Peloton, sexismul și scandalul online

Cine intră zilele astea pe Twitter vede un val uriaș de furie. Sexiiiism. Misoginiiiism. Aruncați-i în închisoare. Huooo!! Ură eternăăă.

Mă simt mereu ușurată când ura eternă nu mă vizează de data asta pe mine, dar am vrut să văd cine și ce a făcut, să merite atâta frenezie online.

E o companie de echipament sportiv de lux pe nume Peloton. Peloton a făcut o reclamă nouă. O reclamă nouă de Crăciun, cu un soț care oferă cadou soției o bicicletă fitness nouă. Femeia sare în sus de fericire, se apucă să se antreneze cu determinare și să documenteze procesul într-un filmuleț pe care îl oferă soțului cadou, să-i arate cât de mult a însemnat cadoul lui pentru ea.

Reclama are în prezent 8.000.000 și ceva de vizualizări și comentariile închise. Țin să menționez, afară toleranța față de hate e mult mai mare decât la noi. La noi, nici o figură populară social media, sau foarte puține, stau să accepte muie de la gicu randomu. Încearcă să înjuri o vedetă sau o companie populară. Opt din zece te vor bana instant.

În occident, e cultura exprimării libere, ceea ce înseamnă că hate-ul simplu e luat relativ chileanu. Se închid comentariile abia în cazuri extrem de grave, amenințări repetate cu moartea sau violențe verbale excesive.

Reclama în sine e așa:

 

Pe Youtube, Peloton a pierdut zeci de mii de subscriberi. Pe piață, acțiunile Peloton au scăzut cu șapte procente, ceea ce înseamnă mai multe milioane de dolari. Pe Twitter, cum am precizat, curge muia valuri – valuri. Că ăla își permite să insinueze că fata asta deja slabă trebuie să slăbească în plus. Că e un porc sexist, misogin, lipsit de sentimente. Nu vreau să-mi imaginez ce măcel e pe contul actorului care a jucat în reclamă, pentru că prostul de azi, cu mintea spălată de atâtea riăliti șăus, nu mai prinde nicicum ideea că tu, actor, primești o ofertă să interpretezi X și să spui replicile A, B și C, și începe să te fugărească în metrou, să țipe după tine să nu mai dai pelotoane nevestei.

Mbun.

Urmărind reclama, vă mărturisesc, mie nu mi s-a părut nimic în neregulă.

Da, dacă ăla i-ar fi dat o cratiță, aș înțelege să i-o facă guler. Dacă i-ar fi dat un aparat electrocasnic, aș înțelege să-l trimită retur de unde a fost comandat, iar de banii respectivi să demoleze Marionnaud, pentru că un cadou presupune să răsfeți persoana, nu s-o pui la muncă în beneficiul tău. Dacă i-ar fi dat orice sculă care să sugereze munci feminine tradiționale, aș fi fost prima care să recomande băgarea respectivei scule în anusul partenerului.

Pentru că aparatele electrocasnice sunt achiziții utile pentru casă, nu cadouri pentru om.

Dar, dacă cineva mi-ar oferi echipament sportiv scump de ziua mea sau de Crăciun, o bicicletă de fitness included, eu chiar aș aprecia. Îmi place să mă antrenez, și nu doar pentru numărul de kilograme. Dimpotrivă, în ultima vreme am pus câteva kilograme pe mine și începe să îmi placă faptul că nu sunt un burlan.

Dar antrenamentul fizic îți dă energie de viață, rezistență la efort și o stare generală de bine, independente de numărul de kilograme pe care le ai. O jumătate de oră zilnică de mișcare, nu mai mult, de face să te simți mai flexibil, mai mlădios, mai puternic și mai stăpân pe tine. Te face mai conștient de corpul tău, de modul în care e el alcătuit, te împrietenește cu propriii tăi mușchi și cu propriile articulații.

Un partener care îți oferă opțiuni pentru a face sport e un partener care ține la tine.

Și în plus, cum vedem în clip, tipul îi dă bicicleta și atât. Nu îi spune cât și cum s-o folosească. Putea să stea să adune praf în colț fără probleme, cot la cot cu tigăile mele. Ea e cea care se ambiționează și bagă turație.

Una de pe Twitter: După un an, tipa arată la fel, deci cadoul nu doar că e sexist, ci și nefolositor.

Ce, fă?

Faptul că ești slab nu înseamnă că ești și sănătos. Mușchii și articulațiile lăsate în paragină într-o lume sedentară și obeză ca a noastră se atrofiază, se rigidizează, și cu vârsta, pericolul diverselor forme de imobilitate te paște din ce în ce mai mult.

Da, unul care îți face cadou crătiți e sexist.

Unul care îți face cadou lenjerie intimă și un bici e sexist.

Unul care îți face cadou o mașină de spălat e sexist.

Unul care îți face cadou răzătoarea Borner e sexist.

Unul care îți dă o bicicletă de fitness te vrea sănătos și voinic.

Evident, unii puși pe șotii au angajat aceeași femeie să filmeze cum ar veni continuarea: ea, divorțată, fără verighetă, cu prietenele care o scot la băut și celebrează noi începuturi.

 

Acum, oricât de intimă și iubitoare ar fi relația mea cu alcoolul, dintre unul care îmi dă o bicicletă de fitness și unul care îmi dă de băut, eu, Lorena, îl aleg pe ăla cu bicicleta de fitness. Măcar ăla face ceva să mă însănătoșească.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. MupMup says:

    Imi amintesc in copilarie cand primeam un pulover oribil si aspru tricotat de maica-mea si caiete. Sa zici mersi ca-ti dau de mancare si te trimit la scoala. Ca altii n-au si cum se compara maica-mea cu aia din stirle de la ora5 sau gen. Scarbos.
    Io-s antitalent la gatit dar obsedata de curatenie, un cadou pe care sa-l folosesc, chiar si casnic il apreciez, problema e ca primeam numai cacaturi odioase chiar si functional.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger