O mostră de fat shaming

M-a băgat lumea în exagerat de multe grupuri de Facebook. Și mi-ar fi simplu să ies. Leave group și la revedere.

Dar e ok, am noi subiecte.

În cercul meu imediat, nu am pe nimeni care să râdă de oameni cu greutate mare, să îi umilească verbal sau să facă mișto de ei, de aceea, tind să trăiesc cu iluzia că și restul societății s-a mai civilizat și s-a depășit faza de grupa mare cu “Butoiaaaş, a zis mă-ta să treci înapoi în beci”.

De-asta e util să fii în grupuri pe Facebook, să mai vezi şi tu lume.

Azi, pe un grup de Facebook, nişte gigei şi gigele făceau un mişto atroce de această cumpărătoare, care a testat o rochie prezentată pe un site drept “măsură unică”, a arătat că da, încapi în ea, dar nu arată flatant pe tine, şi că nu se recomandă s-o cumperi de la un anumit număr de kilograme în sus.

Şi cumpărătoarea a dat un rating de două stele.

Mbun.

Miştoul gigeilor (şi gigelelor, punctez, da, femei care umilesc alte femei pe criterii ridicole, cum ar fi aspectul fizic, apoi plâng când un gigel le face acelaşi lucru) porneşte dintr-o mentalitate extrem de toxică, specifică ţărilor bananiere de lumea a treia şi cu o influenţă patriarhală agresivă. Şi anume: că o femeie mai puţin frumoasă, sau una grasă e un om mai puţin respectabil, că ar trebui să-şi asume condiţia inferioară, să fie ţintă deschisă pentru umilinţă şi să nu aibă pretenţii pentru banii proprii.

Cumpărătoarea din imagine e din SUA. Unde orice client este tratat egal. Unde, dacă o rochie este promovată ca măsură unică, ceea ce clientul înţelege este că îi va veni bine şi dacă e XS, şi dacă e 4XL.

Tehnic, asta înseamnă măsură unică.

Şi dacă ai 4XL, iar rochia nu stă bine pe tine, nu mai e măsură unică.  E “adequate for slim body types”, iar acest disclaimer ar fi trebuit să existe în descriere.

Şi au început ţopârlanii noştri de Românica: “la ce te aşteptai, huăăăă, grasa”.

Materialele textile vin în multe forme, croieli şi calităţi, şi o parte dintre ele au o puternică componentă de strângere şi modelare. Am şi eu nişte chiloţi slimming. Arăt cu ei de parcă aş fi slăbit 5 kg brusc.

Sigur, nici un material din lume nu va transforma un corp ca al acestei cliente în corpul Bellei Hadid.

Dar există rochii body positive în care arăţi aşa:

Vedeți imaginea sursă

Sau aşa:

Vedeți imaginea sursă

Chit că nu te arată slabă, că nu au cum, dacă nu eşti, aceste rochii modelează forma corpului într-un mod armonios şi echilibrat.

Iar cu tăietura din poză, rochiţa respectivă ar fi putut da o clepsidră perfectă, dacă ar fi avut componenta modelatoare pe zona taliei şi detaliile de volum pe zona umerilor şi şold.

Drept care, comentariul şi ratingul clientei grase sunt deopotrivă pertinente şi necesare.

Rochia nu va fi deloc flatantă cu surplusuri, drept care, e de nepurtat pentru anumite body types. E o menţiune care ajută şi magazinul, dacă stai să te gândeşti.

Mai e mult până când românachele va înţelege că şi clientul cu greutate e om ca oricare altul, că nevoile lui sunt la fel de importante pentru el cum sunt ale tale pentru tine, că banii lui valorează la fel de mult, cum valorează  ai tăi şi că nu putem mătura o grupă întreagă de cumpărători sub preş cu “Dă-i dreq de graşi.”

Iar dacă o rochie nu e măsură unică, n-o mai marketa ca atare. Dacă nu stă flatant pe un anumit corp, degeaba îl cuprinde.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. meee says:

  richia o fi “body positive”, dar pe ateroscleroza (si nu numai) nu o intereseaza corectitudinea politica si tot te face praf…

  • Lorena Lupu says:

   subiectul nu era health, ci modă. treaba modei nu e să te şcolească, ci să te pună în valoare cum eşti.

 2. dram says:

  si unde iti imaginezi tu ca poti sa indesi atata grasime? tipele alea au cel putin jumatate din greutatea ei. nu poti face clepsidra din asa ceva, come on.

 3. Radu says:

  Masura unica nu inseamna ca o sa vina bine pe oricine, inseamna ca a fost produsa o singura marime, care in limita bunului simt ar trebui sa se potriveasca aproape oricui(dar nu poti pretinde ca marime unica inseamna si piticul de la circ si Ghita Muresan).
  E masura unica pentru producatorul a vazut ca fiind elastica, pe femeile pe care arata bine, arata bine orice marime, iar pentru doamna din imagine versiune Mega-XXL tot ca dracu arata.

  In cazul de fata hazul nu e ca e grasa, ci ca se plage ca nu-i vine bine o rochie, care e la mintea cocosului ca nu poate sa-i vina bine.
  Ce feedback vrei sa dai cu 2 stele cand efectiv nu are nimeni din tot universul cum sa faca rochia aia sa arate bine pe tine?

  Asta e din ciclul avem nevoie de instructiuni sa nu bagam degetele in priza, sa nu mancam detergent si sa nu bem acid din baterie.

 4. Andrei says:

  are nevoie de un croitor, nu poți face o rochie să stea bine pe oricine. Modelele plus size sunt și photoshopate fix ca modelele celelalte pt reclame, eu am văzut multe joburi pe siteurile de freelancing care specificau să le facă să arate mai slim ( dacă nu reușeau cu corset). Idioții mereu vor folosi internetul pt tâmpenii că atât pot.

 5. Cristina says:

  Se zice ca suntem cu 30 de ani in urma americanilor. Gigeii si gigelele chiar dovedesc asta, pentru ca la americani sa te imbraci in haine de genul asta care nu arata cum crede lumea ca te-ar avantaja nu e ceva iesit din comun. Si sa reclami un produs indiferent ce nu e in regula cu el… e a doua natura.

  Ceea ce nu se leaga insa, este ca suntem fruntasi in Europa la obezitate, simtul estetic il avem alterat de perioada comunista si de turcismele si chinezariile de dupa, magazinele mari de haine se ambitioneaza sa se opreasca la marimea 44… deci cum de facem misto de altii cand si in curtile noastre sunt cu siguranta situatii de genul acesta?
  Ah, si mai avem si mentalitatea ca lenjerie modelatoare purta bunica.

  Cat priveste modelele plus size, sa nu ne imbatam cu apa rece, proportional, cele mai multe sunt replici ale lui 90:60:90, cu accent pe ultimul 90 ca suntem contemporani cu KKW, mai inalte de 1.78, fac sport, mananca corect, merg la masaj si mai sunt si photoshopate. De obicei ele poarta in poze marimea cea mai mica a gamei plus size, echivalentul lui XS – S la hainele normale. Daca ai alta conformatie, 15cm inaltime mai putin si porti aceeasi marime – nasol! O sa arati ca in poza din dreapta si n-o sa intelegi de ce.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: