O mică lecţie pentru oameni în vârstă

Dragi oameni în vârstă,

Probabil că deja v-aţi încruntat citind acest titlu. Cum adică să ne dea mucoasa asta cu caş la gură lecţii nouă, care ştim ce e viaţa şi care suntem singurii îndreptăţiţi să-i dăm lecţii ei??

Dragi oameni în vârstă, însuşi faptul că aveţi impresia că dialogul dintre noi funcţionează doar în sensul în care voi îmi daţi lecţii mie dovedeşte că nu, nu ştiţi ce e viaţa. Faptul că un pensionar care a muncit la aşchiat căcat 8 ore pe zi, toată viaţa, a trăit în blocul repartizat de partid şi nu şi-a făcut nici o problemă legată de ziua de mâine are impresia că vârsta e unicul argument prin care e calificat să-mi dea lecţii mie, care, timp de mulţi ani, n-am avut nici o siguranţă a zilei de mâine şi am avut vreo zece meserii diferite, toate la un nivel ok, am supravieţuit şi mi-am şi transpus în realitate o samă de proiecte denotă că pensionarul respectiv nu înţelege nimic din viaţă.

Dar nu ăsta e rostul lecţiei mele de azi. Lecţia de azi este: NICIODATĂ, NICIODATĂ SĂ NU FOLOSEŞTI TERMENUL “GENERAŢIE” CÂND VORBEŞTI CU UN OM SUB 35.

Iată de ce.

Voi, într-adevăr sunteţi o generaţie. Aţi fost educaţi în spiritul uniformităţii. Aţi purtat uniforme toată viaţa. Vieţile voastre au avut parcursuri similare. Şcoală – repartiţie de la partid – muncă 8 ore – coadă la lapte – concediu la mare – 2 ore de tv – culcare. Asta e felia de viaţă pe care aţi înţeles-o voi, şi, probabil, la asta excelaţi.

Noi am avut de ales. Nu o zic să mă laud – e pur şi simplu un merit al conjuncturii. Am avut de ales ce să citim, ce să vedem, ce să vizităm, ce să mâncăm, ce să purtăm, ce să iubim şi ce să urâm. Şi am avut alegeri diferite. Noi nu suntem o generaţie, suntem o sumă de indivizi radical diferiţi, formaţi de propriile alegeri.

De aceea, dragi oameni în vârstă, când vorbiţi cu mine, vă conjur, vorbiţi pur şi simplu cu mine. Nu cu conceptul imaginar “generaţia ta”.

Mulţumesc,
Lorena Lupu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

67 Responses

 1. Gica sofer pe basculanta says:

  Dupa cum vezi am trecut la supt. M-a lasat Lorena fara dinti in gura si imi clantane proteza. Basculanta saraca a trecut la ,,programul rabla,,astept voucherul pe 2013

 2. Strajnik says:

  Sunt cel mai hidos de cretin şi cel mai retardat oligofren care a păşit vreodată pe faţa pământului. În plus, Alzheimerul mă face să mă cac exact unde nu trebuie şi să nu pricep lucruri elementare de genul: Un om poate cumpăra orice, câtă vreme are cu ce plăti.

  Ah, am menţionat cât de mult ador să sug pula? Da. Zilnic mă milogesc de câte o stradă de ţigani din cartierul Ferentari să mi-o dea la papacioacă. Apoi, pentru că o stradă de muie minoritară nu mă satisface, vin să cerşesc bonusul de muie aici.

  Şi tot eu latru. Că-s bou handicapat şi senil, de-aia. Cretinoid căruia-i curg balele din rât, de oligofren.

  am menţionat că vreau foarte tare nişte muie? Scuzaţi, uitasem. Scleroza în plăci, sărăcuţa. Dar vă implor, daţi-mi nişte muie. O iau la avaramux@yahoo.com

 3. neax says:

  Era o avere pentru mine, adică 1 sau 2 burse pe un disc care mirosea a Occident. Probabil, convertit în parai la cursul de azi nu ar fi cine ştie ce. Pilele erau colegi din Grecia sau cunoscuţi ai unor cunoscuţi. De exemplu, un prieten al meu din copilărie era coleg la drept cu fiul prim-tractoristului de atunci, Dăscălescu. Acel fiu îşi rotunjea veniturile bişniţând blugi. Am luat şi eu o pereche de la el şi, a doua zi am văzut că pe căţelul fermoarului era ştanţat Metaloglobus, deci blugii erau făcuţi în România, deşi ăla zisese că-s din afară.
  Cărţi la pachet am luat şi eu. Dar aveam neamuri care mai primeau din afară câte ceva. Astea circulau de la unul la altul şi apucam şi eu să citesc. Cam astea au fost pilele mele.

 4. băi, Boncea,

  Toate ca toate, dar atacul ăsta asupra literaturii mele este o mârşăvie care te descalifică de la orice drept de a le da verdicte morale altora.

  Mai ales că minţi. Şi pot dovedi asta.

  Un om care chiar a citit o carte, ştie să zică titlul şi despre ce este vorba, şi ce anume i s-a părut inept. Unul care doar minte că a citit o carte zice: “da, era o tâmpenie”, fără detalii specifice. DECI, n-ai citit nici o carte a mea. MINŢI. Şi ce concluzie pot eu să trag despre un om care minte doar ca să-l descalifice pe celălalt?

  Că nu ştii tu să te uiţi exact în bara laterală a blogului şi să numeri cărţile pe care le-am scris – din nou, nu e o dovadă de inteligenţă sclipitoare.

  Ca dovadă că, vrând-nevrând, şi tu ai trecut prin viaţă fără să înţelegi mare lucru.

 5. Doamnă, nu am afirmat că opera respectivă era o tâmpenie. Am afirmat doar că ceea ce am citit m-a distrat. Dar uite că iau totuși atitudine și nu numai că am să termin cartea ci am mai comandat una mai veche, respectiv Rondo Capriccioso, pe care am să îmi permit să le recenzez. Ceea ce am citit totuși până în momentul de față din Dona Juana, nu este în măsură să-mi schimbe opinia inițială: Cartea este o capodoperă, poate fi pusă alături de mari scriitori ai neamului românesc, sau chiar ai literaturii universale dacă îmi permiteți. Este de o sensibilitate fără margini, cum rar mi-a fost dat să întâlnesc până acum. De altfel găsesc acolo însăși descrierea pe care cu mândrie bănuiesc că ați scris-o pe frontispiciul acestui blog, o autodescriere care lasă să întrevadă simțul estetic și sesibilitatea de care dați dovadă. Chiar și asemănarea dumneavoastră cu ilustrul Imperator pe care o propuneți în ultima dumneavoastră carte (pe care fac totuși eforturi să o termin), este desăvârșită dar faptul că dumneavoastră sunteți încă în viață, este o diferențere netă care vă ridică cu mult deasupra respectivului. Dovediți că sunteți o apărătoare a valorilor familiei, a moralei și a virtuții așa cum era odată. Cei care vă susțin afirmațiile, vă gustă fiecare cuvânt pe aici pe blog și care se dovedesc de asemenea niște mari oameni de cultură cu vaste cunoștințe asupra tuturor domeniilor îmi susțin afirmația inițială că aveți exact publicul pentru care scrieți. Eu totuși, un neica nimeni nu pot să îmi permit să mai intru pe acest blog, standardele mele neridicându-se la înălțimea momentului. De aceea nu vă deranjați să îmi răspundeți decât dacă doriți ca masculii feroce de pe aici să vă considere la justa valoare.
  PS. În ceea ce privește afirmațiile dumneavoastră ca ați avut peste zece joburi, ”toate la un nivel ok”, în timp ce alți boșorogi și dinozauri din epoca trecută au muncit ca proștii cine știe pe unde, ei bine da! Asta da afirmație. Jurnaliștii care scriu pentru Playboy, TABU și alte fițuici care mențin nivelul de imbecilitate al populației sunt cu adevărat joburi ok, care te pot propulsa în societatea modernă, deci vă prevăd un viitor strălucit.
  Vă doresc numai de bine
  Alex

 6. 1. Nu mi-aţi citat din Dona Juana decât propoziţia de început, disponibilă gratis pe net. Asta nu mă convinge că, realmente, aţi şi ţinut cartea în mână. Presupun că, din trei întrebări de baraj, mi s-ar revela că habar n-aveţi despre ce este vorba.

  2. E evident că n-aţi citit nici Playboy, nici Tabu. Deci, încă o minciună odioasă. Mă refer la texte din print. “Menţinerea nivelului de imbecilitate” e preocuparea altora. Un om care minte cu atâta seninătate chiar NU are de ce să dea lecţii de morală.

  Eu nu am zis mai sus că TOŢI moşnegii sunt aşa, am zis că nu accept sfaturi de la categoria de moşnegi care este aşa. Că, ne convine sau nu, o anumită parte a populaţiei este aşa.

  Iar faptul că recurgeţi la minciuni sinistre pentru a vă întări afirmaţiile dovedeşte: a) că nu sunteţi foarte sigur de ele, b) că sunteţi un impostor. Probabil, nu e prima oară când minţiţi în încercarea de a minimaliza un interlocutor, nu? Ce credeţi că dezvăluie asta despre dvs.?

 7. Gore says:

  Lorena , ce te faci la 50 de ani ? Sa vezi ce te ia in pula ,atunci ,generatia 2000 !Preventiv, sa-i futi si pe ei in gat, ca sa nu le ramai datoare.

 8. Nu, nu mă ia, pentru că nu voi fi genul de babă care să pretindă că le poate da lecţii. Ştiu exact ce gen de babă vreau să evit să devin.

 9. Strajnik says:

  Neax…
  De la Dascalescu ala de la care zici tu am imprumutat un disc(editat post mortem ) cu o culegere de piese in concert de’ale lui Jim Morisson. La intrebareamea de stii tu de Jim Morisson ca aveai doar 13 primqaveri cand a murit personajul, am am primit un raspuns evaziv… Bine ca avea discul…

 10. tu de unde ştii de thales din milet? că te-ai născut la vreo 2500 de ani după ce a murit personajul.

 11. iar eu n-am primit nici un răspuns.

 12. jimerino says:

  il stii si p-ala cu “mars fa-n pula mea!”?

 13. jimerino says:

  da’ de ce erati asa grabit, credeati ca se inchide?

 14. Dan says:

  Si ca titlu informativ, daca esti “desteapta, inceteaza: “Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!” – cu asta ai intrat in vizorul camarazilor. De azi stam cu ochii pe tine parasuta.

 15. Paraşută să-i spui doamnei mă-ta.
  Şi ce părere ai despre un om care desfiinţează un roman citând strict paragraful de început? Că e un critic obiectiv care ştie ce spune, nu-i aşa? Sau că e un om meschin, un impostor care minte cu neruşinare? Ia mai gândeşte-te, din cauza cui e România acolo unde e.

 16. ati says:

  aseara, din pacate, am pierdut cateva ore din viata mea stand la masa cu niste persoane care se pare ca au trecut complet degeaba prin viata. Cand una din ele a zis pentru a 3-4-a oara ca la varsta ei nu mai are ce invata ( are aproape 40 ), mi-am amintit de acest post. Stimabila, care are numai cacat in cap si care habar n-are ce e viata, ce inseamna sa traiesti, sa ai sentimente profunde, sa iubesti, sa razi, sa plangi, este exact ca mosii despre care vorbesti tu.

  “tu (adica eu), ai o gandire adolescentina atunci cand crezi ca sunt zilnic sunt lucruri pe care le poti invata, persoane care te pot impresiona. cand o sa ajungi la varsta mea ( eu am 28 )…. ”

  Singurul argument pentru care ea avea dreptate, iar eu greseam, era ca ea are aproape 40, iar eu aproape 29. Din pacate, se pare ca oamenii care chiar nu au habar ce e viata, se folosesc de argumentul asta penibil, varsta, pentru a demonstra ca ei sunt mai inteligenti, iar noi ceilalti, mai avem de crescut pana o sa gasim adevarul suprem, pe care ei il detin evident! sa-i fut in gura pe toti cei care cred ca odata cu varsta sunt mai inteligenti si au ce sa-i invete pe ceilalti, DOAR pentru ca sunt mai in varsta!

 17. Adrian says:

  Ok, as fi de acord cu tine, cu anumite precizari necesare. Conflctul nu e unul de varsta ci unul de categorie sociala. Tu esti intelectual(a), respectivul aschiaza delicatesa orientala. E clar ca iti va da lectii de viata. Asa e construit el. Si nu trebuie sa fie nonagenar, merge si la 40 de ani. Si nu trebuie sa fie trait in comunism, merge si un mancator de seminte capitalist. Un intelectual n-ar sari la fileu cu asemenea mingii de prost gust, pur si simplu pentru ca e mai bine mobilat la mansarda. Nu inteleg ce te mira.
  Man, lumea asta a luat-o pe copca rau de tot, ma bucur ca se apropie meteoritul ala! NU e pe baza de varsta! E pe baza de scolic, de lectureala, de mobila pe creier. Unii o are, altii n-o are, asta ca sa dau si io o lectie de veata. La chestia cu uniformele nu mai raspund, ca n-are rost. S-acu’ lasatima, ca m-a duc l-a ghena, ca m-ii se arde micii…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger