Nu vei fi niciodată altceva decât eşti

Luna asta petrecută în inimă de Transilvanie mi-a făcut un munte de bine. M-a făcut să descopăr o poveste fabuloasă, pe care sunt ultraincitată să o scriu, mi-a reîncărcat bateriile, m-a distrat copios.

Şi m-a mai făcut să descopăr un lucru.

Omul se poate adapta oriunde. Se poate obişnui cu peşteri, cu nave spaţiale, cu blocuri comuniste, cu palate aurite, cu rulote minivan. Omul poate trăi mâncând numai icre negre, numai hamburgeri sau numai vitamine şi ser fiziologic. Omul e incredibil de adaptabil şi maleabil.

Dar:

Nu te simţi cu adevărat confortabil decât într-un peisaj care îţi este familiar.

M-am născut în Sfântu Gheorghe, Covasna. Pentru cine n-a fost acolo, e un simplu nume. Cert e că mi-era dor de aerul transilvănean.

Mi-era dor de case mari, cu tavan înalt.

Mi-era dor de clădiri dantelate, frumoase, în stilul austroungar.

Mi-era dor de străduţe drepte, mici şi intime, cu case la fel de dantelate ca acelea oficiale, pentru că locuinţa îi e omului palat, nu o înjghebare pe care s-o ia prima inundaţie.

Mi-era dor să aud în trecere doi trecători din trei vorbind ungureşte.

Mi-era dor de acest fel de a fi ardelenesc, calm şi molcom, ca-n bancul cu hoţul care fură tot şi ardeleanul meditativ pe prispă, grăind agale: No, apă’ să nu-z baj pula?

Mi-era dor de distanţa naturală care îţi e respectată şi de faptul că nimeni nu se înghesuie în tine.

Mi-era dor de interlocutori masculini care să nu înceapă prin a te măsura ostentativ din cap până-n picioare, dând vizibil note în capul lor tuturor protuberanţelor pe care le întâlnesc cu ochii.

Mi-era dor de toate micile nuanţe, subtile şi totodată dense, care mă fac să mă simt acasă în Transilvania şi numai acolo.

Pe scurt, ne putem vinde oricui şi ne putem adapta la orice, dar există doar o singură formă de viaţă căreia îi putem spune sincer, din toată inima:

acasă.

Foto de Flavius Patruti.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. dan says:

  asta DA Lorena Lupu. iti multumesc din toata inima pentru:

  acasa.

 2. Ratacind pe net says:

  Eh, e frumos in civilizatie. Adica acolo 🙂

 3. uglybadbear says:

  păi fă mai des escapade d-astea acăseşti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: