nu le răspunzi cu mulţumesc. Totodată, în secunda în care le răspunzi, joci la ruletă. Habar n-ai care dintre ei e cretinul care, de cum se vede cu accept, începe să sune insistent.

Şi unii fac aşa. Sună în chat. Tu respingi apelul. Ei insistă să sune în chat, eventual îţi dau şi ordin: “Răspunde!”. Zici că le datorai bani sau ceva, şi au de recuperat de la tine.

Sigur, acum eu stau extrem de prost cu răbdarea şi cine nu pricepe din start că messengereala privată implică DISPONIBILITATEA A DOUĂ PERSOANE are block mesaje private şi la revedere. Mă mai ia câte unu: “Dar nevoile mele?”. Atâta timp cât eu nu-s mă-ta, nu-s nevastă-ta, nu-s psihologul tău şi nu-s secretara ta salariată, nevoile tale NU SUNT problema mea şi nu au de ce să fie.

Şi chiar şi la psiholog: faci frumos programare, vezi când are timp şi disponibilitate să-ţi asculte problemele, nu începi aşa, brusc, să-l freci la melodie la ora din noapte în care ţi se pune ţie pata să deranjezi lume fără alt motiv decât că Facebook îţi oferă această opţiune.

Ca regulă de netichetă: NU SUNI oameni cu care nu eşti în genul de amiciţie care să implice sunat.

Poate omul are treburi.

Poate n-are, dar revede a 7689-a oară Velvet Goldmine sau Requiem for a Dream, şi numai de deranjul tău nesolicitat nu are chef.

Poate stă în casă, într-însa goală, şi nu are chef să împartă numita imagine cu tine.

Poate tocmai a comis o crimă şi are un cadavru de ciopârţit, şi eşti total inoportun.

Poate e beat penis.

Poate are cu totul altă îndeletnicire, şi nu te iubeşte grija ce anume, că omul respectiv nu-ţi datorează explicaţii.

Indiferent care ar fi cazul: să dai video call pe neanunţate şi pe neîntrebate e ca şi cum ai pica inoportun şi neanunţat în vizită pe capul omului.

“A, dar la mine la Pârliţii de Deal aşa ne şi ducem la vecini, fix când ni se scoală.”

Nasol. Din fericire, la mine în garsonieră, regulile de socializare din Pârliţii de Deal se declară nule.

“Şi atunci, când e ok să sun pe Facebook lume?”

Dacă nu-i cunoşti şi nu ai o interacţiune cu ei care să permită familiaritatea, NU ÎI SUNI ŞI PUNCT.

“Şi totuşi, îmi place Geta.”

Dar Getei îi placi tu?

“Nu mă interesează.”

Nici pe ea. Presupunerea că Geta e obligată volens – nolens să te placă spune despre tine că eşti un excrement cu ochi.

Dacă îl cunoşti pe om, şi aveţi o prietenie, întrebi: “Ai cinci minute să te sun?”

Eventual îi şi spui de ce. Că dacă e urgent / important, poate pune stop la Velvet Goldmine, dar dacă e eternul “cf”, îţi face paradă de morţi şi răniţi şi pe bună dreptate.

Nevoia lui de Velvet Goldmine e mai importantă decât nevoia ta de “cf”, exceptând cazurile în care sunteţi superprieteni sau parteneri de afaceri.

Dar dacă eraţi atât de superprieteni, la ora asta v-aţi fi uitat la Velvet Goldmine împreună. Iar pentru afaceri, există business hours: 10.00 – 18.00

***

 

 ***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. mamidetrei says:

    Love your humour! Stai ca te sun cu video imediat! 🤣

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading